Arsenal kan miste poeng

Så fort dommerrapporten fra Old Trafford foreligger, vil det engelske fotballforbundet starte granskingen av søndagens rabalder mellom Manchester United og Arsenal.

LONDON (Dagbladet): Overskriftene i engelske aviser handlet i går om krig. På fotballbanen. En avis skriver til og med at det er krig. Og som Dagbladet skrev i går - forholdet mellom Manchester United og Arsenal er nå på et nivå der det ikke lenger handler om fotball - det er blitt personlig.

Gamle Arsenal-helter sto i går fram på TV og var sjokkerte over klubben i deres hjerter. De mener alle at manager Arsene Wenger har et betydelig disiplinærproblem.

- Jeg kan til en viss grad forstå Patrick Vieiras reaksjon, sier tidligere Arsenal- og England-helt Kenny Sansom.

- Det var noe som skjedde i kampens hete og sånt skal man ikke halshugges for. Men oppførselen etter kampen finnes det ingen unnskyldning for - det var ren galskap.

- Jeg tror spillere som Keown, Cole, Parlour og Gilberto må forberede seg på kraftige reaksjoner fra FA, sier han.

13 år siden sist

Sist Manchester United og Arsenal var involvert i en skikkelig skandale - også det på Old Trafford, i 1990 - mistet United ett og Arsenal to poeng. Den gangen fløy riktignok knyttnevene i alle retninger. Men selv om det ikke var galt søndag kveld, så har terskelen for å bringe fotballen i vanry blitt atskillig lavere i England.

Derfor snakker mange om at Arsenal kan og bør miste poeng igjen.

- De vil bli straffet - helt klart, sier Sansom. - FA vil ikke sitte rolig å se på dette. Men enda verre enn et tapt poeng eller to er Arsenals stadig dårligere rykte.

- Og derfor mener jeg at Arsene Wenger har et alvorlig problem.

Raser mot sine egne

- Wenger burde innrømmet at spillerne hans gikk for langt, sier tidligere Arsenal-storscorer Alan Smith. Han var sjøl på banen da slagsmålet brøt ut i 1990. Men han slo ingen - han var i den andre enden av banen da det skjedde. Og søndag var han der som journalist.

- Som Arsenal-mann fra gammelt av er dette en vanskelig spalte å skrive, skriver Alan Smith i The Daily Telegraph. - Men uansett - det må sies. Det er fire eller fem spillere som etter den ondskapsfulle avslutningen mellom Premier Leagues to store er nødt til å gå i seg sjøl. Og for å gjøre det helt klart - ingen av dem verken spilte for eller representerer Manchester United.

Kommentatorene her i England tok alle Manchester Uniteds parti etter skandalen. Og det er i første rekke tre spørsmål alle har ønsket å besvare. Det første er om dette var så ille som det så ut, det andre om Arsenal var verst og det tredje om Ruud van Nistelrooy filmet og dermed var årsaken til Vieiras andre gule kort.

Ingen tilfeldighet

Og svarene er ja, det var ille, ja, Arsenal var verst og nei, van Nistelrooy kan ikke lastes sjøl om reaksjonen hans på Vieiras spake forsøk på spark ga indikasjoner på at han ble truffet.

Dermed får også Arsene Wenger en omgang. Han som sa at van Nistelrooy «ser ut som en snill gutt, men som hele tid prøver å filme og å få motspillerne i trøbbel». Saken er jo at han har mer enn nok med oppdragelsen av sine egne. For 52 røde kort i Wengers tid på Highbury er ingen tilfeldighet.

Og derfor er det ikke lenger noe kultursjokk for noen - verken for Wenger eller andre - at Arsenal fullfører en kamp med 10 mann.

Det er bare en uting.