TROR PÅ SUNDBY: Hva du har eller eventuelt ikke har under skiene kan fort blir utslagsgivende for hvem som vinner som vinner årets Birkebeinerrenn. Arild Monsen har tro på Martin Johnsrud Sundby - med smurte ski.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TROR PÅ SUNDBY: Hva du har eller eventuelt ikke har under skiene kan fort blir utslagsgivende for hvem som vinner som vinner årets Birkebeinerrenn. Arild Monsen har tro på Martin Johnsrud Sundby - med smurte ski. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Arild Monsen: - Mitt tips er Martin Johnsrud Sundby

Birken kan bli en real smøreduell.

Hva du har eller eventuelt ikke har under skiene kan fort blir utslagsgivende for hvem som vinner som vinner årets Birkebeinerrenn.

Lørdag arrangeres rennet i 54 kilometer klassisk mellom Rena og Lillehammer for 77. gang, og sjelden har påmeldingen av sterke utøvere vært bedre.

Kampen mellom mange av de påmeldte verdenscupløperne og langsløpsspesialistene gjør årets renn ekstra interessant.

- Spørsmålet er om det blir en salig blanding mellom blanke ski og smøring. Mitt tips er at vinneren blir Martin Johnsrud Sundby på smurte ski, sier Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen til NTB.

Staking Monsen var selv i området mandag og tirsdag denne uken.

- Da hadde det nok helt klart vært en fordel å stake, sier Monsen.

Men natt til lørdag er det meldt om fem centimeter nysnø, og lørdag er det også meldt vind. Det gjør at stakealternativet kanskje ikke blir like åpenbart.

- Det blir spennende. Jeg tror absolutt at verdenscupløperne er i stand til å hamle opp med spesialistene. Birkebeinerrennet er ikke et så monotont renn som Vasaloppet for eksempel er, sier Monsen.

Knalltøft Årets vinner av Vasaloppet ble Petter Eliassen, og han er også en av dem som kan vinne lørdag. Andre sterke langløpere kan være Øystein Pettersen og Anders Aukland.

I tillegg til nevnte Sundby er startlisten spekket med sterke løpere fra verdenscupen. Blant dem er Johan Olsson, Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Eirik Brandsdal, Andrew Musgrave, Lukas Bauer, Simen Andreas Sveen, Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin.

I kvinneklassen stiller blant annet Therese Johaug og Martine Ek Hagen. Justyna Kowalczyk har nettopp operert menisken sin, og årets vinner av kvinneklassen i Vasaloppet stiller ikke.

(NTB)