Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arild Berg fulgte ikke fotspor

Arild Berg var på mange måter sin tids Martin Ødegaard. Han kom til aldri til Real Madrid.

BEGRAVES I DAG: Arild Berg var en av Norges største talenter. Han spilte i Bodø/Glimt. Dette bildet er fra 3-1-seier borte mot Skeid. Året var 1999. Foto: Gunnar Hagen.
BEGRAVES I DAG: Arild Berg var en av Norges største talenter. Han spilte i Bodø/Glimt. Dette bildet er fra 3-1-seier borte mot Skeid. Året var 1999. Foto: Gunnar Hagen. Vis mer

HAN VAR TALENTET alle snakket om, bedre enn faren og Lyn-legenden Harald «Dutte», bedre enn broren Runar, ja til og med bedre enn eldstebroren Ørjan. Arild Berg, som valgte å forlate oss, og som stedes til hvile i dag, er fortsatt talentet alle snakker om.

Talentet vi alltid ventet på.

Talentet som aldri fikk anledning til å blomstre.

EN FOTBALLFAMILIE: Arild, far Harald, Runar og Ørjan Berg - de fire som kanskje er Norges mest kjente fotballfamilie. Foto: Dagbladets arkiv
EN FOTBALLFAMILIE: Arild, far Harald, Runar og Ørjan Berg - de fire som kanskje er Norges mest kjente fotballfamilie. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer

SÅ GOD VAR Arild Berg. Så full av ferdigheter. Så briljant. I sin tid. Han var spilleren selv fotballens rastløshet tålmodig lot oss vente på. År ut og år inn. Den neste Berg fra Bodø. Den neste virkelig store. Eller som Dagsavisens Reidar Sollie så presist uttrykte det, Arild Berg var landslagsspilleren Norge aldri fikk.

For tjue år siden visste vi kanskje ikke hva vi gikk glipp av.

Nå vet vi det.

DA MARTIN ØDEGAARD var 15 år gammel ville hele verden ha signaturen hans. En måned etter at han fylte 16 gikk han til Real Madrid. På 90-tallet var heldigvis ikke verden så gal. Likevel hadde alle som fulgte med hørt om Arild Berg. Så det handlet ikke om talent og potensial, for alle Arild Bergs beilere handlet det mest om timing.

Etter tre sesonger i Bodø/Glimt valgte han bort fotballen.

ARILD BERG: Den tidligere fotballprofilen Arild Berg gikk bort 43 år gammel lørdag 22. juni. I dag tok familie og venner farvel i Bodø domkirke.Video: NTB Scanpix Vis mer

Som 20-åring.

Arild Berg hadde lyst på en friere hverdag i et friere liv.

Han ville heller kjøre snowboard, spille tennis og hoppe i fallskjerm.

ALLEREDE DA FORSTO vi at Arild Berg var en annen type Berg. Han var sin egen Berg. Han fulgte ingen fotspor. Og da lysta på mer fotball kom tilbake et par år seinere, og Nils Arne Eggen ville hente ham til Lerkendal i det som må beskrives som Rosenborgs storhetstid i Europa, valgte han andredivisjonslaget Gevir Bodø.

Enda en gang gikk han sin egen vei.

DE FLESTE GODE fotballspillere har som et overordnet mål å ta fotballen sin så langt som mulig. Ikke Arild Berg. Han spilte fotball for fotballgledens skyld. Ingenting annet. Han trengte ingen stor klubb eller det som følger med å utøve yrket på et høyeste mulig nivå. Han ville bare spille fotball. Men det var ikke mangel på glede som stoppet karrieren hans, det var helsa.

Da han til slutt fikk diagnosen kronisk utmattelsessyndrom (ME), etter utallige behandlinger over store deler av verden, ble han uføretrygdet i sitt 30. år.

Arild Berg fulgte ikke fotspor

ARILD BERG SPILTE 113 kamper og scoret 23 mål for Bodø/Glimt. Det er alt. Resten er myten om det han kunne blitt. Om talentet som ville blomstre i sitt eget tempo. Om blomstringen som ble stoppet av sjukdom. For at han ville spille fotball er det ingen tvil om, to år i Lyn (2000–2002) uten en eneste kamp, bekrefter det.

Problemet var ikke at han ikke var god nok.

Problemet var at han var sjuk.

DA ARILD BERG forlot oss 22. juni formidlet Bodø.nu følgende sitat fra et intervju han ga dem i 2014:

«Folk spør meg ofte om det der. Om jeg sørger over at jeg ikke fikk fullbyrdet meg selv som fotballspiller. Men greia med fotball; det handler like mye om da du var en liten gutt, du fikk være ute litt lenger på kvelden, du kom hjem med grønske på shortsen og la deg omtrent med fotballskoene på. Du skal vinne bra mange cupfinaler for å trumfe gleden du følte ved fotball som syvåring».

Det var Arild Berg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling