DET GULE GLISET: Team Sky har to mann på toppen av sammendraget etter 5 av 21 etapper i Tour de France. Kan britene nå makte å beholde den gule trøya i laget hele veien inn til Paris. Det vil i så fall være en fantastisk prestasjon. FOTO: Christian Hartmann, Reuters.
DET GULE GLISET: Team Sky har to mann på toppen av sammendraget etter 5 av 21 etapper i Tour de France. Kan britene nå makte å beholde den gule trøya i laget hele veien inn til Paris. Det vil i så fall være en fantastisk prestasjon. FOTO: Christian Hartmann, Reuters.Vis mer

Chris Froome, Team Sky, Tour de France:

Arrangøren ville ha et åpent ritt - men Sky går for den totale ydmykelsen

- Målet er å beholde trøya helt inn til Paris.

LA PLANCHE DES BELLES FILLES (procycling.no): Det åpnet med Geraint Thomas gunstige værforhold og heftige prestasjon på temposykkelen i regntunge Düsseldorf.

Etter fire dager i gult, overtok lagkaptein Chris Froome det ikoniske plagget etter målgang på La Planche des Belles Filles.

Nå spørs det om Sky-maskineriet kan klare bragden å holde sammenlagtledelsen i rittet under samtlige 21 etapper. Det klarte Faemino-Faema tilbake i 1970, da Eddy Merckx tok den under åpningsdagen, før Italo Zilioli lånte den mellom etappe 2 og 5.

Froome er klar på at Sky nå ønsker å gjøre det samme.

- Det er litt av en statistikk, det, der, kommenterte briten under pressekonferansen.

- Men selv om vi har hatt trøya de siste fire dagene, føler jeg ikke at vi bare har jobbet i front av feltet. Spurtlagene har kontrollert rittet så langt, og i dag var det BMC. I morgen forventer jeg at spurtlagene tar over igjen. Vi har mye jobb foran oss nå, men målet er å beholde trøya hele veien inn til Paris, sier Froome.

Fikk konkurrentene til å jobbe

Det britiske storlaget fikk nemlig uventet tauehjelp av BMC Racing for å holde kontroll på bruddet, der blant annet Edvald Boasson Hagen fikk innpass i en gruppe som talte åtte mann.

Nordmannen lå bare 12 sekunder bak ledertrøya, og det var åpenbart at Porte var sulten på etappeseieren.

Dermed ble regien stram, og alle bruddmedlemmene ble hentet inn før den spektakulære avslutningen opp til vintersportsresorten. Det var også først da at Sky tok ansvar via Vasilij Kyrienka, Michal Kwiatkowski og Mikel Nieve.

Geraint Thomas økte tempoet da Simon Yates forsøkte å stikke av fra feltet, men ingen reagerte da Fabio Aru angrep litt lenger ned i bakken.

- Vi gjorde en liten feil i finalen ved å gi Aru så mye rom å gå i. Han gjorde en bra prestasjon, og timet det perfekt med å gå før det flatet ut foran den siste knekkeren. Det var ikke mange som var interessert i å taue på flaten der, innrømmer Froome.

- Kan han utfordre dere andre i sammenlagtkampen her?

- Han viste i Dauphiné at han var i bra form, og det bekreftet han i dag. Aru er en av rytterne vi er nødt til å markere tettere i de neste to ukene.

Fornøyd tross Aru-glipp

Froome, som tok på seg den gule ledertrøya i touren for første gang i 2013, var likevel relativt fornøyd med utfallet av etappen.

Sky-kapteinen spurtet inn på plassen bak Dan Martin (Quick Step-Floors) og leder nå sammendraget med 12 sekunder til lagkompis Thomas. Waliseren tapte til slutt 40 sekunder under onsdagens etappe.

Det skiller kun to sekunder ned til Fabio Aru på tredjeplass.

- Intensjonen var at vi ikke skulle tape mye tid til utfordrerne våre. Vi har fortsatt to mann på toppen av sammendraget, og vi kan ta med oss mye selvtillit ut av det.

Så ble han spurt om det kunne være en ulempe å overta den gule trøye allerede på dag fem av touren.

- Det var både overhvelmende og skremmende. Men jeg tror jeg har vært nok dager i gult til å takle det.

Få fjellavslutninger - og lite tempo

Det er ikke flere enn fem fjelletapper i årets tour, og totalt 23 topper som skal bestiges. Toppene er for første gang siden 1992 spredt utover Frankrikes fem fjellkjeder (Vogesene, Jura-fjellene, Pyreneene, sentralmassivet og Alpene).

At det kun er 36,5 tempokilometer i årets ritt, gjør det viktig å utnytte fjelletappene til fulle.

Froomes arsenal mot konkurrentene er svekket. Team Sky har dermed ikke råd til å la andre ryttere av Arus kaliber få muligheten til å ta tid på de to neste toppavslutningene.

Men det er selvsagt enklere sagt enn gjort.

- Jeg tror dette blir den tøffeste kampen jeg har vært involvert i noen gang når det gjelder Tour de France-sammendraget. Konkurrentene kommer til å følge hele veien inn. Så dersom arrangøren ønsket seg et mer åpent ritt, har de definitivt klart å lage det, mener Froome.

Noen vil kanskje hevde det motsatte om Sky virkelig skulle klare å beholde trøya under samtlige 21 etapper. Dog er det fortsatt mye som kan skje med hele 16 konkurransedager igjen av årets Grand Boucle.

PS: Etter at både Froome og Alberto Contador veltet ut av 2014-utgaven av Tour de France, vant Vincenzo Nibali rittet. Italieneren syklet den gangen i ledertrøya under 19 av 21 etapper.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!