Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Armstrong-vitne ut mot pillebruken i Boasson Hagens lag

- Fungerer like bra som alle forbudte midler jeg har tatt.

GAMLE LAGKAMERATER: Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Michael Barry syklet tidligere sammen for Sky. Når langer sistnevnte ut mot pillebruken i laget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GAMLE LAGKAMERATER: Edvald Boasson Hagen (t.v.) og Michael Barry syklet tidligere sammen for Sky. Når langer sistnevnte ut mot pillebruken i laget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det smertestillende middelet tramadol har dels fått skylden for alle sykkelveltene denne våren.

Middelet sløver ned rytteren, og noen mener også det har en prestasjonsfremmende effekt. Dette fordi man er i stand til å flytte på kroppens naturlige smerteterskel — og sykle videre.

Tidligere Sky-rytter Michael Barry forteller at bruk av tramadol er dagligdags i det britiske laget.

- Jeg benyttet tramadol i Sky. Jeg så det ikke på trening, men i ritt, der så jeg noen Sky-ryttere som brukte det regelmessig, forteller kanadieren til britiske The Times.

BRUKER IKKE TRAMADOL:  Taylor Phinney mener det er en uting å sykle med smertestillende i kroppen uten grunn. Foto: AFP/Dirk Waem
BRUKER IKKE TRAMADOL: Taylor Phinney mener det er en uting å sykle med smertestillende i kroppen uten grunn. Foto: AFP/Dirk Waem Vis mer

Barry er for tiden aktuelle med boka «Shadows on the Road». Der skriver han følgende:

- Tramadol er like prestasjonsfremmende som alle forbudte midler jeg har tatt. Noen ryttere bruker dette i alle ritt de kjører.

Tror Sky sykler rent Barry har gitt vitneutsagn til USADAs dopingsak mot Lance Armstrong og US Postal. Bruk av tramadol står ikke på antidopingforbundets liste over forbudte midler. Eks-rytteren har heller ingen grunn til å tro at det foregår doping hos Edvald Boasson Hagens arbeidsgiver.

- Jeg tror Sky er et rent lag. Jeg vet det nå høres ut som en klisjé, men de fokuserer på små detaljer og har de beste rytterne.

- Jeg har aldri sett noe som bør så tvil rundt prestasjonene deres, legger han til.

Lotto-lege ut mot bruken Bruk av tramadol er likevel en betent affære i sykkelfeltet. Lotto Belisol-legen Jan Mathieu har gått hardt ut mot bruken.

TAR IKKE SMERTESTILLENDE: Alexander Kristoff (t.v.), her med Thor Hushovd og Gabriel Rasch før Paris-Roubaix. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix
TAR IKKE SMERTESTILLENDE: Alexander Kristoff (t.v.), her med Thor Hushovd og Gabriel Rasch før Paris-Roubaix. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix Vis mer

- Tramadol er et veldig sterk smertestillende middel som har sentralstimulerende effekt. Det er farlig fordi det påvirker konsentrasjonene og man kan bli avhengig. MPCC (Bevelgesen for en troverdig sykkelsport) har anmodet UCI og WADA om gjøre middelet forbudt, sier Mathieu som mener tramadol må ta skylden for den høye veltefrekvensen i årets sesong.

Barry mener heller ikke bruken hører hjemme i sykkelsporten.

- Man kjenner effekten av det med en gang. Tramadol fikk meg til å føle meg euforisk, men gjør det også vanskeligere å konsentrere seg. Det tar bort smerten i leggene om man kan presse seg ytterligere. Jeg tok det etter at jeg veltet i Tour de France, men jeg stoppet fire dager senere. Det gjør at du kan presse deg gjennom smerteterskelen.

Fri bruk i BMC, Sky og Quick Step Den faktiske effekten av tramadol er uklar, og det er også regelverket. Som medlem av MPCC er bruken forbudt. Men lag som BMC Racing, Team Sky og Omega Pharma-Quick Step er ikke en del av alliansen. Taylor Phinney (BMC Racing) har gått ut og tatt avstand fra den omfattende bruken av piller og smertestillende.

- Jeg liker ikke tanken på å lure kroppen min til å føle noe annet enn den skulle, har han tidligere sagt.

I fjor høst uttalte Sky-lege Alan Farrell at han støttet et forbud mot stoffet, men at «det definitivt var noe de ville benytte til medisineringen i laget».

Lege og trener (og stefar til Alexander Kristoff), Stein Ørn, er usikker på effekten.

- Som vanlig er det masse misforståelser ute og går. Grunnen til at det er tatt i bruk, er fordi mange tror det har en prestasjonsfremmende effekt. Det er etter min mening helt feil. Det er ingen effekt, sier Ørn og legger til:

- Men bruk av tramadol kan utgjøre en betydelig sikkerhetsfare, og derfor støtter jeg et forbud.

Kristoff bruker koffein Da debatten blusset opp rundt Taylor Phinney for to år tilbake, gikk også Alexander Kristoff ut mot medikamentbruken i sporten.

- Det var vanlig i BMC og det er vanlig i Katjusja. Jeg tror det er vanlig i alle lag, men man kan velge selv. Det er ingen som pusher det på deg, sa Kristoff til procycling.no den gangen.

Han bruker ikke smertestillende.

- Jeg pleier ikke å ta noen ting. Det hender jeg tar litt koffein før avslutninger, men jeg ville aldri tatt noe som er ulovlig. Så lenge det er innenfor regelverket så må det være greit. Det er mange medikamenter som ikke er lovlige, og det er helt uaktuelt å ta sånt. Koffein var jo på lista før, men det ble tatt av fordi man så at det ikke var prestasjonsfremmende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!