Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sanksjonens smutthull

Arrangerer likevel EM og Champions League-finale

Russland får fortsatt arrangere og delta i EM, verdens tredje største idrettsarrangement til sommeren, til tross for WADAs avgjørelse.

FÅR ARRANGERE: Til tross for at Russland nektes å arrangere store, internasjonale mesterskap får St. Petersburg beholde sine kamper i sommerens EM. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB Scanpix
FÅR ARRANGERE: Til tross for at Russland nektes å arrangere store, internasjonale mesterskap får St. Petersburg beholde sine kamper i sommerens EM. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB Scanpix Vis mer

Styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) fulgte anmodningen til WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse om å utestenge Russland fra alle store konkurranser de neste fire åra.

- Jeg kan bekrefte at WADA-styret enstemmig har vedtatt å følge anbefalingen fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC), sier Wadas pressesjef James Fitzgerald, ifølge NRK.

Komitéen anbefalte en lang rekke sanksjoner mot Russland. Blant annet skal ingen medlemmer av regjeringen i Russland få ha internasjonale verv i idretten og det russiske flagget skal ikke brukes i store internasjonale idrettskonkurranser.

Russland skal også fratas muligheten til å arrangere store internasjonale konkurranser.

Hull i regelverket

Det siste punktet er imidlertid allerede på vei til å bli undergravet av WADA.

Allerede forrige uke fortalte samme Fitzgerald at sommerens EM, hvor St. Petersburg skal arrangere fire kamper, ikke vil bli påvirket av sanksjonene. Det samme med Champions League-finalen som skal arrangeres samme sted i 2021.

- Når det kommer til UEFA, er ikke ikke EM i fotball et stort multi-idrettsarrangement eller et verdensmesterskap, men heller et regionalt/kontinentalt en-idrettsarrangement. Derfor blir det ikke affisert av denne anbefalingen, uttalte WADA-talsmannen til Associated Press forrige uke.

Siden det er FIFA og ikke UEFA som er bundet til WADAs reglement, står UEFA fritt til å avgjøre om de ønsker å følge sanksjonene til antidopingorganisasjonen, et smutthull som vil bli lukket i WADAs reglement fra og med 2021.

Ingen påvirkning

Det europeiske fotballforbundet er imidlertid ikke de eneste som kan gå utenom sanksjonene som WADA nå har innført. I den pengesterke motorsporten er det også lite trolig at Russland fratas sitt årlige Grand Prix-løp i Sotsji.

Svetlana Sjakhova hos det russiske motorsportforbundet, sier at de ikke er urolige for å miste sine konkurranser.

- Det er hvert særforbund som bestemmer for seg selv hvor mye de vil holde seg til retningslinjene og alt annet. Det er klart innen olympiske idretter, men for alle andre er det opp til dem selv å bestemme, sier Sjakhova til russiske Championat.

- Jeg tror ikke dette vil påvirke motorsporten, fortsatte Sjakhova.

FORMEL 1: I OL-byen Sotsji blir det årlig arrangert Formel 1-løp. Foto: NTB Scanpix
FORMEL 1: I OL-byen Sotsji blir det årlig arrangert Formel 1-løp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også flere andre verdensmesterskap skal arrangeres i Russland de neste årene.

Hva som skjer med de er fortsatt uvisst. Blant annet arrangeres VM i aking i Sotsji denne vinteren, og også EM i vektløfting skal etter planen arrangeres i Russland.

Fekting skal ha sin verdenscupfinale i Russland og forbundet ledes av den russiske oligarken og tidligere Arsenal-deleieren Alisher Usmanov, som forrige uke sendte brev til WADA og IOC hvor han ba de vise måte i sin avgjørelse og unngå en «lynsjing» av russisk idrett.