GRØNT VANN: Fargen på vannet i stupearenaen Maria Lenk Aquatics Centre har skiftet farge over natta. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix)
GRØNT VANN: Fargen på vannet i stupearenaen Maria Lenk Aquatics Centre har skiftet farge over natta. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix)Vis mer

Arrangøren: Derfor skiftet Rio-vannet plutselig farge

Nå kommer forklaringen på den store OL-snakkisen. 

(Dagbladet): Tirsdag ble en hel verden vitne til noe spesielt inne på stupearenaen Maria Lenk Aquatic Center i OL-byen Rio:

Vannet, som var blått mandag, var nemlig byttet farge til grønt uten at noen skjønte hvorfor.

Selv rutinerte eksperter og stupere kunne ikke tro det de så.

- Ehm. Hva har skjedd? tvitret OL-bronsemedaljør og stuper Tom Daley tirsdag.

Bassengfargen ble den store OL-snakkisen, og flere medier forsøkte å få et svar fra OL-arrangøren uten å lykkes.

Men nå er imidlertid mysteriet løst. Og svaret er dessverre ikke like spektakulært som mange hadde håpet på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SE FORSKJELLEN: Mens herrene stupte da vannet var blått, var fargen grønn under kvinnenes konkurranse. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix
SE FORSKJELLEN: Mens herrene stupte da vannet var blått, var fargen grønn under kvinnenes konkurranse. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix Vis mer

Feil med filtersystemet

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass, som siterer en ikke navngitt arrangørkilde, er det bassengets filtersystem som er problemet.

«Ifølge arrangøren har fargen på vannet i OLs svømmebasseng byttet farge fra blått til grønt på grunn av et problem med vannrensesystemet», skriver Tass og fortsetter:

«Arrangørene sier det er problemer med filteret i bassenget, som ikke fungerer effektivt nok. Det er fortsatt uklart når problemet kan fikses.»

Ikke farlig

Det ble tatt prøver av vannet tirsdag - før det ble kjent hvorfor vannet var grønt - og det ble konstatert at det ikke var farlig.

Derfor hadde ikke stuperne under gårsdagens øvelser noe valg. De måtte ned de få meterne til den grønne overflaten.

Bassengvann som skifter farge er imidlertid ikke noe nytt. I fjor ble vannet i Råholt Bad i Eidsvoll plutselig grønt. Også da var det filtersystemet som var problemet.

- Dette skyldes at innhold fra rensefiltrene er blitt pøst ut i selve bassenget. Det skal naturligvis ikke skje, og det er igangsatt en rekke tiltak for å bedre på situasjonen, sa daglig leder Jan-Christian Ulleberg til lokalavisa Eidsvoll Ullensaker Blad den gang.