Årets kjøp

I god påskeånd oppsummerer Dagbladets Tom Stalsberg den engelske fotballsesongen - så langt.

JOHN ARNE RIISE har en stor fan og det er Elvis Costello, vi bare nevner det igjen til alle dere som i fjor høst ristet på hodet og sa at Riise ikke hadde noe på Liverpool å gjøre. Nordmannen har nå spilt nesten alle kampene for klubben. Skam dere jantegutter og jenter. Riise blir sett på som sesongens kjøp ved siden av Ruud van Nistelrooy og Eidur Gudjohnsen.

JO TESSEM er god, men får ikke spille nok i Southampton, klubben som har de beste fans til å synge før, under og etter kampene. I god påskeånd har vi en CD med Southampton-sanger, «Super Saints», som vi gir bort. Først til e-postmølla får den i vanlig postgang etter påske. Send med et Saints-dikt!

GORDON BANKS var en helt fra Stoke og det engelske landslaget for cirka 2 x 17 år siden. CD-en «England's Glory» med sanger og opptak fra 1966 og framover, noen som ønsker den? Send oss et VM-dikt (kort) og det beste får skiva. Lærballflott.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR har som kjent fått seg nye fotballsko og penger fra NIKE, men det spørs om han får brukt dem lørdag når United skal til Leeds. Oles ankel er fortsatt sår og hoven etter at han tråkket over for ei uke siden. Ifølge sikre kilder håper nordmannen å være klar igjen til neste ukes kvartfinale i Champions League.

BOLTON hadde flest nøyaktige pasninger i forrige måned leser vi av en statistikk. Synd at mange av dem gikk på tvers og bakover.

BLACKBURN hadde færrest skudd på mål forrige måned, skjerp deg a Henning!

LEEDS er den klubben som har benyttet færrest reserver denne sesongen.

STEVEN GERRARD er den spilleren i Premier League som har vært flest ganger nest sist på ballen før Liverpool har scoret. Bra Steven.

MANCHESTER UNITED fyrer av klart flest skudd denne sesongen. Røde kanoner.

STEVE MCLAREN er den manageren som har benyttet seg av flest spillere så langt, Middlesbrough har brukt 32. En klubb for massene.

LEICESTER rykker ned, men supporterne er trofaste. I snitt har klubben trukket 20139 tilskuere på hjemmekampene. Foxes on the run, hurra.

JOSEPH HUDSON laget i 1883 den aller første politifløyta i Storbritannia, han laget også den første dommerfløyta til bruk under en fotballkamp. Før fløytene kom i bruk, hadde dommerne et håndkle å vifte med for å blåse offside etc.

Dette var starten på Hudsons fabrikk som nå heter The Acme Whistles i Birmingham. Denne skal levere alle dommerfløytene under VM i Japan og Korea. Totalt produserer fabrikken 640000 fløyter per år, alle sammen kvalitetskontrolleres av et par ansatte. Med gode lunger.

PHIL DOWD heter toppdommeren i England som har klart seg best denne sesongen ifølge en poengoversikt fra The Guardian. Greit å vite.

STIG K. OLSEN leser I Bakrommet og han har sendt oss denne linken... http://www.footballgroundguide.co.uk/ Bra baneguide hvis du har tenkt deg til UK for å følge engelsk ball. God tur, og takk til Stig.

ALF ONION var en hedersmann for noen av oss under Bakrommets oppvekst. Det er nå planer om en minneturnering i fotball denne VM-sommeren med blant annet Rock'n'Smith fra The Kinks, Geir The Heller fra Verket og Eivind «The Rat» Eriksen, alle er leasingproffer. Vi gleder oss.

ROY KEANE er i øyeblikket den spilleren med høyest ukelønn i Premier League, han får cirka 1,3 millioner kroner fra Manchester United. The Times har foretatt en sammenlikning av lønn innenfor andre yrker, og det viser at en hjertekirurg tjener 68744 kroner per uke.

Statsminister Tony Blair drøye 40000, direktørlønningene ligger på rundt 30000 kroner og advokatene tjener i snitt 10400 kroner.

Politiet som passer på fotballbærmen 6760 kroner, brannmenn 5500 kroner, postmannen 3250 kroner og de som serverer på pubene 2587 kroner per uke. Den kapitalistiske moral må da bli... kjøp en ball til barna.

PELÉS trøye nummer 10 fra VM i 1970 selges i dag (onsdag før Kvikk Lunsj-helligdagene) på en fotballauksjon i London, det er ventet at trøyeprisen blir på 50000 pund (650000 kroner).

Det er ikke Pelé som selger klenodiet, men Italias forsvarer fra 70-VM, Roberto Rosato. Han var nemlig kvikk nok til å få byttet trøye med brassehelten.

RIO FERDINANDS landslagstrøye fra England og Hellas i fjor skal også selges, den er ventet å komme på rundt 8000 kroner. I tillegg selges programmer og annen herlighet pluss drakter brukt av Billy Wright, Just Fontaine og John Charles for å nevne noen gamle. VM-medaljen til Ray Wilson fra 1966 har en utsalgspris på 1,1 million norske kroner. Gi bud!

JON HJØRNEVIK kom i fjor ut med diktsamlinga «I ein sofa frå Korea» (Det Norske Samlaget) og derfra henter vi nå fram «Talentet Curly» som våre kjære lesere kan tygge på - før de forsover seg til tippeligaen som dessverre starter snart (kjedelig):

Vesle Curly skulle bli narkotikahund
og var eit håp ei lita stund
men han sleit seg
frå bandet til sin herre og sprang framfor ein trailer
dessverre.

IKKE AKKURAT EN FLOPP: Mange stilte seg tvilende til hvordan John Arne Riise ville gjøre det på Liverpool i årets sesong. De tok feil. Her scorer nordmannen mot Arsenal i januar.