Årets sprøeste Viking-tokt

STAVANGER- HELLELAND (Dagbladet): I går morges la ti tapre Viking-spillere ut på tur. Sykkeltur. De skal til Oslo for å redde æren og gjøre opp for et tapt veddemål. Verken regn, tåke eller spydige kaféverter skal få stoppe dem.

Dette er virkelig gutta på tur. Ti vikinger på to hjul til hovedstaden, i klassisk sørvestlandsk drittvær. De har virkelig tenkt å gjøre det. Nesten 60 mil på sykkel, på tre dager - bare for å vise at de holder ord. Et veddemål er et veddemål.

Lett er det ikke. Plunderet starter allerede ved klubbhus-trappa. Lars Gaute Bø får ikke skoene på plass i pedalene på den litt for avanserte DBS-sykkelen.

Thorstvedt: - Er du sikker på at du har den rett vei?

Bø: - Sykkelen, mener du?

Ulv, ulv

56 mil er tre mer enn strekningen Trondheim-Oslo, og disse milene har mange flere oppoverbakker. Turen går over fjell og kan by på uante skremsler.

- Jeg har hørt mye om denne ulvefaren i Norge, så det skal bli spennende å se om vi treffer en, sier Thorstvedt.

- Hva med snøfaren?

- Vi har truger med oss.

Drittunge

Men humøret får en liten knekk allerede før Sandnes. Veldig tungt for legger som er trent for presise pasninger, ikke beinhard tråkking. Dessuten har Bjørn Berland punktert. Og laget har knapt nådd sin egen femmeter.

Heldigvis er hjelpen nær. Proffsyklist Svein Gaute Hølestøl stiller som hare for vikingheatet, og gir dem samtidig en innføring i girteknikk, optimal sykkelavstand og andre triks som sykkelproffer kan. Før du får sagt selvmål, er de ute av byen. Viking have left the building.

To-tre timer seinere er det pause på E39-prærien sør for Egersund. Vi er på det legendariske truckstoppet Ben's kafé, med den alltid blide Amanda Hetland i vaffelluka.

- Min far, Gunnar, sa at jeg skulle hilse hvis jeg stakk innom, sier Lars Gaute Bø (36).

- Men du har jo ikke stukket innom - du står utenfor! Han der er litt av en «dredonge» (rogalandsk for drittunge), forkynner Amanda til lagkameratene.

Spenol

Så er det tid for mat, avslapping og en god dose spenol i buksene. Tre dager på et knallhardt sykkelsete er forresten ikke direkte potensfremmende. Det spørs om forplantningsevnen blir helt den samme etterpå.

- Det ser stygt ut. Men jeg frøs ned noe i går kveld, sier Odd Arne Espevoll.

På tide å fortsette, mil etter mil. Snart blir det mørkt, og tåke. Blodtåke? De ser nesten ingenting foran seg, annet enn biffen de ble lovet til middag. Klokka blir åtte før gutta ramler inn på hotellet på Evje. Første etappe er over.

Det ble ikke rare Viking-festen i går kveld.

  • PS:
Etter planen skal Viking-karavanen være framme i Oslo i morgen.

<B>TIL FJELLS:</B> Erik Thorstvedt i en farlig bratt vestlandsk oppoverbakke. Det blir mange av dem før Erik & do. kommer fram til Oslo.
REGN OG TÅKE:</B> Viking-karavanen på vei mot Oslo i typisk vestlandsvær. -Det regnet i ett sett fra morgen til kveld, oppsummerte Erik Thorstvedt etter fullført 1. etappe.
<B>HUMOR:</B> Lars Gaute Bø traff legendariske Amanda Hetland på Ben's kafé.
HENG PÅ: Odd Arne Espevoll jukser litt...