Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong betalte millioner til beryktet dopinglege

- Kan jeg betale deg i kontanter?

Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Lance Armstrong sto bak «det mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

Det er konklusjonen til det amerikanske antidoping-byrået (USADA) som i går friga deres rapport etter å ha etterforsket Armstrong og US Postal/Discovery Channel-laget som amerikaneren vant syv historiske Tour de France-titler med.

- Dette må være idrettshistoriens største løgn, sa TV2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet i går kveld.

PDF: Her kan du lese hele rapporten.

Brukte italiensk dopinglege Hjernen bak dopingprogrammet til Armstrong - og flere av hans lagkamerater - er den beryktede, italienske dopinglegen Michele Ferrari.

USADA avslører i sin rapport at Ferrari begynte samarbeidet med Armstrong allerede før Armstrong ble diagnostisert med kreft i 1996, og helt frem til comebacksesongene fra 2009 til 2010. Armstrong har bedyret at han sluttet å bruke Ferrari etter at italieneren ble utestengt på livstid fra sporten i 2004, men USADAs rapport viser at det er langt fra sannheten.

De viser til flere eposter mellom Armstrong og Ferrari. Sistnevnte brukte de senere år en mellommann, sin egen sønn Stefano, for å kommunisere med Armstrong.

VITNET MOT ARMSTRONG: George Hincapie var Lance Armstrongs kanskje beste venn i sykkelfeltet. Hincapie er en av de totalt 11 tidligere lagkameratene til Armstrong som vitner mot ham. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix
VITNET MOT ARMSTRONG: George Hincapie var Lance Armstrongs kanskje beste venn i sykkelfeltet. Hincapie er en av de totalt 11 tidligere lagkameratene til Armstrong som vitner mot ham. Foto: Reuters / Eric Gaillard / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The New York Times avsløres det i rapporten at samarbeidet mellom Armstrong og Ferrari også skal ha fortsatt i forberedelsene til Armstrongs karriere i triathlon etter at han la opp fra sykkelsporten for godt i 2010.

Brukte millioner på doping Totalt skal Lance Armstrong ha betalt Ferrari over en million dollar til Ferrari for hans tjenester. I dagens kurs er det like i underkant av seks millioner kroner.

- Bevisene inkluderer regnskaper til et sveitisk firma eid av Dr. Ferrari, og regnskapet viser at han har mottat over en million dollar av Mr. Armstrong, skriver USADA i sin rapport.

I en mail fra 1. september, 2009 ber Stefano Ferrari Armstrong overføre 25 000 euro som betaling for sesongen.

- Du kan overføre når det best passer for deg til kontoen min i MC (Monte Carlo), skriver Stefano Ferrari.

Armstrong svarer:

- Kan jeg betale deg i kontanter når jeg ser deg?

George Hincapie - som i går tilsto dopingbruk for første gang - avslører i sitt vitnemål at han betalte Ferrari 15 000 dollar årlig for treningstips og doping.

- Dr. Ferrari fortalte meg at laglegene ville hjelpe meg med bloddoping-programmet og det gjorde de, sa Hincapie i sitt vitnemål.

Han skal ha samarbeidet med Ferrari fra år 2000 til 2006.