Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arne til 30 i stil

Sigurd Pettersen (24) applauderer Dagbladets hoppekspert Arne Thoresens (59) fjellstøe nedslag. Med god grunn - det første ble nemlig satt i Oberstdorf åtte år før Sigurd ble født.

Hoppukas tittelforsvarer Sigurd Pettersen reiser i morgen til sin tredje hoppuke - Arne Thoresen til sin 30! Sigurd har vunnet én gang - Arne har opplevd to norske sammenlagtseirer. Og han måtte vente i 21 år på at Espen Bredesen skulle vinne i 1994.

Hvilket var lenge.

Tidenes dårligste

-  Før min tid hadde Norge vunnet sju hoppuker, sier Arne Thoresen.

-  Da jeg reiste nedover for første gang i 1972, var det øst-tyskerne som regjerte. Og mens Rainer Schmidt vant sammenlagt, ble Frithjof Prydz beste nordmann på 35. plass.

-  Det er tidenes nest dårligste hoppuke for Norge (2001/2002 var enda verre).

Arne Thoresen debuterte som journalist i Hoppuka sammen med en annen hopp-Arne - Scheie. Siden 1972 har vår mann bare feiret tre nyttårsaftener hjemme med familien. Og den siste var da vi gikk fra 1999 til 2000, av naturlige årsaker.

-  Jeg måtte, sier Arne Thoresen.

Men:

-  En av de to andre gangene jeg ble hjemme, kunne jeg like godt reist. Jeg dro nemlig ikke nedover fordi jeg ønsket å feire nyttår med ungene. Men da klokka var 18.00 på nyttårsaften sa begge to «ha det» - de skulle ut med venner.

-  Da var det for seint å angre.

116 renn

At Arne Scheie ikke har skulka en eneste Hoppuke, er hans og NRKs sak. Dermed ligger også TV-ikonet tre uker foran vår mann.

-  Jeg aldri til å ta igjen Scheie, sier Arne Thoresen.

-  Jeg tror kanskje denne Hoppuka blir den siste.

11 norske individuelle seirer på 116 hoppukerenn har Arne Thoresen rapportert om før han klatrer opp på kulen i Oberstdorf for 30. hoppuke-gang 29. desember.

-  Den mest spesielle er nok den Vegard Opaas vant i Oberstdorf på lille nyttårsaften 1986, sier Arne Thoresen.

-  Han er jo Grorud-gutt, han også.

Unike Hannawald

Men det største øyeblikket var likevel tysk. Og det kom 6. januar 2002. I følge Arne Thoresen kl. 15.58. På den 50. Hoppukas siste dag.

-  Da Sven Hannawald ble førstemann som vant alle fire rennene i en og samme hoppuke, sier han.

-  Vi snakker tross alt om verdens tøffeste hoppkonkurranse. Og det er en enorm prestasjon - helt unik. Det gikk jo 50 år før noen klarte det.

Så hvor sterkt tror vi i Dagbladet at Arne Thoresen gir seg etter denne hoppuka? Ikke veldig mye.

-  Jo, sier Arne - neste gang jeg reiser nedover skal jeg ha med meg barnebarnet mitt, Vetle. Han er like gammel som sønnen til Roar Ljøkelsøy.

-  Åtte måneder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media