SJEKKER AVTALEN MED SPILLERNE: Arrangøransvarlig Jøran Aulin-Jansson vil undersøke om den uvanlige tidskontrollen til Norway Chess er spesifisert i kontrakten med Magnus Carlsen. Foto: Scanpix
SJEKKER AVTALEN MED SPILLERNE: Arrangøransvarlig Jøran Aulin-Jansson vil undersøke om den uvanlige tidskontrollen til Norway Chess er spesifisert i kontrakten med Magnus Carlsen. Foto: ScanpixVis mer

Arrangøren undersøker spillerkontrakten etter Carlsens sjokktap

- Jeg er overrasket.

STAVANGER (Dagbladet): Publikum, presse, arrangøransvarlige og Magnus Carlsens støttespillere reagerte alle nærmest med vantro da verdens beste sjakkspiller tapte på tid mot Veselin Topalov under den første runden av Norway Chess. 

Carlsen hadde ikke fått med seg turneringens uvanlige regler for tidskontrollen. 24-åringen fikk derfor sjokk da dommeren kunngjorde etter over seks timer og 60 trekk at han hadde tapt, selv om han bare sekundet tidligere lå an til å vinne.

Carlsen tok etterpå selvkritikk for å ikke kjenne reglementet godt nok, men var heller ikke fornøyd med Norway Chess-ledelsen.

- Det er min feil, men jeg syns jeg kunne vært bedre informert. Det er lov å si at det er min feil, men også at arrangøren kunne gjort en bedre jobb, sier Carlsen til Dagbladet.

Undersøker avtalene Nå forteller arrangøransvarlig i Norway Chess Jøran Aulin-Jansson at han vil finkjemme spillerkontraktene for å se om reglene for den uvanlige tidskontrollen står spesifisert.

- Jeg har ikke sjekket det. Det har vært så mange papirer fram og tilbake mellom oss og spillerne. Denne betekningstiden har vært diskutert, men det var dette vi landet på.

- På hvilken måte har dere informert spillerne om denne tidskontrollen i forkant av turneringen?

- Vi har gjort det både muntlig og skriftlig. Men jeg skal skal finne dette (papirene) i morgen (onsdag), sier Aulin-Jansson like før midnatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Veldig trist Aulin-Jansson, som også er president i Norges Sjakkforbund, forteller samtidig at han opplevde hendelsen som sørgelig.

- Jeg syns dette er veldig trist. Jeg trodde ikke at Magnus ikke kjente til reglene. Jeg ble veldig overrasket.

- Hvis regelen ikke står i kontrakten, kan det få konsekvenser for resultatet?

- Nei. Sjefsdommeren opplyste også om betekningstiden før runden, sier Aulin-Jansson, som også er president i Norges Sjakkforbund.

Dagbladet var imidlertid vitne til at Carlsen ankom spillelokalet bare sekunder før gårsdagens start og etter at dommeren hadde lest opp reglene. Nordmannen innrømmer at dét var en medvirkende faktor til tabben.

Manager Espen Agdestein legger heller ikke skjul på at Carlsen-leiren kunne avverget tapet.

- Det er et sjokk for Magnus. Det er ett poeng tapt som han aldri får tilbake. Det er også ubehagelig at det er en form for uprofesjonalitet, at ikke teamet vårt eller han har fått med seg denne tidskontrollen. Det gjør det ekstra bittert, sa Agdestein til Dagbladet etter partiet.