Armstrong brukte doping da han vant VM i Oslo

Fikk spørsmål om gullet i Norge.

LANCE MØTTE KONGEN: Etter VM-gullet fikk i 1993 fikk Lance Armstrong gratulasjoner fra kong Harald. Foto: FOTO:  Lise Åserud / SCANPIX
LANCE MØTTE KONGEN: Etter VM-gullet fikk i 1993 fikk Lance Armstrong gratulasjoner fra kong Harald. Foto: FOTO: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lance Armstrong (42) er strippet for alle Tour de France-seirer, én OL-medalje og er utestengt fra sykkelsporten på livstid.

Etter dopinginnrømmelsen og Oprah Winfrey-intervjuet i januar er alle resultater fra august 1998 strøket. Armstrong har erkjent at han var dopet fra midten av 1990-tallet og under alle de sju strake Tour de France-titlene fra 1999 til 2005.

Men fortsatt står han oppført som gullvinner fra VM-landsveisrittet i Norge i 1993.

I et intervju med Cyclingnews antyder 42-åringen at han også hadde ulovlige stoffer i kroppen da han vant i Oslo.

Lavoktan-doping På direkte spørsmål om han var rein da han vant VM for 20 år siden svarer amerikaneren slik:

- Det er en detalj jeg ikke kan svare på. Det var fortsatt lavoktan. Du vet, jeg tror, de siste dagene har jeg lest historier om Michael Rasmussen og samarbeidet hans med (Rolf) Sørensen. Det var standarden da. Jeg tror han treffer godt. Jeg kjenner ikke motivet hans, og det betyr ikke noe. Men han treffer godt, sier Armstrong.

Rasmussens påstander i boka «Gul feber» er at at nevnte Sørensen hentet kortison fra fryseren på hotellet, og hjalp Kyllingen med å sprøyte inn en dose før et ritt.

DOKUMENTAR: Lance Armstrong har bidratt i filmen «The Armstrong Lie», en dokumentar om sykkelkarrieren hans. Foto: AP /Courtesy Sony Pictures Classics, Maryse Alberti
DOKUMENTAR: Lance Armstrong har bidratt i filmen «The Armstrong Lie», en dokumentar om sykkelkarrieren hans. Foto: AP /Courtesy Sony Pictures Classics, Maryse Alberti Vis mer

Et annet sted i Cyclingnews' intervju bekrefter Armstrong at «lavoktan» blant annet betyr kortison, som står på dopinglista.

- Det fungerte bra i 1993, men det fungerte ikke så bra i 1994, sier Armstrong og forteller at i 1995 gikk Motorola-laget over til høyoktan-medikamenter.

- Høyoktan er EPO, det kom som et skudd i 1995. Det var mange utøvere som ga seg da, fordi de syntes det var helt håpløst, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til Dagbladet.

Tar seg inn raskere Kortison har en dempende effekt på betennelser, og det er velkjent at sykkelryttere har brukt det for å restituere seg raskere etter harde påkjenninger. Armstrong innrømmet åpent bruk av kortison, samt EPO, testosteron, veksthormon og bloddoping hos Winfrey.

LANCE ARMSTRONG

Navn: Lance Edward Armstrong (født Gunderson)
Alder: 42 (18. september 1971 i Dallas, Texas)
Nasjonalitet: Amerikansk
Høyde/vekt: 177 cm/72 kg
År som profesjonell syklist: 1992-2011
Lag: Radioshack, Astana, Livestrong, Discovery Channel, US Postal Service, Cofidis, Motorola.
Meritter:
Verdensmester landevei i Oslo 1993. Amerikansk mester landevei 1993. En etappe i Tour de France 1993. San Sebastian-klassikeren 1995. En etappe i Tour de France i 1995. Fleche Wallonne-klassikeren i 1995. Deltok i OL i Atlanta i 1996 og ble senere kreftsyk.
• Armstrong ble i oktober 2012 fratatt samtlige resultater etter 1. august 1998, inkludert sju sammenlagtseirer i Tour de France.
• I september uken ble han også fratatt bronsemedaljen fra temporittet i Sydney-OL i 2000.

- Hva tenker du om  at han brukte doping i Oslo?

- Jeg er ikke veldig overrasket, hvis han innrømmer at han dopet seg i VM. Når han sier lavoktan så er det preparater som ikke har eksplosiv effekt. Han sier han dopet seg med primitive midler. Senere hadde han tilgang på mer sofistikert doping, sier Kaggestad.

Kaggestad junior var selv på plass i Oslo som 16-årig NTG-student, da Armstrong imponerte stort og syklet først over mål på Rådhusplassen etter 25,6 mil. Med gullet ble Armstrong etterkrigstidens yngste verdensmester for profesjonelle.

I OSLO I 2009: Lance Armstrong kom til Oslo igjen for fire år siden, da han holdt foredraget «The Lance Armstrong Story» i Folketeateret i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
I OSLO I 2009: Lance Armstrong kom til Oslo igjen for fire år siden, da han holdt foredraget «The Lance Armstrong Story» i Folketeateret i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Jeg syntes Lance var fantastisk og inspirerende. Jeg lot meg inspirere av Lance fram til langt ut på 2000-tallet, fram til jeg selv ble proff, sier Kaggestad.

Kjente farten Kaggestad syklet for Credit Agricole mellom 2003 og 2007, sammen med blant andre Thor Hushovd.

- Som proff hørte jeg alt som ble sagt, og kjente på kroppen hvilken fart det var i feltet. Da begynte jeg å tro på at det var mye doping i sporten. Før det var jeg ung og naiv og blendet av stjernestatusen til syklistene.

INSPIRERT AV LANCE: Mads Kaggestad, sykkelekspert TV2.
 Foto: Synne Kvam / Dagbladet
INSPIRERT AV LANCE: Mads Kaggestad, sykkelekspert TV2. Foto: Synne Kvam / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer