Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Armstrong ble varslet før alle dopingkontroller

Fransk dopingjeger sier det var nær umulig å teste Lance.

STOPPER IKKE: Lance Armstrong fortsetter syklingen til tross for dopingnederlaget, i går deltok han i et terrengritt i Aspen. Familien var med. Foto: SCANPIX/Riccardo S. Savi/Getty Images/AFP
STOPPER IKKE: Lance Armstrong fortsetter syklingen til tross for dopingnederlaget, i går deltok han i et terrengritt i Aspen. Familien var med. Foto: SCANPIX/Riccardo S. Savi/Getty Images/AFP Vis mer

(Dagbladet): Det er den franske avisa Le Monde som siterer en høytstående representant for det franske dopingbyrået (AFLD), rådgiver Michel Rieu, på at Lance Armstrong ble varslet før alle dopingkontroller i karrieren.

Armstrong besluttet denne uka å gi opp kampen mot dopingbeskyldningene i USA, men selv om mye tyder på at han blir utestengt fra sykkelsporten og fratas titlene, er det fortsatt mange som etterlyser klare bevis for at Lance jukset.

Samtidig kommer det nye anklager og indisier som nagler amerikaneren til svindel, som uttalelsene til Rieu.

- Kontrollørene hadde store problemer med å ta stikkprøver av Lance Armstrong, for han fikk fordelen av tjue minutters forsprang, sier franskmannen i intervjuet, gjengitt av Velonation.

- På tjue minutter kan du manipulere mange ting. Han sprøytet inn saltvann for å tynne ut blodet. Han byttet ut sitt eget urin. EPO ble gitt i små doser som var vanskelig å oppdage. Uten hjelp fra politi eller tollvesen var det umulig å bekjempe det på denne måten, sier Rieu.

Omstridt dusj i 2009
Det var nettopp denne type manipulasjon AFLD mente skjedde i 2009, da de anklaget daværende Astana-rytter Lance Armstrong for å ha brutt dopingreglementet.

Under trening i Frankrike ble Armstrong bedt om å avgi urin- blod- og hårprøver under en plutselig doptest gjennomført av AFLD. 

I etterkant skrev AFLDs lege i sin rapport til det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og det internasjonale antidopingbyrået (WADA) at Armstrong hadde «oppført seg utilbørlig».

Amerikaneren og folkene hans nektet å anerkjenne kontrolløren før assistentene hadde sjekket autorisasjonen hans, og prøven ble utsatt i 20 minutter mens Lance Armstrong selv gikk i dusjen.

Armstrong latterliggjorde påstandene fra AFLD, som senere droppet saken.

Fikk hjelp av presidenten
Michel Rieu sier til Le Monde at Tour de France-tittelgrossisten hadde mange folk innen sykkelsporten som hjalp ham med å skjule juks.

- Støtten fløt inn i både UCI og IOC. Lance Armstrong var omgitt av fysiologer, folk som senere har blitt avskiltet. Han hadde betydelige ressurser til logistikk. Det gikk rykter om at han fikk fraktet blod fra USA i sin privatjet, sier franskmannen.

AFLD-rådgiveren hevder også at Lance Armstrongs venn, president Nicolas Sarkozy, gjorde ham tjenester.

- I oktober 2009 ble Armstrong invitert til middag ved Elysée. Vi vet at bakgrunnen for besøket var Armstrongs ønske om å bli kvitt AFLD-president Pierre Bordry, som gikk av et år senere, sier Rieu.

Bordry skulle egentlig ha fortsatt i jobben i ytterligere ni måneder, men sa ved avskjeden at han ikke kunne gjøre jobben skikkelig lenger ettersom regjeringen kuttet i budsjettet hans.

Syklet terrengritt
Lance Armstrong valgte natt til torsdag, like før fristen til det amerikanske dopingbyrået utløp, å fraskrive seg retten til en voldgiftsbehandling. Det ville være hans sjanse til å bevise sin uskyld. 

- Hvis jeg trodde et eneste sekund at jeg kunne konfrontere disse beskyldningene på en rettferdig måte, og legge anklagene døde for godt gjennom å stille opp i USADAs prosess, ville jeg grepet sjansen på flekken. Men jeg nekter å delta i en prosess som er så ensidig og urettferdig, skriver Armstrong i sin erklæring.

I går møtte han pressen i forbindelse med et terrengløp i Aspen - kampklar som vanlig.

- Ingen trenger å gråte for meg, jeg kommer til å klare meg fint, sa Armstrong, ifølge Sky Sports.

- Jeg har fem flotte barn og en herlig kvinne i livet mitt. Stiftelsen min (Livestrong) er upåvirket av all støyen der ute. Jeg tror folk skjønner at vi har mye å gjøre framover. Det er alt jeg fokuserer på, og jeg tror folk støtter meg i det. Det er flott å være her, sa amerikaneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media