Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Argentina vinner, Brasil skuffer, Ecuador overrasker

I natt starter Copa America.

STJERNER SOM SKUFFER? Brasils Robinho peker, Maicon (f.v.), Lucas,  Neymar og Elano. Terje Liverød er talentspeider i Sør-Amerika Han tror Brasil skuffer og at Argentina vinner årets mesterskap. Foto: AP Photo/Felipe Dana.
STJERNER SOM SKUFFER? Brasils Robinho peker, Maicon (f.v.), Lucas, Neymar og Elano. Terje Liverød er talentspeider i Sør-Amerika Han tror Brasil skuffer og at Argentina vinner årets mesterskap. Foto: AP Photo/Felipe Dana. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt starter den 43. utgaven av Copa America. 12 lag er med, og åpningskampen spilles mellom vertsnasjonen Argentina og Boliva i natt norsk tid.

Terje Liverød jobber som talentspeider i Sør-Amerika og spår et rotterace mellom vertsnasjonen og Brasil i kampen om gullet.

- Rivaliseringen mellom Brasil og Argentina er alltid en het potet. Men dette er Argentinas år. De spiller på hjemmebane og forventningen er skyhøye. De har et stjernegalleri uten like, sier Liverød til Dagbladet.

Gull-tørke Som i både EM og VM er det fire år siden forrige mesterskap. Da ble det arrangert i Venezuela, og  Brasil vant 3-0 i finalen mot nettopp Argentina.

FAVORITTER: Javier Mascherano, Diego Milito og Lionel Messi. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko
FAVORITTER: Javier Mascherano, Diego Milito og Lionel Messi. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko Vis mer

Det samme skjedde i 2004. Da møttes også Brasil og Argentina, og etter 2-2 ved full tid, vant Brasil 4-2 etter straffekonkurranse.

Nå er det tid for revansj.

Argentina har ikke vunnet Copa America siden 1993, men de har to finaletap i de to siste mesterskapene. Det gjør det ikke noe bedre for argentinerne at erkerivalen Brasil har vunnet tittelen fire ganger i mellomtiden.

Ny epoke Liverød er spent på hvordan argentinerne takler presset. Diego Maradona forlot jobben som trener etter VM-tapet mot Tyskland i fjor sommer. Nå er det Sergio Batista som styrer laget.

ÅRETS OVERRASKELSE? Ecuador sine spillere trener i Buenos Aires. Talentspeider Terje Liverød tror Ecuador kan overraske i årets Copa America. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko.
ÅRETS OVERRASKELSE? Ecuador sine spillere trener i Buenos Aires. Talentspeider Terje Liverød tror Ecuador kan overraske i årets Copa America. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko. Vis mer

- Det er en ny epoke. Argentina har klassespillere i alle ledd. Samtlige kan utmerke seg. Det at en stjernespiller og målscorer som Lisandro Lopez (spiss, Lyon)er vraket fra troppen sier litt om nivået. De har jo Lionel Messi og Carlos Tevez, samtidig er Cambiasso er tilbake. Jeg vil si Argentina er storfavoritt i år. Samtidig er jeg veldig spent på hvordan de klarer å forme laget etter Maradona, sier Liverød.

Argentina har sammen med Uruguay vunnet Copa America flest ganger med 14 finaleseiere. Brasil ligger på tredjeplass med åtte triumfer.

- Ikke forvent samba - Brasil har ikke det laget de hadde for et par år siden. Jeg er spent på «nye Brasil». Samtidig er jeg spent på Chile som har en del bra spillere. Størst fallhøyde har kanskje Urugauy som spilte semifinale i VM i fjor. De er en outsider, men det er vanskelig å leve opp forventningene etter en sånn prestasjon, sier Liverød.

- Hvordan er Copa America i forhold til EM?

STJERNER: Argentinas Lionel Messi, Carlos Tevez og Sergio Aguero er blant de største stjernene i turneringen. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci.
STJERNER: Argentinas Lionel Messi, Carlos Tevez og Sergio Aguero er blant de største stjernene i turneringen. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci. Vis mer

- Det er vanskelig å si, men jeg vil si nivået er mer ujevnt i et EM. Folk tror kanskje det kun er sambafotball, men det kan jeg avkrefte. Årets turnering sammenfatter store kulturforskjeller og spillestiler, sier Liverød.

- Latin-Amerika og Sør-Amerika er svært forskjellige. Det eneste som er felles for alle landene er stoltheten deres. Se bare på Brasil og Uruguay. De er naboland, men spiller helt forskjellig fotball, sier han.

- Hvilket land ser du for deg at kan overraske?

TROR PÅ ARGENTINA: Talentspeider Terje Liverød.
Foto: Steinar Johan Bjerkmann / SCANPIX
TROR PÅ ARGENTINA: Talentspeider Terje Liverød. Foto: Steinar Johan Bjerkmann / SCANPIX Vis mer

- Bolivia og Peru er blant de dårligste, men et land som Ecuador tror jeg kan blomstre. De er i gruppe med Brasil og på en god dag kan de vinne. Laget består av flere store bautaer, sier Liverød.

Stjernekrig Brasilianske Neymar og chilenske Alexis Sanchez er blant de mest ettertraktede på spillermarkedet i sommer.

Begge forventes å spille for en europeisk storklubb når de store ligaene sparkes i gang etter sommerhvilen.

- Begge to har et enorm potensial. Neymar er god, men imponerte ikke veldig forrige gang jeg så ham. Det blir spennende å se unggutten i Copa America. Sanchez har utviklet seg veldig de siste årene. Har driblet for mye før, og jeg er spent om han vil fungere i et så spillende lag som Barcelona Uansett blir årets turnering spekket av stjerner, sier Liverød.

PS: Argentina - Bolivia starter 02:45 norsk tid.

GLADE GUTTER: Brasils Robinho, Neymar, Elano and Ganso. Foto: AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
GLADE GUTTER: Brasils Robinho, Neymar, Elano and Ganso. Foto: AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA Vis mer
JAGES: Flere storklubber jakter Chiles Alexis Sanchez Foto: AFP PHOTO/Claudio SANTANA
JAGES: Flere storklubber jakter Chiles Alexis Sanchez Foto: AFP PHOTO/Claudio SANTANA Vis mer