Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Armstrong vil tyste på toppene i sykkelverdenen

UCI og US Postal-eierne blant de som bør skjelve i buksene.

OMSTRIDT EKS-PRESIDENT: Mange spekulerer på om tidligere UCI-president Hein Verbruggen står på lista over folk Lance Armstrong er villig til å angi i sitt eventuelle vitnemål om doping i sykkelsporten. Foto: SCANPIX/AP/Christophe Ena
OMSTRIDT EKS-PRESIDENT: Mange spekulerer på om tidligere UCI-president Hein Verbruggen står på lista over folk Lance Armstrong er villig til å angi i sitt eventuelle vitnemål om doping i sykkelsporten. Foto: SCANPIX/AP/Christophe Ena Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De som håpet på dopinginnrømmelser fra Lance Armstrong i intervjuet med Oprah Winfrey i natt ble neppe skuffet: En rekke medier rapporterer at den falne sykkelstjernen endelig krøp til korset og fortalte at han har brukt forbudte stoffer i sin karriere.

Grunnene til det er trolig sammensatte, men New York Times hevder i dag at amerikaneren nå planlegger å angi flere av verdens sykkeltopper på veien mot å fornye sin egen idrettskarriere.

Avisa skriver at Lance Armstrong vil vitne mot en rekke mektige personer innen sykkelorganisasjonene, som alle visste om at han har dopet seg, og som til og med kan ha hjulpet ham med å dope seg.

Ledere i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) skal stå på Armstrongs liste, det samme gjelder flere av eierne av US Postal.

Amerikaneren skal imidlertid ikke være villig til å vitne mot andre ryttere.

Anklager Verbruggen?
En mann som åpenbart følger nøye med er tidligere UCI-president Hein Verbruggen. Nederlenderen var president i perioden 1991 til 2005, og etter 30 år i organisasjonen har nederlenderen fortsatt virke der, blant annet som «ærespresident» og medlem av minst én komité.

De siste årene har Verbruggen vært gjenstand for en rekke beskyldninger, blant annet anklages den tidligere UCI-presidenten for å ha mottatt bestikkelser fra Lance Armstrong for å dekke over en positiv dopingprøve i 2001.

Senest i fjor gikk nederlenderen ut og sa følgende om dopingetterforskningen av Armstrong: «Lance Armstrong har aldri brukt doping. Aldri, aldri, aldri».

Norges Cykleforbund (NCF) ga i høst full støtte til et dansk krav om å fjerne 71-åringen fra Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) rekker.

Rammet kan også dagens president, Pat McQuaid, bli.

Vil betale tilbake millioner
Like etter midnatt norsk tid kommenterte talkshowlegenden Oprah Winfrey det nettopp fullførte intervjuet med Lance Armstrong, med følgende melding på sin Twitter-profil:

- Avsluttet akkurat med Lance Armstrong. Mer enn to og en halv time. Han kom FORBEREDT!

Tidligere på dagen ba amerikaneren ansatte i organisasjonen Livestrong om unnskyldning, før han gjorde seg klar til å møte Winfrey.

CBS News meldte samtidig at Armstrong er i samtaler om å betale tilbake deler av de millionene av dollar av skattebetalernes penger som hans tidligere lag, US Postal Service, mottok.

41-åringen ønsker sterkt å fortsette karrieren innen triathlon og løping, noe han ble nektet etter dommen fra USADA i høst.

Rapporten derfra konkluderte med at US Postal «hadde det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet som sporten noensinne har sett» - og førte til at Armstrong ble fratatt alle sine sju Tour de France-triumfer. Han vant Tour de France sju ganger mellom 1999 og 2005.

Samtidig står en rekke aktører nå klare til å saksøke amerikaneren etter årevis med juks og løgner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!