VIP-MIDDAG: Hjemme hos Olemic Thommesen på Lillehammer. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIP-MIDDAG: Hjemme hos Olemic Thommesen på Lillehammer. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Stortingspresidentens OL-middag Lillehammer

Arrangerte VIP-middager i stortingspresidentens private bolig, leide inn sønnen til å underholde

Idretten betalte.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Da ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 ble arrangert utenfor stuevinduet til stortingspresident Olemic Thommesen, åpnet Thommesen dørene til sitt private hjem.

To kvelder ble det avholdt middagsselskaper hjemme hos Thommesen, for henholdsvis 30 og 40 gjester.

Daværende generalsekretær Inge Andersen skal ha avtalt at Thommesen arrangerte middagen, mens Norges Idrettsforbund tok regninga.

Det var en VIP-tung samling mennesker som møttes til bords hos stortingspresidenten.

Nettverksbygging

Kronprins Haakon var til stede ved begge middagene. Det var også Linda Hofstad Helleland, Inge Andersen, Gerhard Heiberg og Jacques Rogge. I tillegg var både IOC-president Thomas Bach, statsminister Erna Solberg, dronning Sonja og en lang rekke andre kjendiser og IOC-topper på plass ved minst én anledning.

- Dette var for å bygge nettverk og å bygge en relasjon til de gjestene man mente kanskje var viktigst, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Idrettsforbund, Niels Røine, til Dagbladet.

Det er Røine som uttaler seg på vegne av idretten i alle saker om OL-regningene. Mengden alkohol som ble servert de prominente gjestene underveis i ungdoms-OL har Røine og NIF allerede lagt seg flate for.

Alkoholserveringa gjaldt bare for den ene av de to middagene Thommesen bød inn til.

Den andre VIP-middagen hos Thommesen skal ha vært alkoholfri. Der ble det derimot leid inn musikere til å underholde gjestene.

Én av de innleide musikerne var Olemic Thommesens egen sønn, Mons Michael Thommesen.

- NIF hadde ansvaret for hele programmet, og dermed også for underholdningen der sønnen spilte, sier Røine til Dagbladet.

- Hva var begrunnelsen for å leie inn sønnen til hans eget hjem?

- Det hadde noe med, vil jeg tro, at siden middagen var i hans private hjem var det litt spesielt at det var han som underholdt sammen med sine musikerkolleger. Det var ikke noen annen begrunnelse, i hver fall.

Hadde dialog

Thommesens sønn er en svært lovende fiolinist og har blant annet vunnet Lillehammer kommunes kulturstipend.

- Jeg og noen kolleger var på Lillehammer fordi vi hadde blitt engasjert til å spille strykekvartett på avslutningsseremonien av ungdoms-OL. Så ble vi spurt om vi kunne spile på middagen med det samme vi var der oppe, skriver Thommesen i en sms til Dagbladet.

Ingen i NIF, eller stortingspresidenten selv, reagerte på at det var rart å leie inn vertens sønn til hans eget hjem og betale ham for det.

- Jeg kan ikke si noe annet enn at det ble gjort, og at det var en vurdering som de som hadde ansvaret og mandatet fra styret tok selv, sier Røine.

- Stortingspresidenten hadde ingenting med det å gjøre?

- Det som er åpenbart for alle, er jo at det var en dialog mellom disse personene om hvordan dette skulle gjøres. Noe annet ville være rart hvis det ikke var en dialog rundt det, men det var i hans private hjem og han som inviterte hjem til seg. Og slik ble det.

- Thommesen hadde ingen innsigelser mot at NIF leide inn sønnen hans til å spille?

- Ikke det jeg vet.

Thommesen selv nekter også for å ha påvirket valget av artist på hjemmearrangementet:

–Arrangementet ble i sin helhet bekostet av Norges idrettsforbund. Dette var tydelig avtalt på forhånd. Det var Norges idrettsforbund ved Inge Andersen som inngikk avtale med Mons Michael Thommessen om et musikalsk innslag til et nøkternt honorar. For øvrig deltok Mons Michael sammen med en rekke andre unge musikere på det kulturelle programmet under ungdoms-OL etter avtale med arrangøren, forklarer han til Dagbladet via sin kommunikasjonsrådgiver Elianne Kemble-Clarkson.

2590 per person

NIF betalte Thommesens sønn og to andre musikere 2000 kroner hver for spillejobben under middagen. I tillegg opptrådte Anne Vada under middagen.

Ut fra regnskapene til NIF er det vanskelig å få den nøyaktige oversikten over hva de to middagene kostet idretten, men bilagene Dagbladet har funnet viser at minst 181 299 kroner er kostnadsført på disse to middagene.

Det tilsvarer en kuvertpris på 2590 for hver av de 70 personene som spiste middag i stortingspresidentes private bolig på Lillehammer.