Armstrong hatet dem, nå håper de han blir naglet for doping

- Han fikk gjøre som han ville i årevis, sier Simeoni og Bassons.

LEGENDARISK ETAPPE: Filippo Simeoni gikk i brudd på den attende etappen i Tour de France 2004, men forsøket ble ødelagt ene og alene av Lance Armstrong. Da jobben var gjort, markerte Armstrong tydelig hva han mente om italieneren. Nå håper Simeoni på det han mener er rettferdighet. Foto: SCANPIX/AFP/MARTIN BUREAU
LEGENDARISK ETAPPE: Filippo Simeoni gikk i brudd på den attende etappen i Tour de France 2004, men forsøket ble ødelagt ene og alene av Lance Armstrong. Da jobben var gjort, markerte Armstrong tydelig hva han mente om italieneren. Nå håper Simeoni på det han mener er rettferdighet. Foto: SCANPIX/AFP/MARTIN BUREAUVis mer

(Dagbladet): Filippo Simeoni og Christophe Bassons kommer aldri til å bli bedt på middag hjemme hos Lance Armstrong. Da sykkellegenden herjet med Tour de France-feltet ved tusenårsskiftet, var de to blant dem som påkalte seg amerikanerens vrede - og fikk angre.

I 1999 gikk franske Bassons knallhardt ut mot doping i sin faste avisspalte, og hevdet blant annet det ikke var mulig å vinne rittet på «vann og cola». Da ble han så godt som mobbet ut av feltet, og mannen i gult ledet an da Bassons til slutt trakk seg underveis.

Fire år senere var det dopingdømte Simeoni som hisset på seg Armstrong. I 2002 vitnet italieneren mot amerikanerens tidligere lege Michele Ferrari, en av de seks som nå er anklaget på nytt, og forklarte at legen rådet ham til å dope seg.

Armstrong kalte Simeoni en løgner, og i 2004 kom hevnen: Simeoni gikk i brudd på den 18. etappen, og Armstrong tok selv ansvar for å kjøre inn bruddet - selv om det ikke var i nærheten av å true hans sammenlagtseier. Da Armstrong kom opp på siden av Simeoni, dro han en finger over munnen, for å understreke at det lønner seg å holde kjeft.

Nå er altså Lance Armstrong under etterforskning for doping igjen. Simeoni og Bassons mener det er på høy tid.

- Det er synd det kommer nå 15 år etter at det skjedde. Det er synd, for bevisene har vært der i mange år. Jeg har visst hele tiden hva som foregikk, så dette endrer ingenting for meg. Jeg trenger ikke et 15 sider langt brev som forteller meg hva jeg vet allerede, sier Simeoni til Cyclingnews.

Rens sporten
Christophe Bassons håper de som eventuelt blir funnet skyldige i de amerikanske dopingmyndighetenes etterforskning blir forvist fra sykkelsporten for alltid.

Samtidig er han enig med Lance Armstrong i én ting, at det er synd at de som vitner mot ham kan slippe billigere unna for det.

- Jeg skjønner at de tilbyr vitnene avtaler. Historien viser dessverre at det er eneste måte å få folk til å snakke på. Det gir også verdifull informasjon. Men det er feil å gi dem fullstendig immunitet for informasjonen. Når det skjer kriminelle ting, må det følge straffer. Hvis ikke setter det en farlig presedens, mener franskmannen.

- Når det gjelder Armstrongs folk, blir de funnet skyldige, kan de ikke få komme tilbake og få jobbe med andre lag senere. Jeg er mot å gjøre doping til et lovbrudd, smugling unntatt, men det er ingen grunn til at vi ikke kan rense sporten for folk som har lagt til rette for doping i denne skalaen.

Lance Armstrong ble pepet ut på franske seierspaller i 1999, etter at Christophe Bassons trakk seg fra rittet, frosset ut av feltet.

- Så naive vi var. Rittet har funnet tilbake til sitt sanne ansikt, skrev avisa Le Monde, mens Le Journal du Dimanche konstaterte at tausheten igjen hadde senket seg over Tour de France, og at man ikke skal tråkke en familie som er vant til å taushet på tærne.

Kald
Filippo Simeoni sier han har lagt sykkelsporten bak seg nå. Han klarer ikke helt å glede seg over at det han mener er rettferdig, er i ferd med å skje.

- Jeg føler meg bare litt kald. Jeg kan ikke skjønne hvorfor dette har tatt så lang tid. Det fantes alltid bevis, men ingenting ble gjort. Har de så mye sterkere sak nå? Armstrong fikk gjøre som han ville i årevis. Han var en superhelt, ingen kunne røre ham. Nå dette. Det viser kanskje hvordan ting har endret seg, før var det større krefter enn vi kan forstå som beskyttet ham, nå er det trolig en grunn til at de har bestemt seg for å rive ham ned, sier italieneren til Cyclingnews.

Lance Armstrong avviser fortsatt fullstendig alle beskyldninger om doping. Denne uka fikk han og fem andre et brev fra de amerikanske dopingmyndighetene USADA, som hevder å ha beviser for at Armstrong har vært bloddopet.

Byrået hevder at blodprøver tatt i 2009 og 2010 viser at Armston har manipulert blodet sitt enten ved bruk av EPO eller blodoverføring.

USADA hevder i brevet også å ha vitner som forteller at den sjudoble Tour de France-vinneren og fem andre tilknyttet hans sykkellag, inkludert legen Ferrari og sportsdirektør Johan Bruyneel, deltok i en sammensvergelse for dopingformål i tiden 1998 til 2011.