Armstrong jakter «hattrick»

Lance Armstrong og Jan Ullrich. Det blir USA mot Tyskland i Tour de France som starter lørdag. Armstrong er på jakt etter «hattrick» i verdens tøffeste sykkelritt.

Og amerikaneren virker sterk. Alt han har gjort til nå denne sesongen er bygd opp mot toppform til Tour'en, som starter med en åtte kilometer lang prolog i Dunkirque lørdag. Der kjører Armstrong i den gule trøya på grunn av at han regjerende Tour-mester, og det er ikke usannsynlig at han kommer til å fortsette i gult også på den første ordinære etappen, selv om Thor Hushovd, den ene av to norske ryttere i feltet, satser på å ta trøya fra Lance på prologen.

Det er bare sju ryttere som har klart å vinne Tour de France tre ganger eller mer, så Armstrong satser på å skrive seg inn i Tour-historien en gang for alle, selv om han har et stykke fram til han kan ta opp kampen i historiebøkene med Eddy Merckx, Miguel Indurain, Bernard Hinault og Greg LeMond.

- Jeg er topp motivert for å vinne min tredje seier, og i år er jeg mentalt sterkere enn tidligere, sier den 29 år gamle texaneren noen dager før laget hans samles for en siste «peptalk».

Ved siden av Armstrong er det bare Jan Ullrich av de 189 rytterne i feltet som kan ta opp kampen mot amerikaneren, men Ullrich har slitt litt hittil i sesongen, så han får det tøft sammen med lagkameratene sine i det tyske Telecom-laget.

Ullrich har kjørt Tour'en fire ganger før han starter lørdag, og han er aldri blitt dårligere plassert enn på annenplass. Det forteller mye om tyskerens styrke, og han har et lag i ryggen som er klart konkurransedyktig.

Fra starten i Dunkirque lørdag skal rytterne gjennom 3454 knallharde kilometer før feltet ruller i mål på Champs Elysees i Paris 29. juli. Det er lagt opp til to hviledager underveis, men det er først og fremst i fjellene og i temporittene Tour'en kommer til å bli avgjort.

(NTB)