Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong: - Det reddet familien min

Den skandaliserte Tour de France-vinneren berget økonomien med tilfeldig investering.

Tour de Fance. Thor Hushovd vant den 6. etappen fra Girona til Barcelona. Her gratuleres han av Lance Armstrong.
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
Tour de Fance. Thor Hushovd vant den 6. etappen fra Girona til Barcelona. Her gratuleres han av Lance Armstrong. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Under hardt press og truet med flust av erstatningskrav for sine dopingsynder, sier Lance Armstrong i dag at en investering i Uber reddet familien hans fra en tøff økonomisk situasjon.

Armstrongs fall fra de glitrende tinder startet for fullt i 2012, da det amerikanske antidopingbyrået USADA kunngjorde resultatene fra en storstilt etterforskning som avdekket omfattende og systematisert doping over mange år rundt Armstrong og laget hans US Postal.

I 2013 gikk Armstrong ut i et TV-intervju på Oprah Winfrey og innrømmet bruk av EPO, veksthormoner og andre prestasjonsfremmende midler og metoder som blodoverføringer. Armstrong hadde da allerede lagt opp, men avsløringen rystet en hel idrettsverden og førte til at texaneren ble utestengt på livstid og fratatt sine sju sammenlagtseirene i Tour de France.

Samtidig sto et omfangsrikt søksmål på trappene, der hans tidligere lagkamerat på US Postal-laget, Floyd Landis, hadde forrent krefter med amerikanske myndigheter og fremsatt et krav på 100 millioner dollar.

I et intervju med CNBC nylig avslører Armstrong at fortjeneste han fikk etter å ha invester i det internasjonale transportnettverkselskapet Uber reddet familien hans da store erstatningskrav og forlik truet.

– Det reddet familien min. Det er for godt til å være sant, sier Armstrong - som investerte 100,000 dollar i selskapet (omlag 850,000 NOK).

47-årige Armstrong ville ikke avsløre noen eksakt fortjeneste, men programlederen antydet at summen ligger en plass mellom 10 og 50 millioner dollar.

– Det er mye. Det er mye, sier Armstrong.

I 100-millioner-søksmålet fra amerikanske myndigheter endte Armstrong opp med å betale et forlik på 5 millioner dollar (rundt 40 millioner NOK). Myndighetene hevdet at Armstrong og laget svindlet til seg skattepenger i sponsormidler over mange år gjennom US Postal Service. I perioden 1996 til 2004 mottok laget rundt 30 millioner dollar i sponsormidler.

Stort tapt

De senere år har Armstrong inngått en rekke andre forlik, med ulike parter som Sunday Times, Acceptance Insurance og SCA Promotions (10 millioner dollar). I intervjuet sier Armstrong at han har inngått rundt ti andre forlik og fått sin personlige formue betydelig redusert.

– Tar man hele regnestykket, med tap av inntekt, advokatutgifter og alle forlik, så ender man på rundt 111 millioner dollar. Jeg slapp ikke akkurat billig unna, sier Armstrong.

Investeringen i Uber skjedde like før Armstrong gjorde et omdiskutert comeback i sykkelsporten i 2009. Sykkelstjernen avslører at han egentlig ikke visste hva pengene hans gikk til.

– Jeg visste ikke hva Uber var en gang, og trodde vel egentlig (Chris Sacca) planla å kjøpe aksjer i Twitter fra tidligere ansatte.

Kritiserer Nike

I intervjuet med CNBC snakket Armstrong også om samarbeidspartnere og sponsorer som trakk seg da dopingsaken hans omsider kom til overflaten.

Armstrong sier de fleste droppet kontakten ganske fort, og retter særlig kritikk mot Nike som han mener utviser en viss dobbeltmoral med hensyn til skandalene rundt golfspilleren Tiger Woods og baseballspilleren Alex Rodriguez. Woods fikk en utroskap-sak rullet opp i mediene, mens Rodriguez ble utestengt i ett år for bruk av steroider.

– Jeg mener virkelig det er en dobbeltmoral her. Men jeg lever greit med det. «A-Rod» (Rodriguez) samlet ikke inn en halv milliard dollar til veldedighet for å redde liv akkurat, men det er vel litt av ironien her. Men «A-Rod» var jo en baseballspiller, poengterer Armstrong.

Verken Woods eller Rodriguez mistet støtten fra Nike mens sakene deres pågikk. Forskjellen var at Armstrong fikk livstidsutestengelse.

– Hvis de sa til Tiger ‘Hei kamerat, du kan aldri slå en ball på TV i konkurranse noen gang, så hadde (Nike) aldri støttet han mer. Det kan jeg love deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!