Argentina er verdens beste på spillereksport

1800 solgt til europeiske klubber i siste år.

HAR PASSERT BRASIL: Argentina har gått forbi Brasil på statistikken over hvem som leverer flest spillere til europeiske klubber. Foto:  EPA/MOHAMED MESSARA
HAR PASSERT BRASIL: Argentina har gått forbi Brasil på statistikken over hvem som leverer flest spillere til europeiske klubber. Foto: EPA/MOHAMED MESSARAVis mer

Argentina har passert Brasil som verdens fremste eksportør av fotballspillere.

En rekke spillere blir solgt til europeiske klubber, også unge talenter forsvinner ut i stor stil. Mye skyldes at argentinske klubber sliter økonomisk og trenger sårt tiltrengte midler. Det gjør verdien på mange spillere mer levelig for kjøpelystne, men edruelige klubber på denne siden av Atlanterhavet.

- Virkeligheten er at en spiller drar inn mer penger enn fjernsynsrettigheter, billettsalget, reklame og lisenser, sier agent i Euroamericas Sports Marketing (ESM) Gerardo Molina.

- Sagt med andre ord, spillerne er den viktigste inntektskilden for klubber i Argentina og Brasil. Det er en forklaring på hvorfor de skynder seg med å selge spillere ved sesongslutt, de leter etter muligheter til å betale ned gjelden på, fortsetter Molina.

Det siste året er det solgt 1800 argentinske spillere mot 1440 brasilianske, viser tall fra ESM. De færreste av dem blir en ny Lionel Messi eller Kaká. De siste fem årene har eksporten av argentinske spillere økt med 800 prosent, mye fordi begrensninger på utenlandske spillere er blitt færre. Mange av spillerne selges når de er 15-16 år og har aldri spilt i den argentinske eliteserien.

Den tidligere spilleren Adrian Domenech er skeptisk til alle de unge spillerne som søker lykken i utenlandske ligaer, gjerne på 2. divisjonsnivå.

- I Tyrkia, Russland, Ukraina, Romania har en rekke lag hentet spillere fordi de har økonomiske muskler til det. Det gjelder Hellas også. Det er spillere som går etter mye penger, selv om de vet at fotballen kanskje ikke er det beste for dem, sier han.

Mange unge i Argentina ser på lukrative avtaler i utlandet som eneste vei vekk fra fattigdommen i hjemlandet. Samtidig er fotballfolket bekymret for nivået på den argentinske serien ettersom så mange talenter forsvinner.

(NTB)