REVANSJE: Kowalczyk spurtslo Therese Johaug i en ulidelig spennende spurt i Oberhof. Foto: AP Photo/Jens Meyer
REVANSJE: Kowalczyk spurtslo Therese Johaug i en ulidelig spennende spurt i Oberhof. Foto: AP Photo/Jens MeyerVis mer

- Årh, det var kjipt!

Kowalczyk fikk revansje for spurttapet mot Johaug i Lahti.

OBERHOF/OSLO (Dagbladet): Justina Kowalczyk fikk i dag revansje for spurttapet i Lahti. Den polske jenta var side om side med Therese Johaug de siste 3-400 meterne på dagens 10-kilometer klassisk, og vant med 0,2 sekunder.

- Årh, det var kjipt! sa Johaug til NRK etter løpet.

- Jeg tenkte "slå om, slå om, slå om" og bet tennene sammen. Men hun tok det. Men de er uansett ikke de fem bonussekundene som avgjør Tour de Ski, sier Johaug til Dagbladet.

Gode ski Den var store spørsmål rundt skiene til de norske jentene etter løpet, men Therese Johaug klaget ikke.

- Jeg hadde vanvittig gode ski. Godt feste og god glid. Så det var ikke gutta i smørebussen som gjorde en dårlig jobb. Det er vanskelig føre, og det kan være forskjeller fra skipar til skipar, sier Johaug.

Johaug fikk dermed med seg 10 poeng videre i Tour de Ski. Marit Bjørgen ble nummer tre, og fikk 5 poeng i sammendraget.

- Jeg ligger absolutt i rute, alt ser lyst ut med tanke på morgendagen. Det er fullt mulig å gjøre noe med Kowalczyk i sammendraget, sa Johaug.

Dårlig feste Marit Bjørgen startet 5,4 sekunder etter sin største konkurrent Justyna Kowalczyk på dagens 10-kilometer jaktstart etter at hun ble nummer to på gårsdagens prolog i Oberhof. Det forspranget spiste den norske jernkvinnen inn raskt.

Bjørgen slet i motbakkene, og tapte ofte sekunder til de andre i tetgruppa. Disse sekundene tok hun inn igjen på de flate partiene og i utforkjøringen. Bjørgen gikk på rubb og hadde god glid, men dårlig feste.

- Det var veldig vanskelig å velge ski i dag. Jeg bestemte meg rett før start, og dessverre tok jeg nok et feil valg. Det er mitt eget ansvar, sier Bjørgen til Dagbladet.

Når festet var så dårlig, kostet det krefter for Marit Bjørgen.

- Jeg merket ut på andrerunden at det var blitt glatt i sporet, og jeg måtte ut i fiskebein. Jeg kjenner at jeg har gått mye med overkroppen sier Bjørgen.

Det dårlige festet kostet mye for Bjørgen som gav slipp på Johaug og Kowalczyk en snau kilometer for målgang. Johaug virket råsterk i front, og kjørte hardt for å øke til Bjørgen. Uten at det skremmer Bjørgen.

- Det var langt ifra skremmende, vi får skjerpe oss på alle områder før sprinten i morra, sa Bjørgen.

Forsprang spist opp Allerede etter noen kilometer tok flere utfordrere, anført av Aino-Kaisa Saarinen, igjen de to i front. Sammen med Therese Johaug, og de to finske jentene Sarasoja og Lahteenmaki ble det 22-sekunders forspranget spist opp.

De finske jentene så ut til å ha kanonski, og Bjørgen slet til tider med å holde følge med de andre i front. Det ble på et tidspunkt 5 sekunder opp til tetduoen Kowalczyk og Saarinen, men dette forspranget ble fort spist opp.

Seks kilometer ut i løpet gav to av finnene slipp på tetgruppen, som nå bestod av Saarinen, Kowalczyk, Johaug og Bjørgen. Hovedgruppa lå på dette tidspunktet rundt halvminuttet bak tetduoen.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 12, Marthe Kristoffersen nummer 14, Kristin Størmer Steira nummer 15, Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 30 og Heidi Weng nummer 39.

Flere av de norske løperne slet med glatte ski på fredagens etappe, og Kristin Størmer Steira falt underveis.

Tour de Ski fortsetter med sprint klassisk i Oberstdorf lørdag.

SIDE OM SIDE: Kowalczyk og Johaug kjempet side om side i 3-400 meter. Den polske jenta trakk til slutt det lengste strået. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
SIDE OM SIDE: Kowalczyk og Johaug kjempet side om side i 3-400 meter. Den polske jenta trakk til slutt det lengste strået. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC Vis mer