GAMLE LAGKAMERATER: Lance Armstrong og Floyd Landis syklet for det samme US Postal-laget, her under Tour de France i 2004. Da Landis i dag innrømmet dopingbruk for første gang, tok han også Armstrong med seg i dragsuget. Foto: AFP PHOTO FILES / MARTIN BUREAU
GAMLE LAGKAMERATER: Lance Armstrong og Floyd Landis syklet for det samme US Postal-laget, her under Tour de France i 2004. Da Landis i dag innrømmet dopingbruk for første gang, tok han også Armstrong med seg i dragsuget. Foto: AFP PHOTO FILES / MARTIN BUREAUVis mer

Armstrong hevder Landis truet ham før han tilsto

- Han mistet troverdigheten sin for lenge siden.

||| (Dagbladet): Da Floyd Landis først valgte å tilstå omfattende dopingbruk for aller første gang, snakket han ikke bare om seg selv.

Den diskvalifiserte Tour de France-vinneren fra 2006 utleverte også sine tidligere lagkamerater og ledere fra US Postal-laget han var en del av - deriblant Lance Armstrong.

Da Armstrong i dag møtte pressen i Visalia i California understreket han igjen at han ikke har noe å skjule.

Med sportsdirektør Johan Bruyneel ved sin side - en annen av personene som rammes av de kraftige beskyldningene - hevdet han at Landis i lang tid har truet ham med å offentliggjøre e-postene han har sendt til Den internasjonale sykkelunionen (UCI) og det amerikanske sykkelforbundet.

- Jeg skulle gjerne sagt at jeg er litt overrasket, men det er jeg ikke, sier han ifølge ESPN.

Armstrong viser til at Landis har har bedyret sin uskyld i flere år, og brukt store ressurser på å renvaske seg, før han nå har endret forklaringen sin fullstendig.

- Det er hans ord mot vårt. Jeg liker vårt ord. Vi liker troverdigheten vår. Floyd mistet troverdigheten sin for lenge siden, sier han.

Akkurat det var for øvrig Landis smertelig klar over da han omsider valgte å legge kortene på bordet, og han regnet med at beskyldningene ville bli avfeid som et forsøk på å trekke oppmerksomheten vekk fra seg selv.

- Vi nærmer oss punktet der foreldelsesfristen for ting jeg vet, vil passere. Sier jeg ikke noe nå, er det meningsløst å si det noen gang, sa Landis.

Foruten å selv innrømme hyppige blodoverføringen og bruk av EPO, testosteron og veksthormoner, forklarte Landis også at han dopet seg i leiligheten til Lance Armstrng, og at Armstrong hjalp ham med å lære seg metodene.

- Han og jeg hadde lange samtaler om det på treningsturene våre, og han forklarte også at testmetodene var blitt så utviklet at man måtte gå over fra kunstig EPO til tradisjonell blodoverføring for å lure testene, skrev Landis i en av e-postene.

Landis hevdet også at Armstrong og Bruyneel måtte bestikke en representant fra UCI for å dekke over en dopingprøve som angivelig viste spor av EPO.

Armstrong har vunnet Tour de France hele sju ganger, men har det meste av karrieren vært forfulgt av dopingmistanker.

Blant annet har den franske sportsavisa L'Equipe har skrevet at blodprøver fra 99-touren som var fryst ned, viste høye EPO-verdier da de ble retestet av det internasjonale antidopingbyrået WADA i 2004.


Armstrong ble frikjent av en uavhengig kommisjon.


Dagbladet kommer med mer.