Armstrong beskyldes for doping

Sykkelikonet Lance Armstrong blir beskyldt for doping i en kommende bok.

«L.A. Confidential - The secrets of Lance Armstrong», er tittelen på boka som snart skal publiseres. Denne uken ble utdrag fra boken presentert i det franske ukebladet L'Express.

Der hevder den tidligere US Postal-fysioterapeuten Emma O'Reilly at Lance Armstrong brukte EPO for å forbedre resultatene. O'Reilly jobbet med Armstrong i tre og et halvt år fra 1998.

I boken forteller hun også at Armstrong ba henne om å kaste en bag med sprøyter etter Nederland rundt i 1998. Det skjedde bare noen måneder etter Festina-lagets dopingskandale under Tour de France.

Det er den prisbelønte Sunday Times-journalisten David Walsh og tidligere sykkelekspert i franske L'Equipe Pierre Ballester som har skrevet boken.

- Overleverte dopingmidler

33-åringen Lance Armstrong er blitt et ikon for millioner av mennesker verden rundt etter at han kom tilbake fra kreftsykdom i 1998. Han har vunnet Tour de France fem år på rad siden 1999.

Hele tiden har han hardnakket benektet enhver antydning om at han brukt ulovlige midler. Og det var spesielt etter «Touren» i 1999 at han måtte forsvare seg mot dopinganklager. Armstrong testet positivt på et forbudt stoff som finnes i medisiner og kremer, men Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sanksjonerte aldri mot ham.

Emma O'Reilly sier også at hun i mai 1999 ble bedt om å reise til Spania for å hente dopingmidler og frakte dem til Frankrike. Armstrong var på treningsleir i Pyreneene da dette skjedde.

O'Reilly sier hun ga dopingmidlene til Armstrong på en parkeringsplass.

Ikke første gang

Påstandene i boken kan bli et problem for en av verdens mest populære idrettsutøvere. At de kommer nå, bare noen uker før Tour de France starter, er heller ikke særlig heldig for Armstrong.

Han har allerede gitt beskjed om at bokens hovedforfatter kan vente seg et søksmål dersom den inneholder beskyldninger om doping. Etter avsløringene i L'Express denne uken kan det dermed se ut til at et søksmål står for døren.

Det er ikke første gang Armstrong rammes av dopingpåstander rett før sesongens store høydepunkt. Bare noen dager før Tour de France startet i 2001, ble han beskyldt av David Walsh for å ha hatt hyppig kontakt med den omstridte dopinglegen Michele Ferrari.

Armstrong står uansett på startstreken igjen i Tour de France 3. juli. Han jakter sin sjette sammenlagtseier. Det er det ingen som har klart før ham.

NTB

IKKE FØRSTE GANGEN: Lance Armstrong beskyldes nok en gang for å ha dopet seg.