Årets største idrettsfest

Båtracet i Oslo ble en skikkelig sommerfest. Titusener heiet Bjørn Rune Gjelsten fram til seier. Alle tjente masse penger på salg av øl, kaffe, mat, cruise og pariserhjul. Men ingen gadd betale for å se løpet, dermed blir det millionunderskudd for arrangørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Publikum, ordfører, sponsorer, båt-teamene og politiet skamroser VM-runden i Oslo. Sjelden, om noen gang, har det vært solgt mer øl på Aker Brygge. Og i likhet med Middagsbukta en varm sankthansaften, lå fritidsbåtene tett i tett ute på fjorden. Havnevesenet anslår at minst 20 000 mennesker så løpet fra båt.

- Må betale

Likevel har ikke arrangørene grunn til å juble. De sitter igjen med regningene og millionunderskudd. Mens det var overfylt på alle gratisplassene, var det mer enn glissent på plassene til hundre kroner.

Arrangør, løpsleder og deltaker Jann Hillestad er bekymret for utviklingen av VM-runden i Oslo. Skal byen fortsatt ha en VM-runde må publikum finne seg i å betale for å se på.

- Vi får ikke lov til å ta entre av dem som ser på fra Aker Brygge, sier Jann Hillestad til Dagbladet. De mener at publikum skal slippe å betale hundre kroner i inngangspenger for å ta seg en øl.

- Jeg skjønner det, men vi blir de store taperne. VM-løpet fyller brygga med tilskuere, og jeg er sikker på at serveringsstedene sitter igjen med enormt overskudd etter sin kanskje beste helg i sommer. Da er det bittert at vi som har sørget for underholdningen, får milliontap, sier Hillestad.

- Skal Oslo fortsatt ha VM-løp, må vi få til en bedre ordning med betaling fra dem som ser på, sier Hillestad. Han får kjemperos for utmerket arrangement. Å arrangere et båtrace er meget vanskelig. Både politiet og havnevesenet ønsker Hillestad & co velkommen til neste år. Det gjør også Oslos ordfører Per Ditlev-Simensen som vil gjøre alt for at båtracet i Oslo skal bli et fast innslag hver sommer.

Arrangørene av VM-runden i Arendal får 10 prosent av omsetning for overnatting samt 5 prosent av det som omsettes i øl, mat, drikke etc. Oslo-arrangørene er ikke tilgodesett med en tilsvarende ordning.

Knallsuksess

Båtrace er blitt den nye norske publikumssporten. De to VM-rundene i Arendal og Oslo har samlet godt over 200 000 tilskuere,

Publikum har fått opp øynene for båtrace i formel 1-klassen. De som trodde at dette bare er en slapp lek for millionærer, må tro om igjen.

I båtene er det knallhard jobbing i 40 graders varme og vill fart. Å svinge en båt i 200 km/t er som å balansere på en stram line. Foran i baugen har båtene en stor vanntank. For å få den rette balansen må vannet hele tiden tappes inn og ut av tanken. De to motorene finjusteres og i svingene må effekten justeres opp eller ned på få sekunder. Båtene flyr over vannflaten og flere ganger er bare propellene i vannet.

FÅ BETALTE:</B> Til venstre ser du brygga hvor du måtte kjøpe billett. Til høyre ligger Aker Brygge - helt gratis.
VANT:</B> Bjørn Rune Gjelsten kunne heve armene i været etter seieren i Oslofjorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer