Arbeiderne som skal ferdigstille VM-stadionet jobber for luselønn

Skandalene fortsetter.

JOBBER FOR LUSELØNN: Arbeiderne som skal ferdigstille det mye omtalte al-Wakrah stadion til fotball-VM i 2022. Foto: AFP PHOTO / Qatar 2022 committee
JOBBER FOR LUSELØNN: Arbeiderne som skal ferdigstille det mye omtalte al-Wakrah stadion til fotball-VM i 2022. Foto: AFP PHOTO / Qatar 2022 committeeVis mer

(Dagbladet): Det har tidligere vært kjent at fremmedarbeidere i forbindelse med Qatar-VM i 2022 har hatt tøffe forhold. Flere har dødd under byggingen, og nå er det en økende bekymring rundt lønna til arbeiderne.

Ifølge The Guardian bryter arrangørene av Qatar-VM i 2022 sine egne arbeidsregler når de betaler sine fremmedarbeidere drøyt 50 kroner dagen. Det er omtrent fire kroner timen.

Mer enn 100 arbeidere fra noen av verdens fattigste land jobber hardt for å få ferdigstilt mye omtalte al-Wakrah-stadion, som skal være arena for kvartfinalene i mesterskapet. Det er den stadion The Guardian har besøkt.

Overtidsbetaling Ifølge The Guardian viser arbeidernes lønnsslipper at de jobber opp mot tretti dager i måneden for bare 50 kroner daglig. Det er blant de laveste summene avisa fant da de undersøkte forholdene for arbeiderne.

Ifølge landets bestemmelser skal overtidsjobbing betales med grunnlønn pluss 25 %, og en maksimale arbeidsuke skal være på 60 timer. Flere lønnsslipper viste at arbeiderne hadde jobbet langt over dette.

- Det er utfordringer knyttet til beregning av overtidsbetaling og -timer, og vi jobber med entrepenøren for å rette opp eventuelle feil, sier en talsmann for arrangørkomiteen ifølge The Guardian.

Likevel er lønna noe bedre enn i mange av arbeidernes hjemland. Ifølge avisa tjener byggearbeidere omtrent 35 kroner daglig i India, og 50 kroner i Nepal.

Skandaler I mai offentliggjorde den indiske ambassaden i Qatar tall som viste at 89 indiske arbeidere ved anleggene hadde mistet livet siden januar i år. Totalt har 567 indere mistet livet siden januar 2012. 53 nepalske arbeidere hadde på det tidspunktet mistet livet under arbeidet. 430 siden 2012.

Arbeiderne har omkommet både i arbeidsulykker og som følge av hjerteproblemer og fysisk stress.

I juni satte Sunday Times fram at mannen som på den tiden var leder i det asiatiske fotballforbundet, skal ha bestukket presidenter i 30 fotballforbund for å få VM til Qatar.

FIFA-president Sepp Blatter innrømmet i mai at det var «feil» å tildele Qatar fotball-VM i 2022. Da siktet han til at det kunne bli for varmt å spille fotball der om sommeren, og mesterskapet kan derfor flyttes til vinteren.