Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armand Duplantis

Armand (18) sjokkerte en hel verden. Nå reagerer amerikanerne

Amerikanerne skulle gjerne sett at det svenske vidunderet valgte å konkurrere for dem.

HALVT AMERIKANSK: Armand Duplantis, som herjet og tok EM-gull i stavsprang under EM. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP
HALVT AMERIKANSK: Armand Duplantis, som herjet og tok EM-gull i stavsprang under EM. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Armand Duplantis (18) overrasket og hoppet 6,05 - seks meter og fem centimeter - under EM-finalen i stavsprang. Det holdt til gull. Bare tre personer i historien har hoppet høyere enn den unge svensken.

Duplantis satte svensk rekord intet mindre enn tre ganger i løpet av konkurransen. 6,05 fører seg også inn som ny amerikansk rekord i stavsprang.

Det får amerikanerne til å reagere, skriver svenske Expressen.

- Det er kjipt. Men sånn er det når man hopper høyt. Det finnes sjalu personer over alt. Det er vel noe som må skje når man er framgangsrik og får alle øyne rettet mot seg, sier ungguttens mor, Helena Duplantis, til avisa.

Halvt amerikansk

Grunnen er at 18-årige Duplantis har svensk mor og amerikansk far, og er oppvokst i USA. I 2015 bestemte han seg for å konkurrere med det svenske flagget på brystet, noe som ifølge svenske medier skapte «aggressive meldinger» på sosiale medier.

Og på grunn av en regel hos Det amerikanske friidrettsforbundet, gjelder 6,05 nå også som amerikansk rekord i stavsprang. Duplantis har nemlig både svensk og amerikansk statsborgerskap, og rekorden gjelder derfor for begge.

Ifølge Expressen har Sandi Morris - amerikansk stavsprang-stjerne - reagert. Hun er kritisk mot eget forbund. Men Helena Duplantis forteller at sønnen også får sterke reaksjoner rettet mot seg.

- Det er mange som ikke er spesielt glade for at hoppet hans ble amerikansk rekord, siden han konkurrerer for Sverige. Da kommer det reaksjoner, og de synes det er rart at han konkurrerer for Sverige. «Han er jo ikke engang svensk,» sier folk. «Han er amerikansk.»

Må spise bokseren

Tre ganger gjennom konkurransen satte altså Armand Duplantis svensk rekord. Først 5,95, så 6,00, så 6,05.

Verdensrekorden utendørs er satt av ukrainske Sergej Bubka. Den lyder på 6,14, og er satt i 1994. Verdensrekorden innendørs er satt av Renaud Lavillenie i 2014 og er på 6,16 meter.

Duplantis begynte for øvrig på skolen igjen mandag. For treneren Jonas Anshelm ble fortsettelsen litt verre. Han må nemlig spise bokserne sine etter elevens imponerende mesterskap.

- Det siste jeg sa til ham før han reiste til Berlin, var «hopper du seks meter og vinner gull, skal jeg spise opp bokserne mine». Det fikk jeg en Snapchat om i natt, der han minte meg på det, sier Anshelm til Radiosporten.

Og han er fast bestemt på å utføre oppdraget.

- Det skal jeg. Jeg må finne på noe bra, bare, slik at jeg får dem i meg. Om jeg skal koke suppe på dem eller blande dem i grøten …