Armstrong formelt siktet for dopingbruk

USAs antidopingbyrå bekrefter at det åpnes sak.

KAN MISTE ALT: Det amerikanske antidopingbyrået USADA bekrefter nå at det er tatt ut tiltale mot Lance Armstrong for dopingbruk og deltakelse i sammensvergelse til dopingbruk gjennom mesteparten av amerikanerens karriere. Det betyr i klartekst at mannen som har vunnet Tour de France sju ganger risikerer å miste alt.Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB scanpix
KAN MISTE ALT: Det amerikanske antidopingbyrået USADA bekrefter nå at det er tatt ut tiltale mot Lance Armstrong for dopingbruk og deltakelse i sammensvergelse til dopingbruk gjennom mesteparten av amerikanerens karriere. Det betyr i klartekst at mannen som har vunnet Tour de France sju ganger risikerer å miste alt.Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU / NTB scanpixVis mer

Tour de France-premiere: Følg prologen i Dagbladet Tour-studio direkte fra kl. 14.

(Dagbladet): Kvelden før Tour de France-starten i Liège rullet en mørk dopingskygge fra den andre siden av Atlanterhavet inn over den belgiske byen.

Drøyt to uker etter at Washington Post avslørte at det forelå en formell dopinganmeldelse av den sjudobbelte Tour de France-vinneren Lance Armstrong, bekrefter det amerikanske antidopingbyrået (USADA) at så er tilfelle i en pressemelding.

- USADA kan bekrefte at et uavhengig tremannspanel har gjennomført en grundig evaluering og har enstemmig anbefalt å gå videre med rettsprosessen i henhold til regelverket, heter det i uttalelsen, gjengitt av blant annet Press Association.

Kan miste alt New York Times' sykkelreporter, Julia Mancur, får opplyst fra én av Armstrongs advokater at det ikke bare er snakk om en anmeldelse, men at det nå er tatt ut en formell siktelse mot texaneren. 

40-åringen anklages for å brukt doping gjennom store deler av sykkelkarrieren i tillegg til deltakelse i sammensvergelse til doping, skriver avisa. Nå risikerer han å strippes for alle titler og all ære, skulle han bli funnet skyldig.

Også hans mangeårige sportsdirektør Johan Bruyneel, den italienske legen Michele Ferrari, samt to ikke navngitte leger og en ikke navngitt trener med tilknytning til Armstrongs tidligere lag, US Postal, og seinere Discovery Channel.

- Besatt Armstrong har i motsetning til mange av sine konkurrenter aldri testet positivt, og har kategorisk tilbakevist enhver beskyldning som har kommet mot ham, blant annet fra hans tidligere lagkamerater Floyd Landis og Tyler Hamilton, som begge har forklart inngående om sine versjoner av saken.

FBI etterforsket Armstrong og US Postal-laget i lang tid - men avsluttet granskingen tidligere i år, uten å finne beviser nok på at systematisert doping i US Postal-laget ble brukt for å skaffe seg bedre resultater og dermed også større inntekter - med andre ord økonomisk svindel.

USADA har imidlertid valgt å forfølge dopingsporet, noe som har ledet til siktelsen. Skulle Armstrong nekte skyld, noe som virker sannsynlig, vil saken bli ført for en voldgiftsdomstol i løpet av høsten, skriver New York Times.

TILTALTE: Både Lance Armstrong og hans mangeårige sportsdirektør Johan Bruyneel er tiltalt for brudd på dopingbestemmelser. Det samme er den italienske legen Michele Ferrari, to ikke navngitte lagleger og en trener.Foto: AP Photo/Alessandro Trovati/NTB scanpix
TILTALTE: Både Lance Armstrong og hans mangeårige sportsdirektør Johan Bruyneel er tiltalt for brudd på dopingbestemmelser. Det samme er den italienske legen Michele Ferrari, to ikke navngitte lagleger og en trener.Foto: AP Photo/Alessandro Trovati/NTB scanpix Vis mer

Advokat Robert D. Luskin, som er én av Armstrongs juridiske rådgivere, gikk fredag ut og sa at klienten nå vil «utrede alle sine juridiske muligheter». Samtidig er han ikke overrasket over at det nå er tatt rettslige skritt.

- USADAs avgjørelse om å sikte Lance Armstrong for brudd på dopingreglene er gal og grunnløs. Men det er fullstendig forutsigbart i og med at sjefen for USADA, Travis Tygard, har vært besatt av jakten på herr Armstrong i seks år, heter det i en uttalelse fra Luskin.

Luskin anfører videre at antidopingbyråets siktelse bygger på en epost fra Floyd Landis, som selv ble fratatt en Tour de France-seier for på grunn av unormalt høye testosteronverdier i 2006, og et intervju med Tyler Hamilton gjort med CBS-programmet «60 Minutes» i fjor, hvor han innrømmet å ha vært en del av et organisert dopingprogram i US Postal.

Førstehåndsvitner USADA sier på sin side at de har førstehåndsvitner som understøtter hvert punkt i siktelsen. Så mange som ti tidligere proffsyklister kommer ifølge byrået til å vitne mot Armstrong, i tillegg til tidligere medarbeidere i Armstrongs lag som vil si at at han dopet seg.

Armstrong, som ble underrettet om siktelsen allerede for noen uker siden, benytter Twitter til å så tvil om saksbehandlingspanelets troverdighet ved å lenke til en artikkel på et nyhetsnettsted der ett av tre medlemmer, jusprofessor Clark Calvin Griffith, henges ut for blotting.