Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong: - Dopet meg tidligere

Lance Armstrong lover at det er slutt på løgnene i ny dokumentar.

I en ESPN-dokumentar som slippes senere i mai avslører Armstrong at han dopet seg langt tidligere enn først antatt.

Amerikaneren som er utestengt fra all sport på livstid forteller at han tok kortison allerede i sin første profesjonelle sesong i 1992. Året etter fikk Armstrong sitt store gjennombrudd da han vant VM i Oslo.

I dokumentaren lover Armstrong at han ikke lenger skal lyve. Like etterpå svarer han at han var bare 21 år når han først tok doping. Cycling Weekly har gjengitt innholdet i dokumentaren.

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad, er ikke overrasket over de seneste avsløringene om Armstrongs dopingbruk. Den tidligere proffsyklisten minner om amerikanerens sterke start på proffkarrieren.

- Han kom inn først på høsten og vant San Sebastian Classic med et brak året før han ble verdensmester. Armstrong tok på mange måter proffkarrieren på strak arm, ikke at det er et bevis i seg selv. Men jeg er jo ikke overraska over at en stordoper begynte å dope seg tidlig. Hvem er det som blir overraska over det, si?, sier Kaggestad til Dagbladet.

Kaggestad synes det er fint at Armstrong nå velger å fortelle mer om dopingbruken, men har sine tvil om hvor mye han forteller som faktisk er sant.

- Det er fint at Armstrong er åpen og forteller, men når han har løyet så mye, må man ta alt han sier med en klype salt. Det ville ikke forundre meg om han begynte tidligere enn han sier også.

Armstrong innrømte doping i 2012 og forteller i dokumentaren om overgangen fra det han kaller «lav-oktan-doping» til EPO.

- Vi hadde allerede holdt på med «lav-oktan-kortison», eller hva enn som var i nærheten, men EPO var et helt annet nivå. Prestasjonsfordelene var så store at sporten gikk fra «lav-oktan doping», som alltid hadde eksistert, til dette høy-oktan rakettdrivstoffet. Det var avgjørelsen vi måtte ta, forteller Armstrong.

Kortison er et sterkt smertestillende og har vært et mye brukt dopingpreparat i mange år. I tillegg til at kortison kan brukes mot å døyve smerter, har det blitt brukt av flere til å gå ned i vekt.

På 1990-tallet trengte man bare en legeerklæring fra laglegen for å kunne bruke preparatet forteller Kaggestad.

- Det var en veldig enkel måte å dope seg på. Det var mye snakk om det på 90-tallet for det var veldig lett å se på rytterne. De fikk såkalte «måneansikt». Senere har det vist seg at rytterne har fått veldig skjør benbygning og skjelett, så det er ikke veldig gunstig på sikt, forklarer Kaggestad.

Armstrong forteller i dokumentaren at han først møtte dopinglegen Michele Ferrari i 1995. I 1999 vant han sin første Tour de France etter å ha kommet tilbake fra testikkelkreft.

I 2012 ble Armstrong strippet for sine syv sammenlagttriumfer i Tour de France.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!