VIL IKKE VITNE UNDER ED: Lance Armstrong har via sine advokater gitt beskjed om at han ikke har til hensikt å vitne under ed for det amerikanske antidopingbyrået innen tidsfristen på 6. februar. Han mener at UCI og WADA bør lede opprydningen i sykkelsporten. Foto: Franck Fife / AFP / NTB Scanpix
VIL IKKE VITNE UNDER ED: Lance Armstrong har via sine advokater gitt beskjed om at han ikke har til hensikt å vitne under ed for det amerikanske antidopingbyrået innen tidsfristen på 6. februar. Han mener at UCI og WADA bør lede opprydningen i sykkelsporten. Foto: Franck Fife / AFP / NTB ScanpixVis mer

Armstrong nekter å overholde USADA-frist

Bedt om å avlegge ed innen 6. februar.

(Dagbladet): Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har bedt Lance Armstrong om å vitne under ed innen 6. februar om han mener alvor med ønsket om å «rydde opp i sykkelsporten».

Den fristen har eks-legenden ikke til hensikt å holde.

Det kommer fram i en brevveksling mellom USADA og en av Armstrongs mange advokater, Tim Herman, som er fanget opp av Associated Press.

Det skriver The Guardian i dag.

Innfris ikke Lance Armstrong og hans kavaleri gir uttrykk for at Armstrong vil samarbeide med USADA, men føler ikke at det først og fremst er USADA sin oppgave røske opp i ukulturen i sykkelsporten.

De mener at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens antidopingbyrå (WADA) må lede an i det arbeidet.

I svaret til USADAs advokat William Bock skriver Tim Herman at Lance Armstrong derfor ikke vil innfri kravet om å vitne under ed innen tidsfristen 6. februar.

Vil snakke med UCI-kommisjon
I forrige uke innrømmet Lance Armstrong på talkshowet til Oprah Winfrey at han dopet seg til alle sine sju seirer i Tour de France, og Armstrongs advokat bemerker at eks-syklisten i stedet har til hensikt å avgi sin forklaring for UCIs «sannhetskommisjon».

- USADA har ikke autoritet til å etterforske, anmelde eller på andre måter involvere seg i 95 prosentene av sykkelryttere. For å oppnå målet om å rydde opp i sykkelsporten så må WADA og UCI lede det arbeidet, skriver Herman til Bock.
 
Hemmelig møte I korrespondansen kommer det også fram at Lance Armstrong og advokaten Tim Herman hadde et hemmelig møte med USADA-sjef Travis Tygart og USADA-advokat William Bock i Denver 14. desember i fjor.

- Herr Armstrong har allerede hatt over en måned siden vårt møte i desember til å tenke over om han vil bidra i vår pågående etterforskning for å rydde opp i sykkelsporten.

- Han har fått frist til 6. februar med å finne ut om han vil bidra. Uansett hva han bestemmer seg for, så vil USADA fortsette etterforskningen, på vegne av alle rene utøvere, sier Travis Tygart.

Kan få strafferabatt Lance Armstrong er utestengt fra all idrett på livstid, men uttrykte i intervjuet med Oprah sist uka at han ønsker å konkurrere igjen. Etter at han la opp som syklist har Lance Armstrong satset på triatlon.

USADA-advokat Bock nevner ingen ting om utestengelsen i korrespondansen, men det er blitt spekulert i at Lance Armstrong kan få straffen redusert til åtte års utestengelse om han samarbeider fullt ut med det amerikanske antidopingbyrået.

I så fall vil Lance Armstrong være fri til å konkurrere igjen i 2020 — som 49 åring.