Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong grillet om doping

Millionene kan begynne å rulle etter vitneforklaring.

BLE GRILLET: Torsdag vitnet Lance Armstrong under ed om det omfattende dopingprogrammet som hjalp han vinne Tour de France hele sju ganger. Det kan koste den vanærede syklisten dyrt idet flere søksmål venter. Foto: AFP
BLE GRILLET: Torsdag vitnet Lance Armstrong under ed om det omfattende dopingprogrammet som hjalp han vinne Tour de France hele sju ganger. Det kan koste den vanærede syklisten dyrt idet flere søksmål venter. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lance Armstrongs nedadgående  spiral etter avsløringen om vidstrakt dopingbruk fortsetter. Torsdag ble den detroniserte Tour de France-kongen tvunget til å vitne under ed i forbindelse med søksmålet SCA har anlagt mot ham.

Armstrong innrømmet riktignok i sitt mye omtalte intervju med Oprah Winfrey i fjor at han brukte prestasjonsfremmende midler gjennom store deler av sin karriere, men texaneren har aldri stått frem med nærmere detaljer om dopingprogrammet som hjalp ham vinne Tour de France hele sju ganger.

Men alt dette endret seg torsdag da Armstrong ifølge USA Today vitnet under ed om sin rolle i det amerikanske antidoping-myndigheter har karakterisert som det mest sofistikerte og vellykket dopingprogrammet i idrettshistorien. I en rettsal i Austin (Texas) ble Armstrong grillet.

I et forsøk på å unngå utbetalingen på 12 millioner dollar (drøye 70 millioner kroner) hadde Armstrong anmodet høyesterett i Texas om å stoppe gjenåpningen av hans juridiske strid med forsikringsselskapet SCA.

Den vanærede syklisten har vært i tvist med SCA siden 2005, da selskapet etterforsket påstander om doping og nektet å utbetale bonuser for Armstrongs Tour de France-triumfer.

Partene ble til slutt enige og saken ble avsluttet da Armstrong sverget under ed om at han ikke dopet seg. I 2013 innrømmet han imidlertid omfattende dopingbruk. Armstrong ble utestengt på livstid og mistet sine syv Tour de France-titler.

I fjor tok SCA Promotions derfor rettslige skritt mot amerikaneren, med sikte på å gjenåpne saken og gjenvinne sine 12 millioner dollar. En gjeldende foreldelsesfrist gjør at Armstrong ikke kan straffes for løgnen, men vitneforklaringen kan få alvorlige økonomiske konsekvenser idet han må møte flere ganger i retten fremover.

Mange millioner på spill Armstrong har flere søksmål rettet mot seg i kjølvannet av dopingavsløringen rundt hans US Postal Team. Han har allerede inngått forlik med avisen Sunday Times og Acceptance Forsikring.

Torsdagens vitneforklaring skjedde bak lukkede dører og ingen av partene har kommentert informasjonen som kom frem. 23. juni er det planlagt at Armstrong skal vitne under ed enda en gang, i forbindelse med saken det amerikanske justisdepartementet har anlagt mot ham.

Innholdet i Armstrongs vitnesbyrd i SCA-saken kan potensielt brukes i mot han i denne saken, som er initiert av hans tidligere lagkamerat Floyd Landis og støttet av amerikanske myndigheter, og hvor langt større summer står på spill.

US Postal (det amerikanske postvesenet) var hovedsponsor for Armstrong og laget hans de første årene han begynte å vinne i Tour de France. Det ble angivelig utbetalt 40 millioner dollar (240 millioner kroner) i sponsorpenger mellom 1998 og 2004, og minst 17,9 millioner dollar (cirka 110 millioner kroner) gikk direkte til Armstrong.

Justisdepartementet mener at den tidligere sykkelstjerna har begått bedrageri ved juks og løgn, og nå ønsker staten pengene sine tilbake ? med renter. Det skal være snakk om et krav på rundt 100 millioner dollar.

Før texaneren blir tvunget til å avlegge sin forklaring må domstolen behandle en anmodning fra Armstrongs advokater om å kaste ut saken. Ifølge Bloomberg.com vil en avgjørelse bli tatt innen en uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!