EKSTREMT SJELDENT: Men fredag svevde Peter Prevcs 233 meter til fem ganger 20 i stil. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
EKSTREMT SJELDENT: Men fredag svevde Peter Prevcs 233 meter til fem ganger 20 i stil. Foto: AFP PHOTO / JURE MAKOVECVis mer

Arne Scheie om Prevcs superhopp: - Enestående og fullkomment

Støttes av Espen Bredesen.

(Dagbladet): Fem ganger 20 i stil på det øverste nivået i hopp forekommer svært sjeldent. Men det var akkurat den belønninga sloveneren Peter Prevc fikk da han var konkurrentene overlegne i monsterbakken i Planica.

Baktrekk hindret ham ikke, og han fløy elegant ned til 233 meter og satte et fjellstøtt nedslag.

Forrige som fikk fem ganger 20 på øverste nivå var stilhopperen Wolfgang Loitzl i Hoppuka tilbake i 2009.

- Når noen leverer noe fullkomment, synes jeg det er veldig bra at dommerne bruker skalaen og belønner dem. Så klart kan man alltid pirke og se ting i sakte film, men det var et enestående hopp, forteller en entusiastisk Arne Scheie til Dagbladet.

- Godt de endelig får betalt Han får støtte av Espen Bredesen. Den tidligere storhopperen har lenge etterlyst at de beste hopperne blir belønnet med 20 i stil.

- Det er veldig fortjent. I dag er de beste hopperne gode nok til 20 i stilkarakter, og da er det godt at de endelig får betalt, sier Espen Bredesen til Dagbladet.

I skiflygning blir forskjellene enorme mellom de som får full klaff og de som ikke lykkes. Slik var det for nordmennene som ble parkert av Prevc. Bestemann Rune Velta endte på sjetteplass, drøyt 40 poeng bak hjemmehelten. Til andremann Jurij Tepes skilte det 16,6 poeng.

- Skiflygning er så spesielt fordi man kan være så suveren. Det handler om å gi slipp på kontrollen og la det gå svart de første 50 meterne av svevet. Når de beste klarer det, er det mulig å gjøre som Prevc og knuse alle andre, forklarer Bredesen.

Vil se skalaen bli brukt Og skiflygning begeistrer, både utøverne, publikum og dommerne. Underveis ble det delt ut flere toppkarakterer av dommerne, både i første og andre omgang. De har det vært svært få av i sesongen før de kom til Slovenia.

Bredesen etterlyser at skalaen blir brukt også i andre renn.

- Generelt synes jeg dommerne er litt tilbakeholdne og setter altfor mange i samme bås. Da er det bra at de blir litt revet med i skiflygning, for de beste må få som fortjent.

- Er dette et tegn på at dommerne er forberedte på å bruke skalaen også i store bakker?

- Jeg håper det. Men det er vanskelig å si om dette er lista de bruker fra start av neste sesong. Generelt føler jeg at 20-tallene sitter løsere i skiflygning, det ser jo mer spektakulært ut, svarer Bredesen.

- Det er vanskelig å si. Dommerne må jo gjøre nye vurderinger i andre renn og vurdere hoppene isolert fra det som blir gjort i Planica, men det er ikke tvil om at det ser finere og mer spektakulært ut i skiflygning, det bidrar nok til at stilkarakterene er så gode, utdyper Scheie.

Lørdag er det nye muligheter for både stilhoppere og flygere.

Etter fredagens konkurranse har Slovenia fått status som favoritter på hjemmebane. Deres fire beste hoppere var alle blant de elleve beste, mens Norge til sammenligning hadde fire hoppere topp 18.

- Slovenia blir veldig tøffe, de er sterke på hjemmebane. Det er ikke bare det at de i dag er med i toppen, men det handler også om hvor mye de slår de andre med. I tillegg skal nok Østerrike, Tyskland og Japan blande seg inn i tillegg til Norge, sier Scheie.