- Ardennene passer ham perfekt

Delko Marseille tror de oppdaget gull under Tour of Norway.

DA HAN BLE OPPDAGET: Det var gjennom strålende kjøring i Tour of Norway profflaget Delko Marseille først fikk opp øynene for Fredrik Strand Galta. Femteplassen på den fjerde etappen la grunnlaget for en fjerdeplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)
DA HAN BLE OPPDAGET: Det var gjennom strålende kjøring i Tour of Norway profflaget Delko Marseille først fikk opp øynene for Fredrik Strand Galta. Femteplassen på den fjerde etappen la grunnlaget for en fjerdeplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)Vis mer

(procycling.no): De så det ikke med egne øyne, men Frédéric Rostaing, sportsdirektør i Delko Marseille, forteller nå hvor laget merket seg navnet Fredrik Strand Galta.

- En av våre «hobbyer» er å tråle igjennom resultatlister for å finne unge talenter. For Fredriks del var resultatene hans under Tour of Norway det første signalet. Vi opprettet kontakt med hans agent (Joona Laukka), og det var starten på det hele, sier Rostaing til procycling.no.

I august bekreftet Strand Galta talentet ved å dominere etapperittet Krez-Breihz Elites på fransk jord.

procycling.no-avsløring: Galta til Delko Marseille

Og nettopp talent er den sportslige ledelsen i laget godt utrustet til å gjenkjenne.

Hadde Martin og Roche som hospitanter
Fram til 2010 var La Pomme Marseille et av de beste franske lagene på talentuvikling fra klubbnivået (laget ble så oppgradert til kontinentalnivået foran 2011-sesongen, vår anm.).

Ryttere som Dan Martin, Nicolas Roche, Philip Deignan, Gatis Smukulis, Ignatas Konovalovas, Ramunas Navardauskas, Maxime Bouet, Fumiyuki Beppu og Alexandre Geniez har alle vært innom her, tidlig i sine karrierer.

Med minst 11 norske sykkelproffer på landeveien i 2016, er det ikke å komme utenom at de største, norske etapperittene har blitt utstillingsvinduene arrangørene hadde håp om:

- Det er åpenbart at unge skandinaver nå har en helt annen mulighet til å skape oppmerksomhet rundt egne prestasjoner. De siste fem årene har Norge dessuten utviklet seg til å bli et av de beste landene på talentutvikling til proffnivået. Store mestere som Thor Hushovd og Alexander Kristoff har definitivt vært med på å åpne dører. Nå er en bølge av ryttere med norsk kvalitetstempel på vei ut, mener Rostaing.

Skal klargjøres for Ardennene
Neste år får Delko Marseille en 23-åring fra Stavanger i egne rekker.

Det er tydelig at de er spente på den nyervervelsen.

- Hva ser dere på som Fredriks styrker, og hva slags ritt mener dere vil passe ham i årene som kommer?

- Fredrik trives godt i tøffe ritt. Jeg mener klassikere som Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège passer ham perfekt i framtida. I 2016 ser vi nok mer mot Paris-Camembert, GP Plumelec, GP Gippingen eller GP Plouay for hans del. Vi vet ennå ikke hvor grensene hans går, men det vil vi finne ut av når vi gir ham sjansen i fjellene. Vi kommer til å starte mykt, lover Rostaing.

Gikk opp et lys under Tour of Norway
Strand Galta har fremdeles ikke mottatt sesongplanen fra sin nye arbeidsgiver.

Neste år tar franskmennene steget opp til det prokontinentale nivået, noe som gir innpass i ritt med høyere UCI-kategorisering.

Konfrontert med uttalelsene til Rostaing, sier Strand Galta følgende om målsetninger på kort og lengre sikt.

- Spesielt Liège-Bastogne-Liège er et ritt jeg liker godt. Jeg håper å gjøre det bra der en dag. De andre rittene du nevner, ser også ut som ritt jeg har sansen for.

- Hva tenker du om at prestasjonene fra Tour of Norway vekket interessen fra Frankrike?

- Det er veldig moro. Det var jo der det gikk opp for meg at det gikk an å prestere på det høyeste nivået, også. Det var bra at andre også fikk det med seg, og gir meg denne muligheten, svarer den tidligere Coop Øster-Hus-rytteren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!