Arsenal falt for eget grep

For fikse - ble straffet.

(Dagbladet.no): Newcastle-Arsenal 1-1 (0-1)

Serieleder Arsenal klarte aldri å få i gang lagmaskineriet som har skaffet laget en fantastisk start på Premier League-sesongen. Uten trioen Fabregas, Hleb og Flamini rotet man både bort en 1-0 ledelse og muligheten til å rykke seks poeng fra serietoer Manchester United.

Arsenal-manager Arsene Wenger innrømmer at spillet ikke var all verden, men nektet å være skuffet over utfallet.

– Vi fant ikke flyten vi har i spillet vårt på vårt beste, men vi fikk likevel med oss ett poeng fra en meget vanskelig bortekamp, sier Wenger til BBC etter kampslutt. 

Tung tid

Newcastle har slitt voldsomt den siste tiden, og en hardt presset Sam Allardyce har virkelig fått føle det voldsomme fotballengasjementet i nordøst-England på kroppen når resultatene har uteblitt.

Den tidligere Bolton-sjefen medgir at laget ikke har levert spill på et tilfredsstillende nivå.

– Vi har tapt begge vår to siste hjemmekamper på svakt vis, og det har vært vanskelig for alle i klubben å måtte leve med, lyder selvkritikken fra Allardyce til Sky Sports.

EKSTATISKE: Få fotballsupportere er mer lidenskapelige enn de i Newcastle. Her gir Steven Taylor dem noe å juble for med sin utligning mot Arsenal. Foto: AP
EKSTATISKE: Få fotballsupportere er mer lidenskapelige enn de i Newcastle. Her gir Steven Taylor dem noe å juble for med sin utligning mot Arsenal. Foto: AP Vis mer

Og det virket  ikke som om hjemmelaget skulle klare å snu trenden i kveld heller da Emmanuel Adebayor sendte gjestene fra London i føring på aller flotteste vis snaue tre minutter etter at Mike Dean blåste i gang første omgang på St. James Park.

Etter rot på venstresiden i Newcastles forsvar fanget Emmanuel Eboue opp ballen i god innleggsposisjon. Ivorianeren misbrukte ikke muligheten og slo et millimeterpresist innlegg på brystkassen til lagkamerat Adebayor. Spissen dempet elegant og i et perfekt balanse fyrte han av gårde et skudd på hel volley oppunder tverrliggeren som Shay Given bare hørte susen av.

Dette var Adebayors niende mål i årets Premier League og bragte togoleseren opp på toppen av toppscorerlisten. Alene.

Dermed fryktet hjemmepublikummet en reprise av den begredelige forestillingen mot Liverpool for halvannen uke siden. Da endte det med stygge 0-3.

Fortjent poeng

Men i stedet for å feste ytterligere grep om oppgjøret, begynte Arsenal etterhvert å miste initiativet. Newcastle, oppildnet av et heltent hjemmepublikum, begynte å vinne duellene og skape muligheter.

Og da man hadde spilt i en drøy time, skulle belønningen komme i form av en utligning. Det hele begynte med at Newcastle kom til avslutning i god posisjon hvorpå Almunia måtte gi retur. Den fanget Adebayor opp, men i stedet for å klarere ballen med et langt og befriende spark, gikk ballen på sedvanlig Arsenal-vis langs bakken til spissmakker Eduardo.

At kroaten er spiss og ikke back, kom frem med all tydelighet da han rotet bort ballen helt unødvendig i samme posisjon som Newcastle gjorde på Adebayors ledermål. Og i likhet med den situasjonen skulle det ende i tellende resultat.

Arsenal falt for eget grep

Innlegget stusset Alan Smith videre hvorpå midtstopper Steven Taylor fanget opp den løse ballen før han avsluttet med fynd og klem via nærmeste stolpe og i mål til ellevill jubel fra hjemmepublikummet.

Eduardo leverte alt i alt en svak forestilling for gjestene fra nord-London og ble tatt av banen like etter utligningen.

– Jeg må innrømme at Newcastle fortjente ett poeng. De kjempet hardt kampen igjennom og lot oss aldri  få ro med ballen, sier Wenger.

Manager-kollega Allardyce var imidlertid ikke fornøyd med det:

– Da vi utligninget havnet Arsenal i ubalanse og fikk lite til. I samfulle 45 minutter av andre omgang jaktet vi mål, og jeg synes vi var uheldige som ikke klarte å avgjøre kampen til vår fordel.  

Taylor i sentrum

Steven Taylor skulle også være farlig frempå ved to dødballer senere i omgangen, men fant ikke tilbake til taktene fra scoringen. To minutter på overtid kom han nok en gang tv-kameraenes søkelys. Denne gangen var han innblandet i en høyst tvilsom situasjon med negativt fortegn.

Nicky Butt slo en forferdelig pasning bakover mot eget mål som Adebayor enkelt fanget opp. Taylor var ryggvendt, men virket å vite hvor Arsenal-spissen befant seg, og brøt inn i løpebanen. Dommer Dean vinket situasjonen videre, men til kraftige protester fra Arsenal-benken og Adebayor selv.

Reprisen indikerte at Mike Dean neppe hadde gjort kveldens største feil om han hadde vist Newcastle-stopperen det røde kortet.

Dette var også det siste som hendte, og dermed maktet ikke titteljagende Arsenal å utnytte hengekampen laget hadde til gode på sine nærmeste konkurrenter.

<B>NEGLBITENDE:</B> Sam Allardyce følger spent med på en intens batalje på St. James Park.
<B>BETENKT:</B> Arsenal-sjef Arsene Wenger er neppe fornøyd med verken utfallet eller spillet i kampen mot Newcastle.
<B>TOPPSCORER:</B> Emmanuel Adebayor inntok scoringstoppen i Premier League med sitt niende mål for sesongen. Men det var ikke nok til å sikre serielederen tre poeng.