Arrangørskandale på 100 meter

EDMONTON (Dagbladet): En juniorverdensrekord, fire nasjonale rekorder, 13 personlige rekorder og seks årsbestenoteringer blir ifølge en pressemelding fra IAAF ikke godkjent i statistikkbøkene som følge av at vindmålerne sviktet på 100 meter for menn natt til i dag. Det gjelder også Aham Okekes 10.15 og John Ertzgaards 10.25.

Til tross for at flaggene hang rett ned, viste vindmåleren på det meste 5,1 sekundmeters motvind under guttas kvartfinale på 100 meter natt til i dag. Det var da Maurice Greene løp inn til 9.88 med bremsene på de siste ti meterne.

Det var da det begynte å ringe ei bjelle hos arrangørene. Vindmålingene fortsatte å vise motvind fra 1.1 sekundmeter til 2.9 sekundmeter.

Etter at konkurransene var over, sendte Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ut pressemelding der det ble gjort klart at rekordene som var oppnådd i kvartfinalene ikke blir godkjente.

«Rekordtidene vil bli fulgt av anmerkningen «ingen opplysninger om vind». Derfor vil alle rekordene som er oppnådd i disse løpene ikke bli stående», opplyses det.

Feilen med vindmålingene er ifølge pressemeldingen nå rettet. Ifølge IAAFs tekniske sjef Brian Roe var det en midlertidlig funksjonsfeil.

Dårlig trøst

Men det er liten trøst for spesielt kjempetalentet Mark Lewis-Francis (18) fra Storbritannia som senket v-rekorden for junior fra 10.06 til 9.97. Det er heller ikke noe moro for Kim Collins fra St. Kiss & Nevis (10.00) nederlenderen Troy Douglas (10.09), finnen Tommi Hartonen, saudiaraberen Jamal Ad. Al-Saffar (10.17). De løp inn til nasjonale rekorder. Som altså bare registreres i minneboka.

Til tross for at det neppe var medvind over de maksimalt tillatte 2.0 sekundmeter, ryker også Aham Okekes 10.15 og John Ertzgaards 10.25 fra de offisielle listene som godkjente personlige rekorder.

At noe slikt skjer i et verdensmesterskap er intet mindre enn en skandale, og reduserer tabbekvoten til arrangørene til null.

Det hjalp heller ikke noe særlig på respekten at arrangørene i forsøksheatet tidligere på kvelden feilaktig nektet enkelte løpere (blant annet Ato Boldon) å løpe med pigger de mente var for tykke. Det til tross for at Boldon brukte de samme piggene under OL i fjor.

Arrangørenes vurdering ble overprøvd av IAAF før kvartfinalene. Boldon og de som ønsker det får løpe med de tykke piggene resten av VM.

Fartsfest

Ser man bort fra tabbene, ble imidlertid kvartfinalene i natt en fartsfest verden aldri har sett i en så tidlig fase av 100 meteren. Det var tydelig at verdens raskeste menn hadde bestemt seg for å koble inn turboen.

Fem mann under ti blank allerde før semifinalen er rekord i VM-sammenheng. I VM i Athen i 1997 var fire mann under ti blank i kvartfinalen (Boldon, Greene, Montgomery og Fredericks). VM i Sevilla i 1999 - to mann (Greene og Surin) og med hjelp av over fire sekundmeters medvind løp Carl Lewis inn til 9.80 og Frankie Fredericks inn til 9.89 i Tokyo-VM i 1991.

Her er de fem topptidene i nattas kvartfinaler, som beviser at banen på Commonwealth stadion 652 meter over havet er blant de raskeste i verden:

1) Maurice Greene, USA - 9.88,

2) Tim Montgomery, USA - 9.92,

3) Bernard Williams, USA - 9.95 (pers fra 9.96),

4) Dwain Chambers, Storbritannia - 9.97 (tangering av pers),

5) Mark Lewis-Francis - 9.97 (pers fra 10.10).

Med mulig unntak for Ato Boldon (10.06), må mye gå galt om ikke gullet går til en i denne kvintetten.

Maurice Greene viste voldsom styrke i natt da han slakket av på farta og fløt rolig inn til 9.88. I lovlig vind har bare Ato Boldon løpt raskere i en VM-kvartfinale (9.87 i Sevilla).

USA-dominans

Med de tre beste tidene i natt, synes USA på rask marsj mot tre mann i finalen. Det er som normalt. Bare i Roma i 1987 (2) og Gøteborg i 1995 (1) har USA manglet en finaletrio på 100 meter for gutta.

For Maurice Greene var det spesielt tilfredsstillende å slå Tim Montgomery så lekende lett i natt. På forhånd hadde 9.84-mannen fra Bislett lovet «noe spesielt» i kvartifinalen for å vise Greene at han mener alvor denne gangen. Under pressekonferansen fredag framsto Montgomery som en noe bitter mann på jakt etter hevn. Han mener at det amerikanske sprintmiljøet har vist ham liten respekt både før og etter at han tok VM-bronse i Athen i 1997. Blant annet mener han at han ble skjøvet ut av stafettlaget til fordel for Bernard Williams i OL i Sydney i fjor, fordi Maurice Greene og trener John Smith i den Los Angeles-baserte treningsgruppa HSI (Hudson & Smith International evt. High Speed Intelligence) ønsket en rein HSI-gruppe i finalen.

- Jeg er ustoppelig, og vet at jeg kommer til å vinne, sa Montgomery.

I går var det Greenes tur til å svare da han slakket av på farta de siste meterne og rolig løp i mål fire hundredeler raskere enn den tøffeste gullrivalen. På spørsmål om han mente at Montgomery hadde gitt ham noe å tenke på, svarte Greene slik:

- Han har akkurat fått en melding fra meg. Jeg løp 9.88 enkelt. Alle vil ha gullet, men de må forbi meg for å ta det.

Elleve nasjoner

Resten av semifinalistene fordeler seg slik mellom disse ti nasjonene:

Storbritannia - tre: Dwain Chambers - 9.97 (pers), Mark Francis Lewis - 9.97 (pers og juniorverdensrekord), Christian Malcolm - 10.09 (pers fra 10.12).

Canada - to: Donovan Bailey - 10.11 (årsbeste fra 10.20 i forsøket), Bruny Surin - 10.11 (tangering av årsbeste).

Saint Kiss & Nevis - en: Kim Collins - 10.00 (nasjonal rekord fra 10.06).

Barbados - en: Obadele Thompson - 10.03 (årsbeste fra 10.25).

Japan - en: Nobuhara Asahara - 10.06.

Nigeria - en: Uchenna Emedolu - 10.06 (pers fra 10.17).

Trinidad og Tobago - en: Ato Boldon - 10.06.

Nederland - en: Troy Douglas - 10.09 (nasjonal rekord fra 10.22).

Ghana - en: Abdul Aziz Zakari - 10.11.

Australia - en: Matthew Shirvington - 10.14.

Vindmåling sviktet

Gjennomsnittsalderen på disse gutta er 27 år. Yngstemann Mark Francis Lewis (18) er 20 år yngre enn eldstemann Troy Douglas (38). Disse to sto dessuten for kvartfinalenes største kutt i de personlige rekordene. Douglas' forbedring på 14 hundredeler i slik alder kan man mene mye om...

Holder forholdene seg som natt til i dag, blir det uansett et rotterace som mer enn gjerne kan ende med ny verdensrekord i finalen. Maurice Greene har sjøl den gjeldende på 9.79 satt i Athen 16. juni 1999. Tim Montgomery påstår hardnakket at han er god for 9.75.

Semifinalene for gutta går direkte på NRK 23.30 i kveld.

Finalen går på samme kanal 01.35.

PS: Ikke glem Marion Jones' forsøksheat (og kvartfinale i dag i dag klokka 18.35 og 22.35.