Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong-advokat åpner for løgndetektortest

- Mange av vitnene lyver.

ALFAHANN: Lance Armstrong behov for å ha fullstendig kontroll er både hans største styrke og største svakhet, mener den tidligere US Postal-massøren Emma O'Reilly. Foto: Mike Hutchings / REUTERS / NTB Scanpix
ALFAHANN: Lance Armstrong behov for å ha fullstendig kontroll er både hans største styrke og største svakhet, mener den tidligere US Postal-massøren Emma O'Reilly. Foto: Mike Hutchings / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Utover noen få Twitter-meldinger om alt annet enn beskyldningene mot ham, har Lance Armstrong (41) har forholdt seg taus siden det amerikanske antidopingbyrået onsdag offentliggjorde sin dokumentasjon av det de mener er «det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

Selv om han ikke har uttalt seg i saken siden han etter eget utsagn resignerte i kampen mot USADA-sjef Travis Tygart i slutten av august, har han et stort juridisk apparat som jobber for seg, blant dem advokat Tim Herman. Han går ikke av veien får å så tvil om troverdigheten til de 26 vitnene til USADA i et intervju med BBC Radio 5 Live.

- Hvorfor skulle vitnene vente helt fram til nå med stå fram? Her er svaret: Det er fordi de hovedsaklig har gjort avtaler om å slippe billigere unna. De skulle i utgangspunktet vært utestengt i fire år. Det er de ikke. I stedet er de utestengt i seks måneder med virkning fra september, noe som betyr at de ikke mister et eneste ritt, sier Herman.

Kryptisk På direkte spørsmål om han mener samtlige vitner farer med løgn, svarer Herman:

- Nei, det gjør jeg ikke, men mange av dem gjør det. Jeg kan påpeke at mange av vitnene har motstridende historier å fortelle. Lance har forresten hatt over 600 lagkamerater, trenere, støtteapparat og den slags tinge gjennom sykkelkarrieren i Europa. Av disse valgte elleve å stå fram, men mange andre vil tilbakevise mange av påstandene, anfører han.

Det leder samtalen inn på om å teste både vitner og Armstrong i en løgndetektor vil bidra til å få sannheten fram.

- Jeg personlig er en forkjemper for en forskriftsmessig gjennomført løgndetektortest. Jeg ville ikke utfordret resultatene av en løgndetektortest forutsatt at det brukes godt utstyr og at den gjennomføres av kvalifisert personell, sier Herman.

Om Armstrong er villig til å sette seg i stolen er et helt annet spørsmål:

- Vi kommer kanskje til å gjøre det. Du vet aldri. Jeg vet ikke om vi kommer eller ikke kommer til å gjøre det. Kanskje vi gjør det, sier Herman kryptisk, før han bestemmer seg for å avbryte intervjuet.

Sint UCI-president I rapporten kommer det blant annet fram påstander om at det daværende UCI-regimet var med på å dekke over en positiv dopingprøve Armstrong skal ha avlagt under Sveits Rundt i 2001.

- Jeg tror ikke denne rapporten har endret på folks oppfatning. De fleste har gjort seg opp en mening om Lance for lengst. Det er fans og det er dem som hater ham.

Advokaten mener at USADAs dokumentasjon ikke kommer til å endre folks oppfatning av Armstrong, men skal man tro presidenten i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, er ikke det en helt presis påstand.

Det var UCI som ba USADA om å offentliggjøre materialet de satt på om den sjudobbelte Tour de France-vinneren, og selv om advokatene deres fortsatt gjennomgår de vel 1000 sidene, brøt McQuaid tausheten under Tour of Beijing fredag.

- Jeg er sint og sjokkert. Det er alt jeg kan si, ble iren sitert på i The Telegraph.

«Alkoholisert prostituert» Én av de første som valgte å stå fram med sin historie om den organiserte dopingen i US Postal var Emma O'Reilly. I stillingsbeskrivelsen sto det at hun var en såkalt soigneur i sine fem sesonger med laget. I realiteten, etter eget utsagn, fungerte hun vel så mye som en kurér av prestasjonsfremmende midler til rytterne.

IKKE LENGER ALEINE: Emma O'Reilly var en av de første som sto fram og fortalte sin historie fra US Postal-tida. Seinere har 12 ryttere valgt å følge hennes eksempel.Foto: Michel Spingler / AP Photo / NTB Scanpix
IKKE LENGER ALEINE: Emma O'Reilly var en av de første som sto fram og fortalte sin historie fra US Postal-tida. Seinere har 12 ryttere valgt å følge hennes eksempel.Foto: Michel Spingler / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Hun la kortene på bordet allerede i forbindelse med utgivelsen av boka «L.A. Confidentiel» i 2006, og opplevde blant annet at Armstrong forsøkte å begå et karakterdrap ved å stemple henne som «en alkoholisert prostituert».

Nå, seks år etterpå, står hun ikke lenger aleine. Elleve tidligere US Postal-ryttere har vitnet mot sin gamle lagkamerat Lance Armstrong i dopingsaken mot den gamle sykkelkongen. I går ble det kjent at også en tolvte - Matt White - innrømmer doping sammen med Armstrong.

- Jeg hadde trolig tjent mer som prostituert, sier hun galgenhumoristisk til The Telegraph.

Sympati Det var imidlertid ikke like enkelt å le bort da det sto på som verst.

- Jeg har aldri følt meg så jaktet på i hele mitt liv. Jeg kunne aldri gå tilbake på det jeg hadde sagt, fordi jeg visste jeg hadde fortalt sannheten. Jeg visste at Lance mobbet meg, og for mobbere er leveregelen «han som blunker først». Lance kjente meg godt nok til å vite at jeg ikke hadde tenkt til å trekke meg, sier hun.

Likevel: O'Reilly tar Armstrong delvis i forsvar på grunn av at han ikke kan gjøre noe med den han er.

- Det er fortsatt en del av meg som liker Lance. En av de største feilene han gjorde, var at ikke alt handlet om ham. Det handlet om doping i sykkelsporten, men Lance tok det personlig. Lances nemesis er at han er en for dominerende alfahann. Det måtte alltid handle om ham. Hans største styrke er også hans største svakhet: Han er nødt til å ta styringen på alt. Så da David (Walsh, forfatter av L.A. Confidentiel, journ.anm.) tok tak i dopingproblematikken i sykkelsporten, bestemte Lance for at det handlet om ham fordi han syklet selv. Han kunne ha gjort som så mange andre ved å la være å si noe, sier O'Reilly.

For hver dag som går, dukker stadig nye stemmer opp som tegner et skruppelløst bilde av texaneren, og den amerikanske syklisten Matt DeCanio, som i sin tid frivillig valgte å innrømme EPO-bruk, og som nå er en aktiv antidopingforkjemper.

- I bunn og grunn manipulerte han hele sykkelverdenen i skjul av sin egen veldedige stiftelse. Lance, og alle som beskytter Lance i sykkelindustrien har i realiteten sagt at det er greit å dope seg og likevel være en helt så lenge du har en veldedig stiftelse, så lenge du vinner og så lenge alle disse menneskene liker deg. Lance gjorde alt som sto i hans makt for å beskytte dopingkulturen i sykkelsporten, sier DeCanio, ifølge Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media