Aregawi tok VM-gull i sitt første mesterskap som svensk statsborger

- Jeg tenkte at jeg måtte vinne, sier 1500 meter-vinneren.

 FEIRET:  Abeba Aregawi kunne i kveld juble med det svenske flagget, etter å ha tatt VM-gull på 1500 meter. Foto: REUTERS / Dominic Ebenbichler / NTB Scanpix
FEIRET: Abeba Aregawi kunne i kveld juble med det svenske flagget, etter å ha tatt VM-gull på 1500 meter. Foto: REUTERS / Dominic Ebenbichler / NTB ScanpixVis mer

Abeba Aregawi (23) taklet forventningene og spurtet fra konkurrentene på 1500-meteren i Moskva torsdag. Hun tok svenskenes åttende VM-gull med tiden 4.02,69.

Den etiopiskfødte løperen steg fram i front av feltet med om lag 300 meter igjen av distansen. Derfra og ut var det ingen som kunne tukte henne.

Hun kunne strekke armene i været og juble for VM-gull, og det i første mesterskap som svensk statsborger.

- Jeg er kjempeglad. Jeg tenkte at jeg måtte vinne. Når jeg klarte det, er det kjempemorsomt, sa Aregawi til svensk TV 4.

Den etiopiske jenta er blitt svensk statsborger som følge av at hun møtte sin nåværende mann, Henok Weldegebriel, på en treningsleir i 2008. Han er også etiopier, men bodde den gang i Stockholm. I 2009 flyttet Aregawi til Sverige.

Revansje Torsdagens seier var en god revansje for 23-åringen. I fjor ble hun hindret av et fall på samme distanse i OL og ble nummer fem. I tillegg var det nok ekstra godt, da gullet kun var det åttende for Sverige i VM-historien. De har totalt 15 medaljer i utendørs-VM.

- Jeg ble helt iskald i hele kroppen. Det var så spennende, sa landslagstrener Karin Torneklint ifølge nyhetsbyrået TT.

Hun avviste kritikken om at statsborgerskapet til Aregawi var av det lettkjøpte slaget.

- Hun bodde i Sverige allerede før hun ble så bra som dette. At hun bor og trener mye i Etiopia kan være en forutsetning for at hun er så god som hun er blitt. Det er veldig vanskelig for meg å være negativ til det, sa Torneklint.

Mer i vente Aregawis sesong er langt fra over, sier hennes nederlandske agent, Valentin Trouw.

- Hvis hun virkelig vil vise seg fram til arrangørene må hun vise mer jevnhet, mener han.

Neste år er det EM i Zürich. Der er konkurransen langt svakere enn i VM. Kanskje kan Aregawi forsøke seg på europarekorden som er på kruttsterke 3.52,47, satt av russiske Tatjana Kazankinas i 1980.

Verdensmesterens personlige rekord er på 3.56,54.

Bak Aregawi ble det hard kamp om medaljene. Jennifer Simpson fra USA løp inn til sølv på tiden 4.02,99, mens bronsen gikk til kenyanske Hellen Onsando Obiri på tiden 4.03,86.

(NTB)