PÅ TOPPEN: Alisher Usmanov (i midten) på tribunen på Emirates under åttedelsfinalen i Champions League mellom Arsenal og Bayern München i februar. Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB Scanpix
PÅ TOPPEN: Alisher Usmanov (i midten) på tribunen på Emirates under åttedelsfinalen i Champions League mellom Arsenal og Bayern München i februar. Foto: Glyn Kirk, AFP / NTB ScanpixVis mer

Arsenal-investor er Storbritannias rikeste

Knuser Abramovitsj. John Fredriksen klatrer til sjetteplass.


(Dagbladet): Avisa Sunday Times (krever innlogging) presenterer i dag sin årlige liste over Storbritannias og Irlands rikeste. Formuene til toppene på lista er så gedigne at tallene er vanskelig å fatte for oss vanlige dødelige.

De 1000 rikeste sitter på en samlet formue på  450 milliarder pund, skriver BBC. Det tilsvarer 4 billioner norske kroner. I fjor høst anslo Finansdepartementet at det norske Oljefondet passerer samme sum i løpet av 2013.

Aller rikest av de rike i Storbritannia er russiske Alisher Usmanov med en formue på 13,3 milliarder pund - eller cirka 118 milliarder norske kroner. Som flere av de andre rikingene er han tungt inne i fotballen. Usmanov sitter på 30 prosent av aksjene i Arsenal.

SJETTEPLASS: John Fredriksen og døtrene har Storbritannia og Irlands sjette største formue. Her er Fredriksen i Holmenkollen  under ski-VM i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
SJETTEPLASS: John Fredriksen og døtrene har Storbritannia og Irlands sjette største formue. Her er Fredriksen i Holmenkollen under ski-VM i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix Vis mer

Han er betydelig rikere enn amerikanske Stan Kroenke, som eier omkring to tredeler av Arsenal-aksjene. Kronenke er ifølge Forbes «bare» god for 29 milliarder.

Abramovitsj ned på lista Indiske Lakshmi Mittal, som toppet lista i fjor, har 34 prosent av aksjene i Queens Park Rangers. Mittal er nede på fjerdeplass på årets liste med en formue på 10 milliarder pund, eller 89 milliarder kroner.

Ut av «pallen» har også Chelsea-eier Roman Abramovitsj falt. Russeren, som var nummer tre i fjor, er nede på femteplass på årets liste. Ifølge Sunday Times er formuen hans nå på 9,3 milliarder pund.

Han pustes dermed i nakken av norske John Fredriksen og tvillingdøtrene Kathrine og Cecilie Fredriksen, som tilsammen sitter på en formue på 8,8 milliarder pund - 78 milliarder kroner. Det er en økning på 2,2 milliarder pund (20 milliarder kroner) i forhold til i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Fengslet i seks år Usmanov satt fengslet i seks år i den daværende sovjetrepublikken Usbekistan etter å ha blitt dømt for bedrageri og underslag i 1980. Dommen ble imidlertid annullert av usbekisk høyesterett i 2000.

STORE I STORBRITANNIA: Arsenal-investor Alisher Usmanov og Chelsea-eier Roman Abramovitsj på kamp mellom lagene deres i mai 2009. Foto: AP / NTB Scanpix
STORE I STORBRITANNIA: Arsenal-investor Alisher Usmanov og Chelsea-eier Roman Abramovitsj på kamp mellom lagene deres i mai 2009. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Det ble også rapportert i Russland at han var dømt for voldtekt, noe han hardnakket har benektet. I et mailintervju med The Guardian i 2007, sier Usmanov:

- Alle tiltalepunktene i saken min var fabrikert. Jeg kan gi dere en kopi av dommen om dere vil vite hvilke lovbrudd jeg ble siktet for, og dere vil se at voldtekt ikke var blant dem. Dette er en ondsinnet løgn spredd av smålige mennesker som var naive nok til å tro at jeg var konkurrenten deres.

Om selve dommen sa Usmanov at han ble offer for en intern maktkamp i KGB, som han for øvrig benekter å ha hatt noen tilknytning til.

Russlands rikeste Da han slapp ut av fengsel, startet han forretningskarrieren ved å selge plastposer med logoene til vestlige merker. Blant de ansatte var Roman Abramovitsj' første kone Olga, skriver The Guardian.

NED PÅ FJERDEPLASS: Indiske Lakshmi Mittal, som eier en tredel av Queens Park Rangers. Foto: Eric Piermont, AFP / NTB Scanpix
NED PÅ FJERDEPLASS: Indiske Lakshmi Mittal, som eier en tredel av Queens Park Rangers. Foto: Eric Piermont, AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men oligarken bygget seinere den gigantiske rikdommen sin gjennom investeringer i metallindustrien, tømmer og investeringer. De seinere årene har han også investert i media, både aviser, TV-kanaler og internettselskaper.

På Forbes' liste over verdens rikeste, er han rangert som Russlands rikeste mann.