I KJENT STIL: Yaya Touré i kjent driv under kampen mot Liverpool 2. juledag. Ivorianeren har hatt stor innflytelse på Premier League, og på søndag tar lagets hans trolig tittelen rett foran Liverpool. Foto: Paul Ellis, AFP / NTB Scanpix
I KJENT STIL: Yaya Touré i kjent driv under kampen mot Liverpool 2. juledag. Ivorianeren har hatt stor innflytelse på Premier League, og på søndag tar lagets hans trolig tittelen rett foran Liverpool. Foto: Paul Ellis, AFP / NTB ScanpixVis mer

Arsenal fikk ikke lov til å hente Yaya Touré i 2003

I stedet gikk veien via Ukraina, Hellas, Frankrike og Barca.

(Dagbladet): Manchester City har et sterkt grep om tittelen foran siste runde i Premier League. En av de fremste grunnene til det er en 30 år gammel ivorianer som har herjet på midtbanen hele sesongen.

- Det er klart at Touré har vært en veldig viktig årsak til at City nå tar sitt fjerde trofe på fire år, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

4-0-målet Touré scoret på onsdag demonstrerte hvor suveren han er på sitt beste. Han løp med ballen fra egen halvdel mens Aston Villa-spillerne prellet av ham.

VILLE HA YAYA: Arsene Wenger var bare en arbeidstillatelse unna å hente Yaya Touré til Arsenal i 2003. Foto: Nigel Roddis, Reuters / NTB Scanpix
VILLE HA YAYA: Arsene Wenger var bare en arbeidstillatelse unna å hente Yaya Touré til Arsenal i 2003. Foto: Nigel Roddis, Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Så banket han inn sitt 20. mål i Premier League denne sesongen. Chelseas Frank Lampard var den eneste midtbanespilleren som hadde scoret over 20 mål på én sesong i Premier League tidligere.

Wenger ville kjøpe Touré har etablert seg som en av de virkelige gigantene i ligaen de siste årene i City. Men han kunne, om de byråkratiske brikkene hadde falt på plass, vært i Arsenal det siste drøye tiåret.

- Jeg har kjent ham siden han var 15, fortalte Wenger til Arsenals nettside for tre år siden.

Problemet var å få arbeidstillatelse.

- Han var her som ung gutt, men vi kan ikke hente spillere om de ikke er på landslaget. Han hadde ikke arbeidstillatelse og var for ung. Vi prøvde å vente til han var i Belgia, vi forsøkte å skaffe ham et europeisk pass, sa Wenger.

Sommeren 2003 var en 20 år gammel Touré, som da spilte for belgiske Beveren, på prøvespill hos Arsenal. Wenger hadde allerede storebror Kolo Touré i stallen, og ville gjerne ha Yaya også.

Storebror var a-landslagsspiller da han ble hentet til Arsenal, og dermed fikk han arbeidstillatelse umiddelbart.

I FINT SELSKAP: En langhåret Lionel Messi feirer scoring med å sitte på armen til Yaya Touré våren 2010. Foto: Andres Kudacki, AP / NTB Scanpix
I FINT SELSKAP: En langhåret Lionel Messi feirer scoring med å sitte på armen til Yaya Touré våren 2010. Foto: Andres Kudacki, AP / NTB Scanpix Vis mer

Men Yaya hadde ikke debutert på landslaget da Arsenal forsøkte å hente ham. Han hadde ikke tålmodighet til å vente på arbeidstillatelse i England, og reiste i stedet til Ukraina og Metallurg Donetsk. Det ble starten på en rundreise gjennom fotball-Europa på veien fram til Premier League flere år seinere.

Spilte for Sollied En annen som forsøkte å hente en ung Yaya Toure mens han ennå spilte i Beveren, var daværende Club Brugge-trener Trond Sollied.

- Jeg så en diamant, noe helt spesielt, da han var i Beveren. Han hadde ikke den samme ekstreme kraften han har nå, og scoret ikke like mange mål. Men han spilte heller ikke på et like godt lag, sa Sollied til Daily Mail for to år siden.

Sollied klarte imidlertid ikke å overtale klubben til å kjøpe Touré. Men så dro nordmannen til greske Olympiakos - og klarte å hente Touré dit fra Metallurg.

- Å få ham til Hellas var en sensasjon. Fysisk var han mer moden, han var en tøffere mann etter Ukraina. Vi visste at vi ikke fikk beholde ham lenge, sa Sollied.

Møtte Rosenborg Men mens han ennå var i Olympiakos, rakk Touré to kamper mot Rosenborg i Champions League.

- Jeg husker at han var veldig god, og vi visste at han allerede da var på blokka til mange storklubber. Men heldigvis gjorde han ikke så god figur mot oss, sier Vidar Riseth til Dagbladet.

- Er han blitt mye bedre på de ni årene?
 
- Det er klar forskjell, nå er han en fantastisk spiller. På sitt beste er han en av de aller ypperste i verden i sin rolle.
 
- Hva er han blitt bedre på?
 
- Han var svær og fysisk sterk også da, men nå har kvalitetene hans på presisjon bare blitt bedre og bedre. En fantastisk spiller, sier Riseth.

Til Barcelona Etter et år i Olympiakos var fransk fotball og Monaco neste steg for Yaya Touré. Etter en sesong der, ble han solgt videre til Barcelona for 10 millioner euro sommeren 2007.

Men allerede i Tourés andre sesong i Spania begynte Barcelona-trener Pep Guardiola å foretrekke Sergio Busquets i ankerrollen på midtbanen.

Sommeren 2010 ble han solgt til Manchester City, og ble omsider lagkamerat med storebror Kolo. Suksessen i lyseblått har overgått forventningene.

- Da han kom var det fra et godt lag i Barcelona. Men vi så ikke for oss at han skulle dominere Premier League som han har gjort. Han har vært fryktinngytende god. Han er den komplette midtbanespiller, en som alle lag i England og kanskje i hele verden ønsker seg. Han er en koloss defensivt, når han gidder. Og han er helt ekstrem framover, med styrke, skudd og driv, sier Øyvind Alsaker.

MØTTE RBK: Trond Sollied klarte å hente Yaya Touré til Olympiakos, der han blant annet spilte to kamper mot Rosenborg i Champions League. Foto: Louisa Gouliamaki, AFP / NTB Scanpix
MØTTE RBK: Trond Sollied klarte å hente Yaya Touré til Olympiakos, der han blant annet spilte to kamper mot Rosenborg i Champions League. Foto: Louisa Gouliamaki, AFP / NTB Scanpix Vis mer

Søndag kan Touré være drivkraften som sikrer Manchester City ligagullet for andre gang på tre år.