Arnesen: - En fantastisk idrettsmann takket av

Alpin-Norge hyller Aamodt.

- Kjetil André Aamodt er en fantastisk idrettsmann. I dag må vi bare hedre minnet om hans fantastiske resultater, sier Marius Arnesen til NTB.

Den norske landslagssjefen var en av de få som visste hva som ville komme i forbindelse med Idrettsgallaen på Hamar lørdag kveld, der Aamodt ga beskjed om at karrieren er over.

- Jeg visste vel rundt nyttårstid at Kjetil ville gi seg. Det har vært mye fram og tilbake rundt dette. Han har tenkt veldig mye den siste tiden, men valget han har gjort er veloverveid, så vi må bare respektere det, sier Arnesen videre.

Aamodt har kjørt nesten 500 renn i verdenscupen. Han vant totalcupen i 1994, men det er i første rekke som mesterskapskjører han vil bli husket.

Etter å ha dominert junior-VM i 1989 sammen med Lasse Kjus, sikret han seg etterpå 20 medaljer i VM og OL. Det ble fire OL-gull. Det første kom i 1992 i Albertville, og det siste i Torino for et snaut år siden.

- Kjetil snakket om å komme tilbake til rennene i Chamonix. Det var ikke bare tull det, men det var mye fram og tilbake. Til slutt endte det med at han hadde tenkt å annonsere på en pressekonferanse at han ville gi seg, men slik gikk det altså ikke, sier Arnesen.

Ikke overraskende

- Det kom vel ikke som en bombe på meg at Kjetil valgte å gi seg nå. Jeg har jo snakket mye med ham, så jeg har fått et klart inntrykk av at karrieren gikk mot slutten, sier Hans Petter Buraas til NTB.

Burre kom inn på landslaget for fullt for ti år siden, og han minnes disse årene med stor glede.

- Jeg husker veldig godt den første gangen jeg kom inn i landslagsgjengen med Lasse (Kjus) og Kjetil André (Aamodt) som de store pionerene. Jeg ble boende på rom sammen med Kjetil den første tiden. Han var veldig stille til å begynne med. Det virket som om han ville kartlegge meg litt, men etter hvert ble vi veldig gode venner. For meg var det veldig spennende å bli kjent med en storløper som ham, sier Buraas.

TAKKER AAMODT: Alpintrener Marius Arnesen sier Kjetil André Aamodt har gjort et veloverveid valg. Foto: Arnt E. Folvik
TAKKER AAMODT: Alpintrener Marius Arnesen sier Kjetil André Aamodt har gjort et veloverveid valg. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Han forteller om en kollega som viste omsorg og tenkte mye på lagkameratene sine.


Mye støtte

- Jeg fikk veldig mye støtte av Kjetil opp gjennom årene. Han kom alltid med gode råd, og han fremsto som en veldig trygg kar. Det gikk virkelig an å stole på ham i alle sammenhenger, forteller Hans Petter Buraas.

- Jeg hadde ti fantastiske år sammen med ham. Det er år jeg tenker tilbake på med stor glede. Nå er den tiden over, men jeg hadde hørt rykter om hva som var på gang, så som sagt, dette kom ikke overraskende på meg, hevder Burre som søndag kjørte verdenscuprennet i Adelboden uten å komme med til finaleomgangen.

Dermed er det bare Buraas som er igjen av den gjengen norske alpinister som herjet i mesterskapene og i verdenscupen gjennom hele 1990-tallet, men også for Burre synger nok karrieren på siste verset.

(NTB)