<strong>TRER TIL SIDE:</strong> For å unngå at organisasjonen trekkes ned i søla sammen med ham selv, velger Lance Armstrong å trekke seg som styreleder i Livestrong. Her står han på talerstolen under en kreftkongress i Montreal i Canada i august. Foto:   AFP PHOTO / ROGERIO BARBOSA
TRER TIL SIDE: For å unngå at organisasjonen trekkes ned i søla sammen med ham selv, velger Lance Armstrong å trekke seg som styreleder i Livestrong. Her står han på talerstolen under en kreftkongress i Montreal i Canada i august. Foto: AFP PHOTO / ROGERIO BARBOSA Vis mer

Armstrong går av som styreleder i Livestrong

Blir også vraket av Nike - som støttet ham for seks dager siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er en uke siden det amerikanske antidopingbyrået (USADA) la fram bevisene i dopingsaken mot Lance Armstrong.

11 tidligere lagkamerater har vitnet mot mannen som vant sju Tour de France på rad mellom 1999 og 2005, og flere personer som tidligere har forsvart amerikaneren har snudd den siste uka.

Hovedpersonen selv har unnlatt å kommentere saken direkte - men han merker selvsagt konsekvensene av den knusende rapporten.

I dag kommer meldingen om at han trer til side som styreleder i organisasjonen han selv stiftet mens han fortsatt var under kreftbehandling, Livestrong (også kjent som Lance Armstrong Foundation).

Stiftelsen har som formål å generere penger og oppmerksomhet til kreftsaken, og de gule armbåndene med påskriften «Livestrong» ble en enorm suksess på verdensbasis.

Det selskapet derimot ikke trenger er negativ oppmerksomhet rundt Armstrongs dopingsak - og i et forsøk på å begrense skaden på organisasjonen trer Armstrong nå til side som øverste leder.

Han skal likevel fortsatt ha en plass i styret.

- Denne organisasjonen, dens formål og dens tilhengere ligger mitt hjerte utrolig nær. For å skåne stiftelsen for negative opplevelser som en konsekvens av kontroversene rundt min sykkelkarriere, avslutter jeg min tid som styreleder, sier Armstrong i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AP.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad snakket i august om ryktene som har versert, om at deler av inntektene fra Livestrong har gått til advokatregninger, for at Armstrong skulle renvaske seg.

<strong>VRAKES AV NIKE:</strong> Torsdag rykket Nike ut med støtte til Lance Armstrong. I dag føler de seg ført bak lyset. Foto:  (AP Photo/Steve Ruark, File)
VRAKES AV NIKE: Torsdag rykket Nike ut med støtte til Lance Armstrong. I dag føler de seg ført bak lyset. Foto: (AP Photo/Steve Ruark, File) Vis mer

- Jeg tror Livestrong er i gang med å fjerne seg fra Armstrong-navnet, sa Kaggestad til Dagbladet da.

I løpet av dagen har også Nike gått til det skritt å kutte samarbeidet med Armstrong. Så seint som på torsdag sendte de ut en pressemelding der de på ny støttet amerikaneren.

- Lance har erklært sin uskyld og vært urokkelig på det punktet. Nike vil fortsatt støtte Lance og Lance Armstrong Foundation, en organisasjon Lance stiftet for å tjene kreftsaken, het det i pressemeldingen da.

Nå har pipa fått en annen lyd.

- Grunnet de tilsynelatende ubestridelige bevisene om at Lance Armstrong var involvert i doping, og førte Nike bak lyset i mer enn et tiår, har vi med stort vemod terminert kontrakten med ham. Nike godtar ikke bruk av prestasjonsfremmende stoffer på noen som helst måte, skriver de på sin hjemmeside.

De kommer likevel fortsatt til å støtte Livestrong.

Nike er blitt beskyldt for å ha betalt 500 000 dollar til tidligere UCI-president Hein Verbruggen for å dekke over en positiv dopingprøve fra Armstrong.

Dette har selskapet tilbakevist på det sterkeste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer