Morgan Freeman

Åpningsseremonien kritiseres

Morgan Freeman kritiseres av TV 2-profil Mina Finstad Berg for hans deltakelse i åpningsseremonien i VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRITISERES: Skuespiller Morgan Freeman. Foto: Natacha Pisarenko / AP
KRITISERES: Skuespiller Morgan Freeman. Foto: Natacha Pisarenko / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA/OSLO (Dagbladet): Skuespillerstjerna Morgan Freemans medvirkning i åpningsseremonien var uventet for mange.

Han var nemlig hovedpersonen sammen med Ghanim Al-Muftah i en samtale om toleranse og respekt for forskjellige kulturer som fant sted nede på banen foran en fullsatt stadion.

- Alle er velkommen her, sa Al-Muftah.

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg reagerer under TV 2s sending fra åpningsseremonien.

- Det er spesielt siden han var involvert i USAs søknad på akkurat dette mesterskapet. At han nå er involvert i Qatars åpningsseremoni er ironisk.

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse lørdag skaper kraftige reaksjoner fra fotballverden. Vis mer

Budskapet Freeman formidlet, sammenlikner Finstad Berg med Infantinos tale lørdag.

- Det virker som dette er ganske på linje med budskapet til Infantino i går, hvor han spilte på fotballens samlende kraft.

Etter åpningsseremonien var over, holdt ikke Finstad Berg tilbake.

- Det ble snakket veldig mye om det som forener oss, respekt, toleranse og at her er alle velkomne. De gikk aldri inn på de som ikke er velkomne. Diskrimineringen som kvinner, homofile og migrantarbeidere utsettes for.

- Er det ikke det som er sportsvasking da?, spurte Jon Hartvig Børrestad.

- Jo. Her er det et glansbilde vi blir presentert for, svarte Finstad Berg.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer