Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arild Berg begravet: - Han kjempet mange kamper

Bodø tok et rørende farvel med fotballspilleren som gikk bort for halvannen uke siden.

ARILD BERG: Den tidligere fotballprofilen Arild Berg gikk bort 43 år gammel lørdag 22. juni. I dag tok familie og venner farvel i Bodø domkirke.Video: NTB Scanpix Vis mer

BODØ/OSLO (Dagbladet): Arild Berg ble begravet fra Bodø domkirke i dag. Han var sønn av Harald «Dutte» Berg og lillebroren til fotballprofilene Ørjan og Runar Berg.

Se video direkte øverst i saken.

Berg ble 43 år gammel. Han ble ansett som et av tidenes største norske fotballtalenter da han slo gjennom som tenåring.

En nesten fullsatt Bodø domkirke fulgte Arild Bergs gravferd. Et hav av blomster livet opp rundt den hvite kisten, og bidro til å skape en lys ramme rundt gravferden til denne eksepsjonelle fotballspilleren.

Arild Berg spilte 113 offisielle kamper for Glimt, og scoret 24 mål. Fordelt på to perioder, 1993-1994 og 1999-200. Imponerende, men ikke eksepsjonelle tall.

STORTALENT: Arild Berg herjet i Tippeligaen som tenåring på 90-tallet. Foto: Dagbladet
STORTALENT: Arild Berg herjet i Tippeligaen som tenåring på 90-tallet. Foto: Dagbladet Vis mer

Det eksepsjonelle med Arild var hvordan han dominerte kamper i toppserien allerede som 17-åring. Og hvor mange av egenskapene til faren - Harald «Dutte» Berg, av mange regnet som tidenes beste norske fotballspiller - Arild hadde arvet.

Noe annet Arild hadde arvet, var kunstnersjelen han delte med eksempelvis sin onkel på morssiden, Bodøs store visesanger Terje Nilsen. Som gikk bort et par måneder før Arild avsluttet sitt liv.

De to - visemagikeren og fotballmagikeren - skal ha stått hverandre nær.

Og ikke uten grunn ble to av Terje Nilsens mest kjente låter fremført til Arilds ære i Bodø domkirke, instrumentalt, ved pianist Jan Gunnar Hoff.

Først kom låten «Kanskje».

Til slutt, før kisten ble båret ut og kjørt til Arilds siste hvilested, fikk de mange fremmøtte høre Terje Nilsens aller største klassiker, låten «Mjelle», om en av Bodøs aller fremste naturperler. Med en tekst som starter slik:

«Æ lengta ofte utover te' Mjelle,
når vintern kommer krypan kaill og kvit
For stranda ligg så still oppunder fjellet og ainna folk tar sjelden turen dit»

Og slutter slik:

«Sjøl når nordavinden slår sæ vrang på Mjelle, så gir det sjelefred og helsebot For småbekkan som stupe blindt fra fjellet, de landa alltid trygt ved fjellets fot».

Kjempet mange kamper

Det var prest Odd Eidner som holdt minneord på vegne av familien. Der fortalte Eidner blant annet om hvordan Berg ikke lot seg stoppe av ME-sykdommen som gjorde at han ga seg med fotballen.

- Etter hvert satte ME, et kronisk utmattelsessyndrom, en stopper for fotballkarrieren. Mye av tiden gikk til å prøve å finne en vei ut av ME-en. Men Arild sluttet aldri å overraske. Han ble omsider frisk, og gikk fra å være en forholdsvis innesluttet fyr til å bli en utadvendt kar som titt og ofte var å se på diverse konserter og uteplasser i byen. Han fikk seg raskt et stort nettverk som betydde mye for ham, fortalte presten.

- Arild kjempet flere kamper – både på fotballbanen, kampen mot ME, og etter hvert mot rus. De siste årene ble kontrastfylte for han. På den ene siden var det trening, fisking, konkurranseløp, utallige fjellturer, reiser og kvalitetstid med sine nærmeste. På den andre siden slet han med rus. Men han reiste seg hver gang, og ordene fra Nelson Mandela ga ham styrke: “The great glory in living lies not in never falling, but in rising every time we fall”.

Glimt-leder Frode Thomassen snakket også under begravelsen. Han snakket om Bergs unike talent og måten han var ulik alle andre, både på banen, men også ellers i livet.

- Hans historie og betydning i klubben kan ikke bare beskrives gjennom statistikk og på papir mellom to permer. Han var så mye mer enn det, fortalte Thomassen.

- Noen fremstår som noe spesielt og blir noe mer for klubben og supportere. Noen, vi vil kalle dem legender. Det er spillere som det snakkes om og som blir en del av klubbens identitet i fortid, nåtid og fremtid. Arild er en slik spiller, fortsatte klubblederen.

Arild Berg begravet: - Han kjempet mange kamper

- Fantastisk

I Bodø hadde venner fra både banen og utenfor stilt opp for å ta sine farvel med Berg. Blant dem er mange av hans gamle lagkamerater i Bodø/Glimt og naturligvis familien med far Harald og mor Randi og brødrene Ørjan, Runar og Terje, samt søsteren Eli Johanne.

Både Glimt-legender fra laget som vant cupen i 1975 med faren som kaptein, til dagens spillere og nåværende trener Kjetil Knutsen og en lang rekke tidligere lagkamerater, glimtlegender og Glimt-personligheter deltok - sammen med flere hundre andre - i Arild Bergs altfor tidlige begravelse i Bodø domkirke.

HOLDT KONTAKTEN: Charles Berstad. Foto: Gunnar Hagen/Dagbladet
HOLDT KONTAKTEN: Charles Berstad. Foto: Gunnar Hagen/Dagbladet Vis mer

Charles Berstad (53) hadde tatt turen fra Kongsvinger til Bodø. Han fikk oppleve å spille med Arild i to sesonger:

- Jeg hadde to fantastiske år med Arild og Glimt i 1993 og 1994. Arild var jo desidert yngst. Og jeg så det var noe spesielt med ham. Det så alle. Han var fantastisk, sa Berstad, som holdt kontakten med Arild Berg helt til det siste.

- Jeg skulle ønske jeg fikk spilt mye mer fotball med ham enn jeg gjorde, sa Trond Olsen, tidligere lynving og Glimt-legende.

- Dessverre ble det mest spill på trening. Men Arild var alltid en viktig del av fotballfamilien.

Trond Olsen karakteriserer Arild Berg som fotballspiller slik:

- Unik spiller, vanvittig talent. Blikket, pasningsfoten, drivet med ball. Han fikk til ting vi andre bare drømte om.

Landslagskjempen Tom Høgli spilte for Glimt fra 2001 til 2007.

- Derfor fikk jeg aldri spilt sammen med Arild. Men jeg ble godt kjent med ham som person. Arild var en unik type i dagens samfunn; han var smart, raus, blid, og med voldsomme analytiske evner.

- Og da har du ennå ikke omtalt ham som spiller?

- Som fotballspiller var han landsdelens største talent gjennom tidene.

Ga seg tidlig

Berg fikk aldri karrieren som ble forventet. Skader og sykdom gjorde at karrieren fikk en altfor tidlig slutt.

På grunn av kronisk utmattelsessykdom fikk Berg aldri helt ut potensiale. Bare 25 år gammel var fotballkarrieren over for Arild Berg, som spilte for Bodø/Glimt og Lyn før han ga seg.

De siste to årene, hvor han var i Lyn, spilte han ikke en eneste kamp på grunn av sykdommen.

Berg var ikke som brødrene eller typiske fotballspillere. Som 20-åring valgte han å ta et friår fra toppidretten, og i stedet stå på snowboard og hoppe i fallskjerm. Da han kom tilbake til fotballen, var han ønsket av Rosenborg og Nils Arne Eggen, men i stedet valgte han å spille 2. divisjon for lokale Gevir Bodø.

Etter karrieren var Berg ikke så opptatt av at han ikke hadde fått ut sitt fulle potensiale, selv om mange rundt mente han hadde et større talent enn brødrene Runar og Ørjan.

I et intervju med Bodø NU i 2014, svarte Arild Berg at han hadde et annet syn på fotballen enn anger.

- Folk spør meg ofte om det der. Om jeg sørger over at jeg ikke fikk fullbyrdet meg selv som fotballspiller. Men greia med fotball; det handler like mye om da du var en liten gutt, du fikk være ute litt lenger på kvelden, du kom hjem med grønske på shortsen og la deg omtrent med fotballskoene på. Du skal vinne bra mange cupfinaler for å trumfe gleden du følte ved fotball som syvåring ...

SISTE REIS: To søsken, tre nevøer og én niese bar Arild Bergs kiste ut av Bodø domkirke. Nærmest kamera fra høyre: Nevøen Marius (sønn av Ørjan), Eli Johanne (Arilds søster) og nevøen Lasse (sønn av Runar). På motsatt side ses fra høyre Terje (Arilds bror), Sara (datter av Runar) og Patrick (sønn av Ørjan).
Foto: Gunnar Hagen
SISTE REIS: To søsken, tre nevøer og én niese bar Arild Bergs kiste ut av Bodø domkirke. Nærmest kamera fra høyre: Nevøen Marius (sønn av Ørjan), Eli Johanne (Arilds søster) og nevøen Lasse (sønn av Runar). På motsatt side ses fra høyre Terje (Arilds bror), Sara (datter av Runar) og Patrick (sønn av Ørjan). Foto: Gunnar Hagen Vis mer
LEGENDER: Jacob Klette (fra venstre), Arild Olsen og Einar Kolstad spilte på det legendariske Glimt-laget som vant cupfinalen i 1975. Med Arild Bergs far, Harald «Dutte» Berg som kaptein. - Naturlig for oss å hylle Arild. Jeg har kjent ham siden han var halvannet år, sa Klette til Dagbladet.
LEGENDER: Jacob Klette (fra venstre), Arild Olsen og Einar Kolstad spilte på det legendariske Glimt-laget som vant cupfinalen i 1975. Med Arild Bergs far, Harald «Dutte» Berg som kaptein. - Naturlig for oss å hylle Arild. Jeg har kjent ham siden han var halvannet år, sa Klette til Dagbladet. Vis mer
DAGENS GLIMT: Også representanter fra årets Glimt-lag var på plass. Her er Håkon Evjen og Fredrik André Bjørkan på vei inn i kirka. Foto: Gunnar Hagen
DAGENS GLIMT: Også representanter fra årets Glimt-lag var på plass. Her er Håkon Evjen og Fredrik André Bjørkan på vei inn i kirka. Foto: Gunnar Hagen Vis mer
BROR: Storebror Ørjan Berg, her i samtale med prest Odd Eidner, før begravelsen i Bodø domkirke. Foto: Gunnar Hagen/Dagbladet
BROR: Storebror Ørjan Berg, her i samtale med prest Odd Eidner, før begravelsen i Bodø domkirke. Foto: Gunnar Hagen/Dagbladet Vis mer
BODØ-VENNER: Fra venstre Andre Hanssen, Jan-Derek Sørensen, Tommy Hansen, Ola Haldorsen, Tor-Ove Falch (sportslig koordinator for Glimt på 90-tallet), Tore Karlsen, Stig Johansen og Trond Olsen.
BODØ-VENNER: Fra venstre Andre Hanssen, Jan-Derek Sørensen, Tommy Hansen, Ola Haldorsen, Tor-Ove Falch (sportslig koordinator for Glimt på 90-tallet), Tore Karlsen, Stig Johansen og Trond Olsen. Vis mer
GLIMT-MANN: Aasmund Bjørkan og kona Ingvild. Foto: Gunnar Hagen
GLIMT-MANN: Aasmund Bjørkan og kona Ingvild. Foto: Gunnar Hagen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media