Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Året da skiskyttertrioen tapte 100 000 kroner hver på fylletur i Slovakia

Her er høydepunktene fra sportsåret 2014.

DYR BYTUR: Emil Hegle Svendsen (28), Tarjei Bø (25) og Johannes Thingnes Bø (20) tok seg en tur på byen i Slovakia - og endte opp med å betale oppmot 100 000 kroner hver. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DYR BYTUR: Emil Hegle Svendsen (28), Tarjei Bø (25) og Johannes Thingnes Bø (20) tok seg en tur på byen i Slovakia - og endte opp med å betale oppmot 100 000 kroner hver. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Sportsåret 2014 har bydd på mange høydepunkter - både i positiv og negativ forstand.

Her kan du gjenoppleve noen av de øyeblikkene som vil bli husket best fra de siste tolv månedene.

Januar: • Januar sørget for at sporsåret åpnet med litt av en sensasjon. Navnet Thomas Diethart var det neppe veldig mange som kjente til før han overraskende vant hoppuka sammenlagt. Østerrikeren kjempet mot rutinerte hoppere som Thomas Morgenstern og Simon Amman - men trakk det lengste strået - noe Arne Scheie omtalte som en av de største sensasjonene i hoppukas historie.

• Der januar var en fin måned for Thomas Diethart ble den ikke så oppløftende for landsmannen og navnebror Thomas Morgenstern. Hopperen som vant sitt første verdenscuprenn allerede som 16-åring, tryna stygt under trening i skiflygningsbakken i Kulm bare fire dager etter at han kapret andreplassen i hoppuka bak Diethart. Fallet skjedde bare 26 dager etter at han også falt stygt under et renn i Tyskland. 28-åringen har vunnet alt bortsett fra individuelt gull i skiflygning, og i september kom beskjeden om at han gir seg med umiddelbar virkning.

Februar: • Andre februar kom den triste beskjeden om at Karl Erik Bøhn hadde tapt kampen mot kreften. Den tidligere landslagsspilleren- og håndballtreneren hadde kjempet mot blodkreft siden februar 2013, men ble friskmeldt november samme år. Rett før jul i fjor fikk 48-åringen den tøffe beskjeden om at kreften var tilbake, og i starten av februar orket ikke kroppen mer. Bøhn var hele tiden åpen om sykdommen, og hele håndballfamilien var samlet til bisettelse i en fullsatt Sandefjord kirke. Bøhn ble minnet og hedret før mesterligakampen mellom Larvik og Györ - og den ungarske klubben har hedret nordmannen med egen minnetavle i deres nye arena.

• Februar var den måneden da vi endelig skulle få se hva herr Vladimir Putin hadde fått stelt i stand i Sotsji. I forkant av mesterskapet var det mye usportslig som fikk hovedfokus - deriblant de litt utradisjonelle toalettene som møtte utøverne, vannet med den merkelige fargen og den svimlende prislappen på det hele. Men under åpningssermonien den 7. februar gikk ikke alt etter Putins plan da den ene av OL-ringene ikke ville åpne seg - og en østerriker gikk på trynet under innmarsjen til stadion.

• Der OL ikke åpnet på best mulig måte for Putin, gjorde den det for Norge. Før mange hadde kommet seg opp den første lørdagen i OL, hadde Ståle Sandbech sikret den første medaljen. Med sølvmedaljen ble nordmannen historisk, siden det var første gang snowboard slopestyle sto på OL-programmet. Mange mente nordmannen ble bortdømt og skulle hatt gullet - men på medaljesermonien overrasket 21-åringen alle og sørget for at han i alle fall vant festen med sin spesielle sveis.

• Vel en time etter at Sandbech tok den første medaljen, sørget Marit Bjørgen for at Norge tok sitt første gull. Oppkjøringa til skiathlon-løpet var spesielt, med tanke på at det norske laget dagen før hadde mottatt den triste beskjeden om at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror hadde gått bort. De norske jentene markerte bortgangen med å gå med sørgebånd - noe som skapte debatt i etterkant. Etter at Marit Bjørgen hadde gått i mål til gull og Heidi Weng tok bronsen, så lot de norske jentene tårene trille på seierspallen. Elleve dager etter åpningsgullet tok Bjørgen sitt andre, på lagsprinten sammen med Ingvild Flugstad Østberg. På OLs siste dag kronet de norske langrennsjentene mesterskapet med å ta de tre øverste plassene på tremila - og Marit Bjørgen ble tidenes vinterolympier.

Ole Einar Bjørndalen  vant sprint og blandet stafett i Sotsji-OL, passerte Bjørn Dæhlies medaljefangst og ble tidenes vinterolympier. Som 40-åring ble han også eldste individuelle vinner i et vinter-OL, og han ble kåret til Sotsji-lekenes beste mannlige utøver.

Kjetil Jansrud hadde sølv fra OL før han tok turen til Sotsji. Under mesterskapet sørget 29-åringen for at han også sikret seg de to andre valørene. Det åpnet med en bronsemedalje i utfor på OLs andre dag, før han tok steget øverst på pallen under super-G-rennet - bare ett år etter at han lå på operasjonsbordet. I oktober kom beskjeden om at Aksel Lund Svindal hadde røket akillesen, men Jansrud har virkelig tatt ansvar i alpintkongens fravær. Først vant han både utfor og super-G i Beaver Creek - før han helga etter fulgte opp med nok en sier i utfor. Den 20. desember sørget nordmannen for mer jubel da han tok sin andre super-G-seier for sesongen i Val Gardena.

• OL hadde langt fra vært bra for Emil Hegle Svendsen før vi kunne skrive 18. februar. To sjuendeplasser og en niendeplass var fasiten før jaktstarten. Der skjøt han godt og raskt, og gikk ut fra siste skyting sammen med Martin Fourcade og Ondrej Moravec. Tsjekkeren ble parkert, og på oppløpet hadde Svendsen egentlig en god ledelse på franskmannen. Men da 29-åringen slappet av, kom Fourcade raskt innpå igjen. Til slutt var det bare et par centimetere som var forskjellen på gull og sølv for nordmannen - men heldigvis var det den norske foten som var lengst framme framme over mållinja. Dagen etter fortsatte oppturen, og Norge, med Svendsen på laget, sikret seg gull på mixed-stafett.

Jørgen Graabak var et ukjent navn for mange før OL, men etter å ha skaffet Norge to gull i Sotsji var han inne i historiebøkene på et blunk. 22-åringen hadde ikke vunnet et eneste verdenscuprenn før han sto med den første gullmedaljen rundt halsen 18. februar. Han ble vraket til en første kombinert-distansen, og fikk sin revansje på ti kilometeren. Kombinertgutta hadde ikke tatt gull siden Bjarte Engen Vik i 1998 og to dager seinere sørget trønderen for at Norge tok gull på stafetten. På dagen 16 år siden forrige laggull i OL, spurtet Graabak inn til sitt andre gull i Sotsji.

Smørebom er nok noe av det som blir husket best fra Sotsji-OL. De norske langrennsløperne og skiskytterne sleit med dårlige ski, og smørerne ble stilt til veggs. Damestafetten var løpet Norge ikke kunne vinne noe annet enn gull i, men på grunn av skiene endte det med en svært skuffende femteplass. På herrestafetten var smørebomen nok en gang det største temaet etter løpet, der Norge endte på den sure fjerdeplassen. Heldigvis greide det norske smøreteamet å knekke koden mot slutten av mesterskapet, og Emil Hegle Svendsen var de som ga smørerne en velfortjent gullklem.

• Tremila under OL ble en stor opptur, særlig for Kristin Størmer Steira. Hun hadde før løpet til gode å ta en individuell medalje - men gikk inn til en bronse på OLs siste dag - og sørget for at pallen ble helnorsk. 33-åringen avslørte etter løpet at kjæresten Devon Kershaw hadde en finger med i bronse-spillet - og at en date i forkant av løpet reddet løpet. I april kom beskjeden om at Steira hadde funnet motivasjonen til å satse fram mot VM i Falun, men i oktober fikk 33-åringen treningsforbud etter å ha pådratt seg et brudd i bekkenet.

• På OLs siste dag sørget Henrik Kristoffersen for at de som enda ikke hadde notert seg navnet hans fikk det prenta inn. 19-åringen hadde en fenomenal start på året med å bli historisk da han vant slalåmrennet i Schladming foran 50 000 tilskuere - og ble tidenes yngste nordmann til å vinne et verdenscuprenn i alpint. I Sotsji skrev 19-åringen mer historie. Etter første omgang av slalåmrennet lå Kristoffersen som nummer 15 - og kjørte seg opp til en bronsemedalje i andre omgang. Dermed er Henrik Kristoffersen den yngste mannlige alpinisten til å ta en medalje i OL.

Mars: • Et par uker etter Norges gullrushet i Sotsji, sørget Mariann Marthinsen for at festen i OL-byen fortsatte. Hun tok Norges eneste gull i Paralympics - og sikret det med en ellevill spurt. I snøkaoset i Russland lå Marthinsen som nummer fire inn på oppløpet i finalen i ispigging. Der ristet hun av seg motstanderne - og vant bare centimetere foran amerikanske Tatyana McFadden.

Alexander Kristoff har hatt en real jubelsesong - med hele 14 seirer. Den største av dem alle kom 23. mars. Øverst på pallen tronet nordmannen etter å ha vunnet spurten under klassikeren Milano - Sanremo. Dermed ble Kristoff historisk, som den første nordmannen til å vinne en av sykkelsportens fem monumenter. I midten av juli sikret nordmannen seg sin aller første etappeseier i Tour de France, etter å ha spurtslått Peter Sagaen. Tre dager seinere gjentok 27-åringen bedriften, og tok sin andre TdF-seier for sommeren.

• Mars var måneden den største skiskytterprofilen på kvinnesiden ga seg. Etter to OL-gull, åtte VM-gull og 28 seire i verdenscupen la Tora Berger børsa på hylla. 23. mars gikk hun sitt siste verdenscuprenn, men skjøt seg dessverre bort. 33-åringen mistet i samme løp også sammenlagtseieren i verdenscupen til finske Kaisa Mäkäräinen. I november kom det derimot store nyheter fra Tora Berger. I april venter hun og ektemannen Trond Teveldal deres første barn.

April: • Skiskytterguttas fuktige kveld i slovenske Pokljuka ble kjent. Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø ble ilagt en bot på inntil 100 000 kroner per snute for å ha drukket alkohol, badet i sjøen og begikk det Skiskytterforbundet anser som hærverk: De tappet luft fra dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor hotellet. Dagen etter beklaget de tre skiskytterne på det sterkeste overfor et samlet norsk pressekorps - etter å ha fått gode PR-råd dagen i forveien.

Mai: • Grytidlig på morgenen 4. mai skjedde den episoden som antageligvis er Norges mest omtalte i 2014. Petter Northug og hans Audi havnet i autovernet etter en strabasiøs tur på Byåsen i Trondheim. Northug stakk av, mens en kamerat ble sittende skadd igjen i bilen til politiet ankom stedet. Sent på kvelden innrømmet skistjernen at det var han som hadde kjørt bilen, og det i beruset tilstand. Først i september ble det kjent av 28-åringen hadde hatt en promille på 1,65 og at han kjørte i oppimot 90 km i timen i 40-sona. Da dommen forelå i oktober lød den på 50 dager - som Northug skal sone med fotlenke en gang neste høst.

September: • Thor Hushovd la sykkelskoa på hylla etter å ha endt på en 48.-plass i GP Impanis-Van Petegem. 36-åringen fra Grimstad ga beskjed allerede i slutten av juni at dette ble hans siste sesong. I august ble han hyllet som den norske sykkelkongen som han er under Arctic race of Norway - men måtte se seg bli slått i spurten av Alexander Kristoff på avslutningsetappen i Tromsø. I oktober kom biografien til «Oksen fra Grimstad» ut, med flere avsløringer. Den mest alvorlige var at Lance Armstrong hadde innrømmet alt overfor nordmannen et halvt år før han sto fram hos Oprah Winfrey og fortalte om dopingløgnene. På den kuriøse siden avslørte Thor Hushovd at han har brukt 140 000 kroner på hårtransplantasjon - men forhåpentligvis ikke det kommende generasjoner nordmenn vil huske syklisten for.

Petter Solberg er en unik idrettsutøver, og i september ble verdensmester i rallycross. Dermed ble han historisk, for ingen har tidligere greid å bli verdensmester i forskjellige motorgrener. I desember kronet 39-åringen sesongen med å også vinne Race of Champions for lag, sammen med danske Tom Kristensen. Samme måned ble også nordmannen tildelt Gregor Grant-prisen for prestasjonen med å vinne i to ulike grener.

Cecilia Brækhus har hatt et år med flere oppturer. I september slo 33-åringen kroatiske Ivana Habazin - og sikret seg med det alle de fire beltene: WBO, WBC, WBA og IBF-belte. Det er det ingen kvinnelig bokser som har greid før Brækhus. I november forsvarte hun beltene mot Jennifer Retzke, men pådro seg tre brudd i foten under kampen. Den 16. desember er muligens en dato som vil bli stående i historiebøkene til de som er glad i boksing. Denne dagen stemte Stortinget for at forbudet mot proffboksing opphører - en nyhet som ble behørig feiret av Cecilia Brækhus. Dermed er det nå bare Iran og Nord-Korea som er de eneste som forbyr proffboksing. Et skår i gleden var dog nyheten fra kulturminister Thorild Widvey om at det må være ordentlige dopingkontroller på plass før vi får se Cecilia Brækhus og resten av proffbokserne på norsk jord.

Oktober: • På den første dagen i oktober sa Høyre nei til at Norge skulle søke om å få arrangere vinter-OL i 2022 - og dermed ble prosessen lagt død. IOC slaktet Oslos OL-nei, og verden forundret seg over at landet som elsker vinter-OL mer enn noen andre ikke ønsket å avholde mesterskapet. Det er mulig at de 7000 sidene med krav og spesifikasjoner som IOC stilte kan ha hatt noe å si. Pampene krevde blant annet å få drikke coctails med kong Harald, ha en egen IOC-fil på veiene de skulle ferdes, samt egen IOC-inngang på flyplassen...

• Rettssaken til Oscar Pistorius kom opp i Pretoria i mars 2014 og varte helt til oktober. Etter en rettssak fylt av overskrifter ble «Bladerunner» funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp i september, før han fikk dommen på fem års fengsel måneden etter. I desember kom beskjeden om at påtalmyndigheten får ta saken til høyesterett, siden de ankey frifinnelsen av Pistorius for overlagt og forsettlig drap.

November: • I november reiste Magnus Carlsen til OL-byen Sotsji som regjerende verdensmester i sjakk. Igjen var det indiske Vishy Anand som var motstander. Den indiske tigeren reiste seg fra fjoråret, men måtte likevel gi tapt for Carlsen i det 11. partiet - og Norge fikk beholde sin sjakk-konge. Etter VM-kampen ble Carlsen hyllet av Russlands president Vladimir Putin, før han - som i fjor - dra til Spania for å ta avspark for favorittklubben Real Madrid. Trøsten for Anand ble at han i alle fall fikk et samlet pressekorps til å le før han tok turen hjem til India.

Phillip Sjøen dukka opp fra intet og markerte seg veldig under sommerens hopping på plast, og forventningene til det unge stjerneskuddet var store i høst. Under trening til sesongåpningen i Klingenthal falt 18-åringen etter å landet på hele 148 meter. Det førte til at tre ulike spillselskaper holdt Sjøen som favoritt til å vinne hoppuka - før han i det hele tatt hadde hoppet i verdenscupen.

Desember: • Desember betyr advent. Og advent er nesten synonymt med de norske håndballjentene for enkelte. I år var ikke landslagssjef Thorir Hergeirsson plan å gå til topps i EM, siden laget besto av en rekke mesterskapsdebutanter - og planen var at laget først skulle blomstre senere. I tillegg mangle Norge flere av sine rutinerte spillere. Likevel gjorde de norske skam på de som hadde vært tvilende til Norge som medaljekandidat. På fjerde søndag i advent gikk de norske jentene, med keeper Silje Solberg, Nora Mørk og Linn-Kristin Riegelhuth Koren i front, helt til topps - og kunne kalle seg EM-mestere 2014.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media