MONEY, MONEY, MONEY: Den norske supporterunionen for engelsk fotball frykter at profitt er det eneste som står i hodene til Medge Colsulting, som har sikret seg de norske rettighetene til Premier League. - Det er usannsynlig at de må kjøpe seg flere abonnementer for å få sett alt, er svaret fra rettighetshaverne. På bildet vifter Arsenal-supportere med falske 20-pundsedler mot Ashley Cole. Foto: AFP PHOTO CHRIS YOUNG
MONEY, MONEY, MONEY: Den norske supporterunionen for engelsk fotball frykter at profitt er det eneste som står i hodene til Medge Colsulting, som har sikret seg de norske rettighetene til Premier League. - Det er usannsynlig at de må kjøpe seg flere abonnementer for å få sett alt, er svaret fra rettighetshaverne. På bildet vifter Arsenal-supportere med falske 20-pundsedler mot Ashley Cole. Foto: AFP PHOTO CHRIS YOUNGVis mer

- Arrogante og respektløse

Supportere på krigsstien mot eierne av Premier League i Norge.

|||(Dagbladet): For to uker skrev Dagbladet at den norske supporterterunionen for engelsk fotball har mobilisert i håp om å påvirke hvordan Premier League-rettighetene blir forvaltet.

Gruppa er ute etter å sikre rimelige priser og et tilfredsstillende produkt for forbrukerne - men er alarmert av signalene som har kommet fra rettighetshaver Medge Consulting.

I går kveld sendte supporterklubbene til Manchester United og Liverpool, som til sammen har over 70 000 medlemmer, ut en felles pressemelding der de erklærer at de går sammen om å sikre den norske fansens interesser.

- Vi frykter at Medge Consulting kun tenker profitt og splitter opp  TV-rettighetene de kommende tre årene. Dette vil kunne gå utover både kvalitet, tilgjengelighet og pris, heter det i pressemeldingen.

- De snakker bare om penger
Overfor Dagbladet beskylder lederen for de norske Liverpool-supporterne, Pål Christian Møller, Medge Consulting for å opptre med arroganse og mangel på respekt.

- Med nesten 100 000 organiserte medlemmer synes vi det er naturlig at noen som har sikret seg rettigheter som betyr så mye for så mange, har en dialog med oss. Men de har ikke engang svart på henvendelsene våre. Jeg synes holdningen Medge viser er ganske arrogant, og spesielt gjennom det de har uttalt til Dagens Næringsliv. De sier ingenting om at de vil lage et bedre produkt. Det eneste de snakker om er penger, og de gjør nærmest narr av Canal + for å ikke ha tjent nok penger på rettighetene. Jeg synes det vitner om en holdning som gjør at det grunn til å være engstelig for at produktet blir både dyrere og dårligere for sluttbrukeren.

- Hva forventer dere å oppnå gjennom å slå dere sammen?

- Vi har en klar forventning om å bli tatt med på råd når det skal besluttes hvordan rettighetene forvaltes, og at de som kjøper rettigheter ser på oss som medspiller, sier Møller.

At rettighetene splittes opp over flere plattformer er noe av det man frykter mest, og allerede for to uker siden antydet supporterunionen at det å heller se kampene på pub er en mulig konsekvens.

De også opprettet en dialog med potensielle kjøpere, som Møller beskriver som positiv. Medge har derimot gjort seg utilgjengelige, hevder han.

- Det vitner om dårlig respekt for forbrukerne. Jeg tror ikke supporterne av engelsk fotball vil finne seg i hva som helst, etter å ha bygget opp en supporterkultur over 30 år.

- Forhastet bekymring
Tim Smart, en av partnerne i Medge Consulting, sier til Dagbladet at supporternes bekymring er «forhastet».

- Hvis jeg var dem ville jeg ikke vært så bekymret, det er forhastet. Vi er interessert i en bred eksponering av produktet. Det vil ikke hjelpe Premier League om kampene ikke blir sett av mange mennesker, og derfor er det så absolutt noe vi vektlegger, sier han.

MENER SUPPORTERNE OVERREAGERER: - Det vil ikke hjelpe Premier League om kampene ikke blir sett av mange mennesker, og derfor er det så absolutt noe vi vektlegger, sier Tim Smart i Medge Consulting til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
MENER SUPPORTERNE OVERREAGERER: - Det vil ikke hjelpe Premier League om kampene ikke blir sett av mange mennesker, og derfor er det så absolutt noe vi vektlegger, sier Tim Smart i Medge Consulting til Dagbladet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Han sier en avklaring for det norske markedet vil komme i «nær framtid».

- Jeg tror produktet vil være bli bredt tilgjengelig. Det er usannsynlig at de må kjøpe seg flere abonnementer for å få sett alt. Som jeg nevnte, bekymringen deres er nok litt forhastet.

- Supporterunionen mener de fortjener å bli lyttet til. Enig i det?

- Vi er veldig klar over deres bekymringer, og vi forstår viktigheten dette produktet har i markedet. Vi tar det med i betraktningen.

- Er det riktig at dere ikke har svart på henvendelsene deres?

- For å være helt ærlig har jeg ikke sett noen spørsmål, jeg må nesten sjekke hvor de e-postene har havnet. Men svaret vil uansett bli mye av det samme som jeg har fortalt deg. Jeg tror det ble sendt et standardsvar for noen uker siden der vi ga uttrykk for at vi forsto bekymringen. Så mye mer enn det kunne vi ikke si. Når vi står midt oppi forhandlinger om rettigheter er det vanskelig for oss å gi noe klart svar på hva som vil skje.

Mener Canal + er ensporet
- En supporterleder hevder dere nærmest har gjort narr av Canal + for at de ikke har tjent nok penger på rettighetene sine, og at det underbygger at dere bare bryr dere om profitt. Hva sier du til det?

- Jeg vet ikke hva de mener med det, det ringer ingen bjeller. Det jeg kan si er at dette er veldig attraktive rettigheter, som er veldig interessant for en TV-kanal. Men det er mer enn én måte å tjene penger på, det er ikke bare gjennom abonnenenter. Canal + har et ensporet konsept, de har ikke utforsket alle måtene man kan tjene penger på. Det er mange mange måter å få inn penger på uten at det rammer forbrukeren, sier Smart til Dagbladet.