Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Arrogante» nederlendere om norsk kritikk: - Det er ikke sant

Den norske skøytetroppen har sendt flere stikk til Nederland før og under OL i Pyeongchang. I dag slo de oransjekledde tilbake.

VENTET I SPENNING: Kai Verbij og Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VENTET I SPENNING: Kai Verbij og Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Etter at Norge hadde tatt innersvingen på storebror Nederland både på 500 meteren og lagøvelsen, var det de oransjekledde som gikk seirende ut av dagens duell på 1000 meteren

Håvard Lorentzen gikk inn til ny ledertid med to par igjen, men ble til slutt slått av nederlandske Kjeld Nuis – som også vant 1500 meteren.

GULL OG SØLV: Til Kjeld Nuis og Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULL OG SØLV: Til Kjeld Nuis og Håvard Lorentzen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Har sendt stikk

Den siste tida har den norske troppen sved på en sky etter de to gullene.

I forkant av mesterskapet fortalte Håvard Lorentzen at det var ekstra godt å slå nederlenderne, og den norske skøytetroppen stemplet flere av utøverne hos rivalen som arrogante og fortalte at de gikk med «nesa i sky».

​Det får den nederlandske treneren Jac Orie til å reagere:

– Huff, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg mener, det ikke er sant. Ja, vi vil virkelig vinne, men ikke noe mer enn det. Når de norske utøverne sier det her er det deres ansvar, ikke mitt, sier Orie til Dagbladet.

– Det har sikkert noe med at dere er best og derfor føles ekstra godt å slå dere?

– Ja, jeg kan forstå det. Sånn er det alltid. Jeg er veldig imponert over (Håvard) Lorentzen og er glad for den norske suksessen. Det er viktig for skøytesporten. Skøyter har en lang historie i Norge, så jeg har bare ventet på at de skulle komme tilbake i toppen, sier Orie.

- Gikk for meg selv

Kai Verbij ble nummer seks på dagens 1000 meter. Nederlenderen har slitt med skader i oppkjøringen til OL, og kunne ikke konkurrere i desember. Derfor var han både fornøyd med løpet, men skuffet over plasseringen:

– Jeg håpet på et mirakel. Det skjedde ikke, så jeg er skuffet, sier Verbij til Dagbladet.

– Er du glad for at Nederland vant etter at Norge tok både 500 meteren og lagkonkurransen?

– Nei, det er irrelevant for meg. Jeg heier ikke på Nederland eller lagkameratene mine. Det er bra hvis de vinner, men jeg vil vinne selv. Det var jevnt mellom Lorentzen og Nuis. De var best i dag. Jeg ville virkelig slå de to, men greide det ikke, sier Verbij.

23-åringen fra Leiderdorp forteller til Dagbladet at han har fått med seg at det har kommet enkelte stikk fra Norge retning Nederland den siste tida.

– Hva tenker du om at de går rundt og sier det her?

– Jeg forstår det, spesielt etter Sotsji hvor Nederland virkelig dominerte. Jeg vet at de vil slå oss, og de gjør en god jobb nå. Det er bra for norsk skøytesport, men jeg syns ikke de skal gå rundt og føle at vi er «bossene» de må slå. Vi er individuelle løpere, vi er ikke ett land mot Norge og resten av verden. Vi går for oss selv, forklarer Verbij.

Han fortsetter:

– Jeg forstår at de føler det på den måten, spesielt med Sven (Kramer). Jeg tror de virkelig vil slå ham. Det var en vitamininnsprøytning for Norge å vinne lagkonkurransen. Det er bra for sporten at de gjør det bra.

Fornøyd gullvinner

Det var en lettet Kjeld Nuis som møtte pressen etter at han tok sitt andre gull i OL. Han forteller at han virkelig så fram til 1000 meteren, og at det var øvelsen han følte at han måtte prestere i:

- Dette var min øvelse, den var mer spesiell for meg. Da jeg så tida til Håvard (Lorentzen) tenkte jeg at alt var ok. Det er så raskt jeg gikk de første 1000 på 1500 meteren, forklarer Nuis.

Men, Nuis, som gikk i det siste heatet, forteller at nervene kom igjen da det ble en feilstart. Og på den siste langsiden så det lenge ut som det skulle bli vekslingskluss.

Heldigvis, for nederlenderen, stoppet finske Mika Poutala opp og lot makkeren slippe forbi:

– Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv Det var et rotete løp. Jeg trodde ikke vi skulle greie vekslingen der, Mika lot meg gå forbi. Det var sporty av ham, sier Nuis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!