«NETFLIX FOR JEGERE»: Flere dyrevernere, men også Arsenal-fans har reagert etter at Arsenal-eier Stan Kroenke har lansert en egen plattform og strømmetjeneste for troféjegere. Her kan man se videoer av troféjakt, der programledere poserer sammen med døde dyr. Video: MOTV Vis mer Vis mer

Arsenal-eier får massiv kritikk etter omstridt TV-lansering: - Sykt og kvalmt

Viser jakt av utrydningstruede dyr.

(Dagbladet): Den amerikanske Arsenal-eieren Stan Kroenke er i hardt vær etter at han lanserte streamingtjenesten «My Outdoor TV» (MOTV) i Storbritannia i helga.

Strømmetjenesten er ifølge dem selv «Netflix for villmarkselskere», og tilbyr flere programmer innen jakt, fiske og matlaging, mot en liten hundrelapp i måneden.

Innholdet i flere av programmene har nå fått flere dyrevernere og Arsenal-supportere til å reagere kraftig på det de omtaler som «troféjakt». Flere skal også ha truet med å boikotte Premier League-klubben, skriver BBC.

Et av programmene viser en kvinnelig jeger skyte med pil og bue mot en løpende antilope. I et annet program skyter programlederen en fullvoksen hannløve.

- Det føles godt. Dette er den mest spennende jakten jeg har vært på, sier han, og poserer med det døde dyret.

Et annet program viser også jakten på en afrikanske elefant, som står oppført som «sårbar» på Verdens naturvernunions rødliste over truede arter.

Programlederen og to andre menn skal ha skutt denne elefanten til døde, før den mannlige programlederen snur seg mot kameraet og snakker om den gode følelsen han har i kroppen etter jakta, skriver The Independent.

ALIGATORJAKT: Ved hjelp av åte, fiskestenger og jaktguide Tom Walker har de fått lurt det 375 centimeter lange og 320 kilo tunge - og livsfarlige dyret på kroken - og opp på land. Video: TVNORGE Vis mer Vis mer

- Sykt og kvalmt

Kritikken av strømmetjenesten har særlig vært rettet mot Arsenal-eieren.

Mangemilliardæren Kroenke eier 67 prosent av aksjene i den engelske toppklubben, i tillegg har han eierskap i en rekke andre aktører inne sports- og underholdningverdenen.

MOTV, som allerede er lansert i USA, eies av Outdoor Sportsman Group, som igjen er del av Arsenal-eierens Kroenke Sports Entertainment, skriver International Business Insider. Kroenke skal selv ha vært tilstede under lanseringen i Storbritannia nå i helga.

- Vi lever i en verden hvor de fleste kan se hvor brutalt og skammelig troféjakt er, likevel velger Arsenal-sjefen å lansere denne syke TV-kanalen i Strobritannia, sier Philippa King leder for organisasjonen League Against Cruel Sports, ifølge The Times.

Tilhengere av denne formen for storviltjakt hevder at dette er den eneste måten å samle inn store pengesummer til bevaring, spesielt i områder med for få dyr til å tiltrekke seg et stort antall vanlige turister.

Programlederne i de forskjellige programmene på MOTV beskriver seg selv som både jegere og bevarere. En talsperson for tjenesten understreker også at pengene fra troféjakten går til viktig arbeid.

League Against Cruel Sports hevder noe annet. King beskriver jakta som uetisk, og sier at studier viser at pengene fra troféjakten ikke går til bevaring av dyr.

- Kroenke kunne gjort verden en stor tjeneste ved å stoppe salget av slike kvalme TV-programmer, og heller fokusere på å hjelpe dyrene han tydeligvis like å se på bli drept, sier King ifølge avisa.

- Bedre standard

Troféjakta er bare en liten del an alt innholdet på plattformen, understreker selskapet selv overfor BBC. I den amerikanske versjonen er det også noe annerledes innhold enn i den britiske versjonen.

I tillegg kommer det fram i alle programmer hvor de afrikanske dyrene jaktes på, at pengene går til dyrevelferd og bevaring.

- Kritikken er misledende, da slike videoer allerede er lett tilgjengelig på internett, og MOTV promoterer høyere standard, sier Simon Burr, talsperson for Outdoor Sportsman Group til BBC.

Han garanterer at all jakt i programmene vil være etisk, rettferdig og lovlig.

Verdens naturforbund, WWF, har tidligere uttalt at de aksepterer troféjakt så lenge det gjøres i liten skala, i en kulturelt passende kontekst, lovlig og effektivt regulert. Det må også gi tydelige fordeler til vernearbeid og lokalsamfunnet.

MOTV planlegger nå å markedsføre sin nye strømmetjeneste i flere engelskspråklige land rundt om i verden, blant andre Sør-Afrika, New Zealand og Australia.