Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Årets beste prestasjon

To små lag viste hva som må til for å få mye ut av ressursene.

HADDE FORTJENT BEDRE: Sigurd Rushfeldt og Tromsø var klart best på Alfheim og hadde fortjent en plass i Europaligaen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
HADDE FORTJENT BEDRE: Sigurd Rushfeldt og Tromsø var klart best på Alfheim og hadde fortjent en plass i Europaligaen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

NORSK KLUBBFOTBALL hadde trengt Tromsø videre til gruppespillet i Europaligaen, men vi fikk i hvert fall et nødvendig innspill i den lett heseblesende debatten om alt vi visstnok mangler av ferdigheter i denne sporten. Så godt spilte TIL helt til frustrasjonen, sinnet og overtida løp vekk med de siste mulighetene for internasjonal suksess.

Lenge før den tid hadde klubben vist hvilket nivå det går an å jobbe seg opp til fra verdens nordligste utgangspunkt for toppfotball. Det i seg selv er en imponerende prestasjon.

SÅ HAR også Tromsø tatt e-cup-spillet med det alvoret en slik anledning fortjener. Det var fest i byen rundt denne kampen, og det er ikke noen grunn til å avblåse den selv om gjestene fra Bilbao viste seg å være hakket mer beregnende og kyniske.

Dette var møtet mellom to fotballkulturer som av ulike årsaker forlengst har lært seg å presse ut alt av de begrensete ressursene sine. Athletic Bilbao velger bare spillere fra drøyt fire millioner baskere, mens Tromsø på tross av litt søling med pengene underveis fortsatt har et godt grep om de fleste nordnorske talentene.

Denne gangen var det fem fra landsdelen i startoppstillingen, og det burde ha rukket til det store vinnerloddet inn til millionhvelvet i den nye Europaligaen.

I stedet rakk det altså bare til å minne oss alle om at norske fotballspillere fortsatt kan.

DEN GAMLE storheten Athletic Bilbao er en av tre spanske klubber som har spilt sammenhengende i den hjemlige toppdivisjonen siden starten på Primera Divisjon. De to andre er Barcelona og Real Madrid.

Der stopper sammenligningen med verdens beste fotballag, men seinest sist sesong kom baskerne på 13. plass. Et middels spansk topplag altså; men på to kamper likevel ikke bedre enn at Tromsø var best.

DA er det viktigere ting å snakke om enn de to litt tvilsomme straffene som gjorde at spanjolene gikk videre. Det er godt mulig at det som ble blåst mot Miika Koppinen på Alfheim var feil, men hva så? Den eneste som fortsatt hjelper er det Tromsø selv har gjort riktig.

Det er mye. I disse innledende e-cup-kampene har det endelig vært mulig å skjønne hvorfor mange av oss trodde laget skulle kjempe helt i toppen i Tippeligaen. Trener Per-Mathias Høgmo har endelig fått satt den strukturen han ellers er så dyktig til og veteranen Sigurd Rushfeldt har hentet fram all den praktiske kunnskapen som gjør ham til en toppspiss på tross av old boys-alderen.

BANENS ENER: Morten Moldskred overgikk de spanske toppspillerne, men det holdt ikke for Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
BANENS ENER: Morten Moldskred overgikk de spanske toppspillerne, men det holdt ikke for Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Med begrensede ressurser må klubbfotballen spilles litt smartere i Tromsø. Akkurat som de kollektive ferdighetene alltid vil bety noe for et lite land som Norge.

MEN struktur og taktisk kunnskap er ikke nødvendigvis sperrer for mer iøyenfallende individuelle ferdigheter med ballen. Banens desidert beste ballspiller mot Athletic Bilbao var norsk. Dessuten løp han fortest.

Når Morten Moldskred har hatt en slik utvikling gjennom noen sesonger i verdens nordligste toppfotballmiljø, er det i det minste grunn til å nyansere bildet av norsk fotball som et sportslig prosjekt i fritt fall.

I medgangstidene har de fleste klubbene - og Tromsø blant dem - levd over evne uten å prioritere de satsingene som litt langsommere gir sportslig framgang. Årets svake norske E-cup innsats er et speilbilde på det. Likevel blir det gjort et treningsarbeid som på nytt kan få fram bra individuelle spillere.

I hvert fall så lenge de får rammer slik at ferdighetene deres synes.

DET er nettopp slik Athletic Bilbao har bitt seg fast i toppen i en av verdens sterkeste fotballkulturer. Fra starten har dette vært en pionerklubb i strategisk tenkning. Seinest midt på 1980-tallet var Athletic ledende i utviklingen av en defensiv organisering og vant seriegull på det. På Alfheim var spanjolene kyniske tvers igjennom både med en grei kontant forsvarsjobb og en ikke like lekker uthaling av tida.

I gigantsporten fotball må små folk bruke sine knep for å komme fram. Tromsø har tatt poenget og manglet denne gangen bare litt flaks.

Resten av de norske klubbene har ikke vært så nær, men det hjelper altså å huske på hvor man kommer fra.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media