Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Armstrongs mest lojale hjelperytter bekrefter at begge dopet seg

Hjalp Lance til alle sju Tour de France-triumfene. - Det vil være nådestøtet, sier Mads Kaggestad.

NÆRE VENNER: George Hincapie og Lance Armstrong har stått nær hverandre gjennom hele sykkelkarrieren, og ingen av dem er noen gang blitt tatt for doping. Nå skal Hincapie ha vitnet foran en amerikansk storjury på at han og Armstrong brukte EPO, ifølge 60 Minutes. Foto:   EPA/GERO BRELOER
NÆRE VENNER: George Hincapie og Lance Armstrong har stått nær hverandre gjennom hele sykkelkarrieren, og ingen av dem er noen gang blitt tatt for doping. Nå skal Hincapie ha vitnet foran en amerikansk storjury på at han og Armstrong brukte EPO, ifølge 60 Minutes. Foto: EPA/GERO BRELOER Vis mer

(Dagbladet): Denne uka rykket nok en tidligere lagkamerat av Lance Armstrong ut og sa han så Tour de France-legenden injisere EPO.

- Jeg så det i kjøleskapet hans, og jeg så ham injisere det. Det gjorde vi alle, vi så ham bruke det mange, mange ganger, sa Hamilton på CBS-programmet 60 Minutes.

Problemet med vitnemålet til både Hamilton og Floyd Landis er at de begge selv er dopingtatte, og først har stått fram etter å ha blitt fersket selv.

En bror
Nå skal derimot mannen som Armstrong nylig betegnet som «en bror» - George Hincapie - ha vitnet foran en amerikansk storjury på at både han og Armstrong har dopet seg med EPO. De to skal også ha diskutert å ta testosteron.

Hincapie har vært den mest lojale hjelperytteren av alle gjennom Armstrongs karriere, og han bidro til alle de sju triumfene i Tour de France.

I motsetning til Hamilton og Landis er han heller aldri blitt dopingtatt.

Hincapie har nektet å uttale seg til 60 Minutes, men omtaler programmet på sin Twitter-konto. Han avkrefter likevel ingen av påstandene som kommer fram.

- Jeg kan bekrefte til dere at jeg aldri snakket med «60 Minutes». Jeg har ikke peiling på hvor de har fått informasjonen sin fra, skriver han i den første meldingen.

Deretter følger han opp med en ny tweet som heller ikke kan sies å være noe forsøk på å renvaske Armstrong.

- Som jeg har sagt før, jeg er skuffet over at folk snakker om fortida i sykkelsporten i stedet for framtida.

Han runder av med å si at han dessverre ikke kan gå i detalj på det som faktisk kommer fram i 60 Minutes.

- Når det gjelder substansen i historien, kan jeg ikke kommentere noe av hensyn til den pågående etterforskningen, sier han.

Null tillit igjen
Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener opplysningene til 60 Minutes - om de stemmer - langt på vei vil være nådestøtet mot Lance Armstrongs troverdighet.

Amerikaneren har konsekvent nektet for å ha dopet seg, og bedyret sin uskyld på Twitter som seint som på torsdag.

- Om Hincapie har vitnet det som påstås, vil de som fremdeles klamrer seg til håpet om at Armstrong ikke var dopet få store problemer med å forklare det. Da er det tilnærmet null tillit igjen til Lance. Hincape har alltid stått Armstrong veldig nært.  sier Kaggestad til Dagbladet.

Storjuryer blir brukt for å etterforske mulige lovbrudd, i prosessen med å finne tilstrekkelig bevis til å reise tiltale. Armstrong og Hincapie var begge en del av det statsfinansierte US Postal-laget. De brukte enorme summer på sykkellaget, og om Armstrong blir avslørt som juksemaker vil det kunne være snakk om grov svindel.

- Hincapie har helt sikkert stått foran storjuryen og vitnet. Da har han måttet si sannheten, ellers risikerer han å bli buret inne. Hvis det er tilfelle at han så Lance dope seg, og ikke tar sjansen på å lyve foran juryen, bør han ha sagt det, sier Kaggestad.

Hemmelig pengegave til UCI
Han understreker at Hincapies vitnemål, om han sier Armstrong har dopet seg, veier mye tyngre enn andre som har stått fram.

- Problemet til Landis og Hamilton er at de ikke blir trodd av alle fordi de har løyet så mye allerede. Folk sier de har motiver for å lyve, men Hincapie har alt å tape på dette. Hvis han sier noe begynner det å rase sammen rundt Armstrong.

Kaggestad har en god stund vært av den oppfatning at Lance Armstrong har dopet seg, og årsakene er flere.

- Flere har gått ut og sagt de har sett ham gjøre det. Vi har avsløringen om doptestene fra 1999 som ble retestet og var positive, i tillegg til en annen positiv prøve på kortison. Den klarte han å bortforklare. Såpass mange av konkurrentene hans som er blitt avslørt ble knust av Armstrong. Det lukter også vondt av pengene han har overført til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), sier Kaggestad, og utdyper:

- UCI bekreftet at Armstrong hadde overført penger til dem etter at Landis hevdet det var tilfelle, men hvorfor i all verden opplyste de ikke om det mange år tidligere, da det faktisk skjedde? Det var penger som angivelig skulle gå til en god sak, som skulle gå til antidopingutstyr. Hvorfor gikk de ikke ut med det og hyllet ham, i så fall? Det har aldri skjedd før at en syklist har donert penger til UCI. Når du først donerer 700 000 - 800 000 dollar, så er det vanlig at man får litt oppmerksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media