TOMT: En stor del av Arena Corinthians måtte stenges i VM-generalprøva mellom Corinthians og Botafogo. Den var ikke sikkerhetsmessig godkjent bare ti dager før VM-start - og heller ikke under en juniorkamp søndag ble den brukt.  Foto: EPA/SEBASTIAO MOREIRA
TOMT: En stor del av Arena Corinthians måtte stenges i VM-generalprøva mellom Corinthians og Botafogo. Den var ikke sikkerhetsmessig godkjent bare ti dager før VM-start - og heller ikke under en juniorkamp søndag ble den brukt. Foto: EPA/SEBASTIAO MOREIRAVis mer

Arrangøren med VM-blemme dager før avspark

Test-svikt.

(Dagbladet): Fotball-VM starter med Brasil - Kroatia i morgen og kampen spilles på Corinthians Arena i Sao Paulo.

Men generalprøve på stadion gikk ikke som planlagt. Grunnet forsinkelser i byggearbeidet måtte en stor del av tribunen stå tom og først i morgen får - forhåpentligvis - arrangøren benyttet det store tribunefeltet.

Brannvesenet klarte ikke å godkjenne bruk av tribuneområdet høyt oppe på den ene kortsida, noe som resulterte i at bare 40 000 billetter ble solgt i stedet for 65 000 i generalprøva mellom Corinthians og Botafogo (1-1) 1. juni.

Arbeidet med å klargjøre VM-arenaene har møtt stor kritikk gjennom flere måneder, men hele tida var det planlagt at seriekampen i Sao Paulo skulle spilles på en hundre prosent ferdig fotballstadion.

Det skjedde ikke.

- Det handlet om sikkerheten, sa Raquel Verdenacci, arrangementsansvarlig på stadion.

EI UKE FØR VM: Slik så det ut i Sao Paulo for ei uke siden. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker
EI UKE FØR VM: Slik så det ut i Sao Paulo for ei uke siden. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker Vis mer

Ifølge britiske Daily Mail ble tribunen heller ikke brukt under en juniorkamp søndag. Grunnen var at brannvesenet ikke godkjente den.

- Mye å gjøre På en pressekonferanse etter generalprøva for halvannen uke siden hevdet flere lokale medier at tilskuere kom inn på kampen uten billetter og at andre tilskuere opplevde problemer med å komme seg inn på VM-arenaen.

- Alt vil bli bedre, det kan jeg love. Under semifinalen (9. juli) skal ting gå av seg selv mens vi holder øynene lukket. Vi har mye å gjøre den neste halvannen uka, sa Tiago Pael, sjef for Sao Paulos organiseringskomité.

STENGT: Tribunen øverst til venstre i dette bildet var stengt under generalprøva til VM. Bildet er tatt på Arena Corinthians 1. juni. Foto:   AFP PHOTO/Miguel SCHINCARIOL
STENGT: Tribunen øverst til venstre i dette bildet var stengt under generalprøva til VM. Bildet er tatt på Arena Corinthians 1. juni. Foto: AFP PHOTO/Miguel SCHINCARIOL Vis mer

Tre menneskeliv har gått tapt under byggingen av stadion i den brasilianske VM-byen. Underveis i byggingen opplevde også arrangøren økonomiske utfordringer, men i mars i år uttalte Fifa-president Sepp Blatter at alt var under kontroll.

Byggestans I starten av april måtte byggingen av Corinthians Arena stoppe i elleve dager.

Brasilianske myndigheter stanset 31. mars all byggeaktivitet på VM-anlegget etter at en person to dager før falt åtte meter og døde. Uhellet skjedde under arbeidet med å klargjøre midlertidige sitteplasser på tribunen.

I november i fjor døde to menn i en ulykke med en heisekran på samme arena.